ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

ΤΟΥΡΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ


Μια φορά κι έναν καιρό η φράση «Αλβανός τουρίστας» εθεωρείτο σαν το πιο σύντομο ανέκδοτο, μέχρι που οι Αλβανοί πρόκοψαν και έκαναν τη φράση αν-ούσια, επομένως άσχετη με οποιαδήποτε λογική διακωμώδησης ….


Η Ιστορία πολλές φορές επαναλαμβάνεται, όμως οι «Τούρκοι τουρίστες» που σχεδόν υποσχέθηκε ο κύριος Μπουτάρης στους Θεσσαλονικείς("Αθήνα 9.84"
http://www.athina984.gr/node/127037), κάθε άλλο παρά συνιστούν επανάληψη της αλβανικής περίπτωσης: Και τούτο γιατί προέρχονται από μια ακμάζουσα και ανερχόμενη χώρα, που έχει προαχθεί σε μεγαλοπαράγοντα της περιοχής. Που διαθέτει παραγωγική βάση, διεκδικεί αλλαγές εις βάρος των γειτόνων της και προπάντων διατηρεί την ψυχραιμία της, τη στιγμή που η «δική μας» πολιτική ηγεσία αναζητά πανικόβλητη χρήματα σε ελληνικές και διεθνείς τσέπες…

Οι δικοί μας τουρίστες στην Τουρκία ανακαλούν – περισσότερο ή λιγότερο – την παλιά Μικρά Ασία , τον «ένδοξό μας Βυζαντινισμό», την ελληνική παρουσία στην ευρύτερη περιοχή. Αλλά και οι Τούρκοι τουρίστες αν έλθουν στην Ελλάδα, θα συναντηθούν με τα κατάλοιπα της ύστερης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας – από τα οποία δεν μας χωρίζει ούτε ένας αιώνας. Με τη βοήθεια μάλιστα του κυρίου Μπουτάρη, που κατά δήλωσή του δεν νοιάζεται για το ποιόν του Κεμάλ, η ιστορική αναπόλησή τους θα είναι ιδιαίτερα έντονη.
«Ο Τουρισμός είναι διαβατήριο για την ειρήνη» - έλεγε μια παλιά απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο Τουρισμός φέρνει τους ανθρώπους κοντά, αλλά συχνά το «κοντά» δεν σημαίνει και «ειρηνικά». Παράδειγμα οι οπαδοί κάποιων ομάδων που έρχονται «κοντά» για να πλακωθούν στο ξύλο – για να μην αναφέρω τους μαχητές κάποιων πολέμων που έρχονται κοντά για να μπορούν να σφάζονται….
Να υποθέσουμε ότι ο τουρκικός τουρισμός στη βόρεια Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πολιτικό παράγοντα για τη προσέγγιση των δύο λαών; Πολύ αμφιβάλλω . Η προσέγγιση είναι αδύνατη χωρίς κατανόηση της Ιστορίας, χωρίς αναγνώριση των διεθνών Αρχών συνύπαρξης, χωρίς υπέρβαση των αυτοκρατορικών φαντασιώσεων της Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου