ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

ΠΑΡΚΟ ΤΡΙΤΣΗ, ΔΙΚΤΥΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ


Κάποια περίοδο το Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» είχε παρακμάσει θλιβερά, ήταν ένα κανονικό μπάχαλο…Το τελευταίο όμως διάστημα , διαπίστωσα κι εγώ μετά από σειρά επισκέψεων ότι η παλιά εικόνα έχει ξεπερασθεί. Ότι αυτό το Πάρκο των 1300 στρεμμάτων, στην παλιά περιοχή του «Πύργου Βασιλίσσης»,με τους ανοιχτούς χώρους, τους παιδότοπους, τις καφετέριες, τις περιοχές για το κρίκετ κάποιων Ασιατών (!), τις λιμνούλες και την «ποταμοειδή» ροή με τα ευμεγέθη ψάρια, έχει πάρει τα πάνω του, ενώ επίσης προστατεύεται αποτελεσματικά από την εποχούμενη αλητεία που θέλει να διεισδύει στο οπουδήποτε…Αν μάλιστα η ροή του νερού ήταν πιο καθαρή και επιμελημένη, θα έπαιρνε ακόμη περισσότερους πόντους….
Δύο ακόμη στοιχεία, που σχετίζονται με την υπόθεση του Πάρκου : Το ένα αφορά την απουσία πινακίδων σε όλη τη διαδρομή από την εθνική οδό έως την οδό προς Άγιους Ανάργυρους, λες και κάποιοι έχουν αποφασίσει να το καταδικάσουν στην αφάνεια…..Το άλλο αφορά μια λαμπρή ιδέα που είδα με τα μάτια μου να υλοποιείται στο Λουξεμβούργο, όχι πολλά χιλιόμετρα από την γερμανική Trier, την γενέτειρα του Μαρξ : Σε ένα χώρο ανάλογο με αυτόν που έχει μετατραπεί σε τεχνητή λίμνη στο Πάρκο Τρίτση, είχε διαμορφωθεί μια υδάτινη έκταση σε τρία επίπεδα, που εξασφάλιζε διαρκή ροή νερού από το ανώτερο στο χαμηλότερο , με αποτέλεσμα το νερό να είναι καθαρό και κατάλληλο για πέστροφες ! Το νερό επανερχόταν από το χαμηλότερο επίπεδο στο υψηλότερο με μια αντλία, ενώ υπήρχε εισιτήριο εισόδου στη λίμνη και άνθρωποι που ψάρευαν τις πέστροφες !
Να μια ιδέα που θα μπορούσε να υλοποιηθεί στην περίπτωση του Πάρκου Τρίτση …
Όσοι δεν το ξέρουν λοιπόν, καλό είναι να το γνωρίσουν. Μπορούν να κάνουν αρχή την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010, Διεθνή Ημέρα του Εθελοντισμού, πηγαίνοντας στις 10 π.μ. στον χώρο υποδοχής εθελοντών , Σπύρου Μουστακλή 23, στο Ίλιον.

Στο «Δίκτυο Εθελοντισμού» μετέχει η οργάνωση ΚΕΑΝ, ο σύλλογος «Φίλοι του Πάρκου», η «Οργάνωση Γη», η «Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη», η «Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία» και ο οργανισμός Διοίκησης και Διαχείρισης Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».
Ακόμη μπορούν να παρακολουθήσουν μια Ημερίδα που ταιριάζει με την περίπτωση :

10:15 «Εισαγωγή στις Α’ Βοήθειες»
Ενημερωτική παρουσίαση για την κατάρτιση ομάδας εθελοντών στα σεμινάρια πρώτων βοηθειών. Εισήγηση Χαρά Κάσσου.
10:30 «Ήμερη Βελανιδιά, Η ιστορική της αξία στην Αττική»
Εισήγηση Δρ. Τζούλια Τζώρτζη - Αρχιτέκτων Τοπίου-Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος (PhD, MLA) Διευθύντρια Οργανισμού Διοίκησης & Διαχείρισης Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης "Αντώνης Τρίτσης".
10:45 «Η σποροφύτευση της βελανιδιάς είναι πολιτική για την ωραιοποίηση της Αττικής – Ας θωρακίσουμε την Αττική με τα πράσινα τείχη»
Εισήγηση Εμμανουήλ Θεοδωρίδης - Διευθυντής Κτηνιατρικής κλινικής με ιδιαίτερη ενασχόληση στο περιβάλλον.
11:00 Συγκρότηση Ομάδων Εθελοντικής Δράσης:
o Σποροφύτευση – Δενδροφύτευση
o Καθαρισμός λιμνών και περιβάλλοντος χώρου του πάρκου
o Επισκευή και συντήρηση των ξύλινων κατασκευών
o Planetbook περιβαλλοντικό παιχνίδι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου