ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

ΕΔΑΣΑ



Στην ανάρτηση της 28.9.2010 μιλάγαμε για την «αειφορική αθλιότητα» και για την προσφυγή στο ΣτΕ περιβαλλοντικών κινήσεων, ύστερα μάλιστα από πρωτοβουλία της ΕΔΑΣΑ(Εθελοντές Δασοπροστασίας Αττικής). Τελικά η εκδίκαση των προσφυγών των κινήσεων αφενός για τα 62,5 στρέμματα που δεν κρίθηκαν αναδασωτέα και αφετέρου για την σχεδιαζόμενη "Τεχνόπολη" εντός του δασικού χώρου, αναβλήθηκε για άλλη μια φορά. Πάντως μια σειρά περιβαλλοντικών και ορειβατικών κινήσεων - με σημαντική μάλιστα την παρουσία του ΕΟΣ Ηλιούπολης - είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν στις 3 Οκτωβρίου 2010 και να καταθέσουν την πείρα και τους προβληματισμούς των για την κατάσταση. Μαζί τους oι Πάνος Τότσικας, Κώστας Φωτεινάκης καθώς και εκπρόσωποι αυτοδιοικητικών σχημάτων που κατεβαίνουν στις εκλογές - όπως η Ελένη Πορτάλιου, ο Αλέκος Αλαβάνος, η Χαρά Καφαντάρη, ο Γιάννης Σχίζας, ο Κώστας Διάκος και άλλοι.



Για όσους έζησαν την Πάρνηθα όχι μόνο ως διαμαρτυρόμενοι πολίτες αλλά και ως "χρόνιοι χρήστες" των φυσικών θησαυρών της, το σκηνικό της συνάντησης της 3.10.2010 ήταν θλιβερό. Ιδιαίτερα ήταν αισθητή η σχεδόν μηδαμινή ανάκαμψη του ελατοδάσους , που θριάμβευε κάποτε σ' αυτό το χώρο και προσέδιδε την ξεχωριστή φυσιογνωμία του βουνού.


Παρ΄όλη τη κατάσταση και τις δυσκολίες της φυσικής αναγέννησης της ελάτης, οι φυσιολάτρες φίλοι της Πάρνηθας, με επικεφαλής την ΕΔΑΣΑ που επί δυο περίπου δεκαετίες οργάνωσε δραστηριότητες πυροπροστασίας (και που ανέκαθεν συνήθιζε να λέει πολύ λιγότερα από όσα κάνει....), σχεδιάζουν εναλλακτικές παρεμβάσεις στο βουνό. Παρεμβάσεις κάθε άλλο παρά συγκυριακές , προεκλογικές ή απλώς "αντιπολιτευτικές", που συσπειρώνουν την αγάπη και το ενδιαφέρον απλών πολιτών για τη φύση.



Με την είσοδο του Οκτωβρίου ο ΕΔΑΣΑ αρχίζει μία άλλη δραστηριότητα προστασίας της Πάρνηθας, όπως είναι η συλλογή σπόρων κεφαλληνιακής ελάτης από τις άκαυτες περιοχές του δρυμού.


Οι σπόροι που συλλέγονται παραδίδονται στο Δασαρχείο Πάρνηθας και φυτεύονται στο δασικό φυτώριο Αγ. Τριάδας, για να βλαστήσουν νέα ελατάκια που θα χρησιμοποιηθούν στην αναδάσωση των καμμένων περιοχών. Οι πρώτοι σπόροι που μαζεύτηκαν από τον ΕΔΑΣΑ το φθινόπωρο του 2007 έχουν ήδη βλαστήσει και φυτευτεί, στα πλαίσια του αναδασωτικού προγράμματος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας.


Από το Σαββατοκύριακο 9-10 Οκτωβρίου κάθε εθελοντής (ακόμα και παιδιά) μπορούν να συμμετάσχουν στη σποροσυλλογή. Το ραντεβού είναι στις 9 π.μ. στην Αγ. Τριάδα, ενώ οι εθελοντές πρέπει να έχουν παλιά ρούχα και γάντια εργασίας....


 


ΕΔΑΣΑ, Αγ. Κωνσταντίνου 12, 10431 Αθήνα τηλ. 2105200680 - Φαξ 2105200681


 


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου