ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΤΩΝ ΚΛΕΨΑΝΤΩΝ













Το ότι προ Μνημονίου ήμασταν χώρα με άφθονα στοιχεία διαφθοράς και απάτης, είναι πέραν πάσης αμφιβολίας. Το ζήτημα όμως έγκειται στο εύρος και στο βάθος αυτής της διαφθοράς και αυτής της απάτης, ακόμη δε στη συγκριτική τους σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το ζήτημα έγκειται στο κατά πόσο οι δάσκαλοι που δίδασκαν – όπως φερ’ ειπείν η ενάρετος Γερμανία - κρατούσαν αλώβητο το δικό τους υπόδειγμα . Το κατά πόσο η δική τους κλεψιά ήταν ασήμαντη ή αντίθετα καλοοργανωμένη και υπέρτερη αυτής των ημετέρων κλεφτοκοτάδων….
Η περί τούτου συζήτηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία, από τη στιγμή που διάφοροι, ανοιχτοί ή μουλωχτοί μνημονιο-φιλοι, προβαίνουν σε έναν πολιτικό ανταρτοπόλεμο, εκτρέποντας διαρκώς τον δημόσιο ή διαπροσωπικό διάλογο και αποφεύγοντας την εστίασή του στα πιο κρίσιμα θέματα. Τους μιλάς για τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ, και σου αντιτείνουν τις ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας. Τους μιλάς για τις ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και σου μιλάνε για την ενδογενή διαφθορά. Τους μιλάς για την καταστροφή της εγχώριας παραγωγικής δομής από τον δικομματισμό, και σου μιλάνε για τη διαφθορά των αγροτών. Εν ολίγοις, σε κάθε επιχείρημα έχουν ένα αντεπιχείρημα - που όμως αναφέρεται σε άλλο θέμα….












Ο «Κλέψας του κλέψαντος» του Μάριο Μονιτσέλι ήταν ένα διασκεδαστικό φιλμ των σίξτις(παραγωγής 1958), όμως η κλεψιά των κλεμμένων της μεταπολιτευτικής Ελλάδας είναι μια κωμωδία μεταλλαγμένη σε τραγωδία, παρά την γνωστή αντίθετη διαδρομή της ιστορίας…. Σε ένα άρθρο του ΣΤΕΛΙΟΥ ΜΟΡΦΙΔΗ στην ΙΣΟΤΙΜΙΑ μαθαίνουμε πολλά και διάφορα για την κατάσταση σε μια χώρα που μας έδινε- και εξακολουθεί να μας δίνει - μαθήματα χρηστού δημόσιου και οικονομικού βίου ….












Γράφει ο Μορφίδης :

Το μπαράζ σκανδάλων που αποκαλύπτονται τα τελευταία χρόνια καταρρίπτει την άποψη περί «ηθικών και νομοταγών» Γερμανών που φροντίζουν να δίνουν μαθήματα χρηστής συμπεριφοράς στους εταίρους τους. Αποδεικνύεται δε ότι έχουν αναγάγει το μπαξίσι σε επιστήμη! Κι αυτό, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν αφορά τις εμπορικές τους συναλλαγές μόνο στο εξωτερικό αλλά και στην εσωτερική αγορά. Η μόνη διαφορά είναι ότι ακόμα οι γερμανικές αρχές μπορούν να αντιδρούν στις καταγγελίες.












FORD MOTOR EUROPE: Φύλλο και φτερό δεκάδες στελέχη για τα κρυφά δωράκια από τους προμηθευτές Την περασμένη εβδομάδα 100 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και της εισαγγελίας επέδραμαν στα κεντρικά γραφεία της Ford Motor Ευρώπης, στην Κολονία. Στόχος να βρουν αποδεικτικά στοιχεία σε μια υπόθεση δωροδοκίας στελεχών της αυτοκινητοβιομηχανίας από προμηθεύτριες εταιρείες με αντάλλαγμα την καλύτερη αντιμετώπιση στους διαγωνισμούς της Ford ή την εσωτερική πληροφόρηση. Στο μικροσκόπιο των αρχών, όπως ανακοίνωσε η εισαγγελία της Κολονίας, βρίσκονται δεκάδες στελέχη της εταιρείας που έπαιρναν κάθε είδους δωράκια και λειτουργούσαν εν αγνοία της εταιρείας. Προς τούτο έγιναν έρευνες σε 30 οικίες καθώς και σε μονάδα της Ford στο Λεβερκούζεν.












VOLKSWAGEN: Το σκάνδαλο με τους εργατοπατέρες, οι μίζες και τα πληρωμένα όργια Στη Volkswagen, δύο στελέχη του ΔΣ και ο πρώην πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Klaus Volkert καταδικάστηκαν το 2007 και το 2008 για τη συμμετοχή τους σε σκάνδαλο δωροδοκίας ηγετών των εργατικών συνδικάτων με χορήγηση μετρητών, είτε με πληρωμένα όργια με εκδιδόμενες γυναίκες. Τούτο προκειμένου οι συνδικαλιστές, που κατέχουν θέση στο ΔΣ, να υποστηρίζουν τις θέσεις της διοίκησης.












DAIMLER: Συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και σκάνδαλο με άρωμα ΕλλάδαςΚαι η Daimler έγινε στόχος από τις αμερικανικές αρχές υπό το βάρος κατηγοριών ότι στελέχη της διέθεσαν αρκετά εκατομμύρια δολάρια σε δωροδοκίες προκειμένου να εξασφαλίζουν συμβόλαια στο εξωτερικό. Η κατηγορία αποσύρθηκε τον περασμένο Μάρτιο έπειτα από συμβιβασμό. Με βάση τη συμφωνία η μητρική κατέβαλε 185 εκατ. δολ. ως πρόστιμο και οι γερμανικές και ρωσικές θυγατρικές της δήλωσαν ένοχες για παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας στις ΗΠΑ. Η επιχείρηση μέσω δωροδοκιών εξασφάλιζε συμφωνίες σε 22 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. (Οι δωροδοκίες αφορούσαν 6.500 στρατιωτικά τζιπ, 36 ντιζελομηχανές του ΟΣΕ και λεωφορεία της ΕΘΕΛ).












ΜΑΝ: Έξτρα πληρωμές για χάρη των πωλήσεων, οι υπόγειες προμήθειες του ΗΛΠΑΠ Ανάλογη ήταν και η υπόθεση της ΜΑΝ (κατασκευάστριας βαρέων οχημάτων), της οποίας δεκάδες στελέχη έχουν τεθεί υπό κατηγορία. Πρόκειται για υπαλλήλους του ομίλου και για άτομα εκτός, μέσω των οποίων μεταβιβάστηκαν δωροδοκίες ύψους 16 εκατ. ευρώ την περίοδο 2002-2005 με στόχο να ενισχυθούν οι πωλήσεις φορτηγών, ρυμουλκών και λεωφορείων. Το σκάνδαλο είχε και ελληνική προέκταση. Διαπιστώθηκε ότι έγιναν πληρωμές για μια σύμβαση του 2002 με τον ΗΛΠΑΠ για την προμήθεια 91 οχημάτων Ν 6216 και 40 αρθρωτών Ν 6221. Σημειώνεται ότι η ΜΑΝ συμμετείχε ακόμα στην υλοποίηση προγραμμάτων του Υπουργείου Άμυνας ύψους 21 εκατ. ευρώ για το διάστημα 2000-2003.
ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ
http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/12/blog-post_1771.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed:+InfognomonPolitics+(InfognomonPolitics)






Η Φωτογραφία είναι του ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΕΡΟΝΙΚΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου