ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΑΛΑΒΩΣΑΜΕΝ



Δεν έχω και δεν πρόκειται να αποκτήσω πισίνα . Δεν έχω καμιά συναισθηματική σχέση με αυτούς που έχουν ή σκοπεύουν να αποκτήσουν πισίνες. Ένα από τα ελάχιστα θετικά στοιχεία που με συνέδεαν με τις πισίνες σχετιζόταν με αυτήν του Σκρουτζ Μακ Ντακ, του Γουώλτ Ντίσνεϋ, που ήταν έμπλεη χρυσών νομισμάτων για να κάνει βουτιές ο άνθρωπος και να χαίρεται το βιός του …. Οι πισίνες δίπλα στη θάλασσα και μάλιστα σε περιοχές με ελκυστικές παραλίες, μου φαίνονται προϊόν διαστροφής και χλιδής - χώρια την σπατάλη νερού που προκαλούν.
Όμως από την άλλη πλευρά το κυνηγητό μιας μεγαλομεσαίας διαστροφής ως υποκατάστατο μιας θετικής οικονομικής πρότασης - για τη παραγωγή νέων υλικών μέσων και υπηρεσιών - μου φαίνεται ακόμη μεγαλύτερη διαστροφή. Οι πλούσιοι δεν είναι για να τους λυπάσαι, σίγουρα. Αντίθετα είναι άξια λύπησης η κυβέρνηση που επί μήνες ολόκληρους ξεφουρνίζει αποκλειστικά και μόνο ιδέες για τις τσέπες που πρέπει να ανοιχτούν και να ψαχτούν για να εξευρεθούν πόροι, χωρίς να λέει τίποτε το σημαντικό για νέες παραγωγικές διαδρομές, για υποκατάσταση κάποιων περιττών εισαγωγών, για κάποια προϊόντα που διαθέτουν συγκριτικά πλεονεκτήματα στην ευρωπαϊκή αγορά και μπορούν να παραχθούν από την εγχώρια οικονομία….Έμμεσα το λέει κι ο Χρυσοχοϊδης, αλλά το κάνει κομψά και διπλωματικά εκεί που θα έπρεπε να το φωνάζει στη διαπασών :
«Αναγκαία συνθήκη …. για να έχουμε ξανά ανάπτυξη είναι να δώσουμε νικηφόρα μάχη ενάντια στην παγίδα του ‘δημοσιονομικού εγκλωβισμού’, που θέλει τα περιοριστικά δημοσιονομικά μέτρα να αποτελούν το κυρίαρχο μείγμα οικονομικής πολιτικής» (Καθημερινή 21.11.2010) …..

Η κυβέρνηση κάνει σαφάρι, ενώ η πανίδα μειώνεται ή εξαφανίζεται….. Τελευταίο εφεύρημά της είναι η έκτακτη εισφορά σε 48.000 παράνομες πισίνες, και η επιβάρυνσή τους με100-200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο… Διαβάζω στον τύπο της 28.11.2010 :

«Έκτακτη εισφορά σε 48.000 φορολογούμενους που έχουν κατασκευάσει πισίνα αλλά δεν την έχουν δηλώσει στην εφορία σκοπεύει να επιβάλει η κυβέρνηση. Οι εισπράξεις από το νέο φόρο υπολογίζεται ότι μπορούν να φτάσουν τα 250 εκατ. ευρώ, επιτρέποντας έτσι στην κυβέρνηση να καλύψει τυχόν αστοχίες που θα έχει στα έσοδα το πρώτο τρίμηνο του 2011».

250 εκατομμύρια λοιπόν! Μεγάλο κατόρθωμα !
Ο τύπος λέει ότι το σαφάρι για τις αδήλωτες πισίνες ξεκίνησε όταν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία του Google Earth... Στη συνέχεια ήλθε το «πεζικό», οι ράμπο του ΣΔΟΕ, που επιβεβαίωσαν κάποιες καταγγελίες διαπιστώνοντας μάλιστα ότι ορισμένοι ιδιοκτήτες, προκειμένου να καλύψουν από το «μάτι» του δορυφόρου τις παράνομες πισίνες , είχαν ακολουθήσει την στρατιωτική τακτική απόκρυψης με καραβόπανα παραλλαγής….

Μπράβο λοιπόν, και σ’ ανώτερα. Αλλά να δούμε τι θα γίνει όταν το εισπρακτικό σαφάρι επεκταθεί στους μικρομεσαίους κατόχους διαφόρων διευκολύνσεων που όπως πάμε θα κριθούν κι αυτές κάποτε ως φορολογητέες – όπως της μπανιέρας, των οικιακών ζώων, των γλαστρών με φυτά πολυτελείας κλπ. Εδώ δεν θα φτουρήσει το Google Earth, αλλά όλο και κάτι θα βρεθεί στο μέλλον…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου