ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ



Όποιος ακούει για τους υγροτόπους της Αττικής νομίζει ότι έχει να κάνει με μια ακόμη συμπαθητική υπερβολή των οικολογούντων. Και όμως, οι υγρότοποι της συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής, δεν ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας και δεν είναι αμελητέοι.

«
Χάνει» όποιος πραγματικά δεν έχει αγγίξει περιοχές όπως η «Κιθάρα» στην Πάρνηθα, όπου σωρεύονται τα νερά κάποιων πηγών μέχρι να περάσουν από μια στέρνα με τη μορφή του ομώνυμου μουσικού οργάνου. «Χάνει» όποιος δεν έχει δει από κοντά το ρεύμα της Πικροδάφνης στον Άγιο Δημήτριο – με τις απαράμιλλες δροσιές που φέρνει «ντάλα καλοκαίρι» και με την «ζουγκλώδη» βλάστησή του – αυτό που πριν από λίγα χρόνια οι αυτοκινητόφιλοι (όπως λέμε «νεκρόφιλοι»…) ήθελαν να μετατρέψουν σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας…Και είναι μεγάλη απώλεια για τον οποιονδήποτε κάτοικο της Αττικής το να μην έχει ζήσει από κοντά τη ρεματιά του Χαλανδρίου – αυτό το μοναδικό σκηνικό παραποτάμιας βλάστησης, του οποίου την «ανάπλαση» επιχείρησαν επανειλημένα διάφοροι Ηρόστρατοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης , γιατί ήθελαν να βάλουν το ονοματάκι τους έστω και πάνω στον τάφο ενός κομματιού παρθένας φύσης…

Σήμερα χάρις στην Ορνιθολογική Εταιρεία μια σειρά από υγροτοπικές περιοχές και ρέματα της Αττικής- 72 τον αριθμό – πρόκειται καταρχήν να απογραφούν για να μπορέσουν να τύχουν προστασίας και ανάδειξης σε μια δεύτερη φάση. Η σημασία τους για την αντιπλημμυρική προστασία, για την υποστήριξη της ορνιθοπανίδας , για την ποιότητα του μικροκλίματος και την αισθητική του αστικού τοπίου, είναι κάτι περισσότερο από αποδεδειγμένη.

Αναφέρει ο Θάνος Καστρίτης, Επιστημονικός Συντονιστής στον Τομέα Διατήρησης της Ορνιθολογικής("http://www.ornithologiki.gr/"gr):

«Στο παρελθόν έχει γίνει σειρά προτάσεων για την προστασία των υγροτόπων της Αττικής και έχουν καταβληθεί προσπάθειες για την αποτροπή επεμβάσεων υποβάθμισής τους. Σήμερα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε για πρώτη φορά μια ολοκληρωμένη απογραφή των υγροτόπων και ρεμάτων ως αποθέματα βιοποικιλότητας και να προχωρήσουμε σε μια τεκμηριωμένη πρόταση για την άμεση οριοθέτησή τους»…

Να ένα μεγάλο ζήτημα, που μπορεί να προωθηθεί μέσα στο
«προεκλογικό περιβάλλον». Που μπορεί να προκαλέσει «γόνιμες αντιπαραθέσεις» ή συγκλίσεις μεταξύ των αυτοδιοικητικών κινήσεων στην Περιφέρεια Αττικής και να εμπεδώσει κοινούς ιδεολογικούς τόπους….