ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

Αλέξη, η Αριστερά είναι αλλού

του Αλέκου Καλύβη

Οι ευρωεκλογές είναι πολύ κρίσιμη μάχη, διότι κυρίως η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη στενάζουν κάτω από το βάρος ενός οιονεί νεοφιλελεύθερου προγράμματος λιτότητας και κοινωνικής καταστροφής. Αυτή η Ε.Ε. είναι υπερσυντηρητική και αυτοκαταστροφική. Δεν αλλάζει. Ανατρέπεται και χρειάζεται να οικοδομηθεί μια νέα μορφή ενισχυμένης συνεργασίας των εθνικών κρατών και λαών από τον Ατλαντικό ώς τα Ουράλια.
Η χώρα μας δεν κέρδισε από τη συμμετοχή της στο ευρώ. Χρεοκόπησε εντός ευρώ. Η απομάκρυνση της χώρας μας από τα μνημόνια και τη λιτότητα και η πραγματικά ριζοσπαστική αλλαγή προϋποθέτουν ριζική αλλαγή του πολιτικού και κοινωνικού συσχετισμού δυνάμεων, ενώ απαιτούν τολμηρές ρήξεις με την ευρωζώνη και την Ε.Ε. Αυτές που εγκατέλειψε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ το 2015.
Υπάρχει οργή αλλά και απογοήτευση στους Ελληνες πολίτες από τη στάση των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων που λεηλάτησαν την κοινωνία. Μεγάλη μερίδα των λαϊκών στρωμάτων θυμώνει όταν το όχι που ψήφισε στο δημοψήφισμα έγινε ναι σε όλα τα μνημόνια. Οι αριστεροί πολίτες μετανιώνουν όταν ψηφίζουν Αριστερά και τους βγαίνει δεξιά πολιτική και νοσταλγία της σοσιαλδημοκρατίας.
Σήμερα, με τα πλαστά διλήμματα και την ακραία πόλωση, οι δυνάμεις του δικομματισμού επιχειρούν να παγιδεύσουν τους πολίτες στη λογική του αναγκαίου ή μικρότερου κακού. Δεν πρέπει να το πετύχουν.
Η υπερψήφιση της ΛΑ.Ε. μπορεί να είναι μια θετική επιλογή για όσους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες δυσανασχετούν και αποστασιοποιούνται από την οβιδιακή μεταμόρφωση του ΣΥΡΙΖΑ και επιθυμούν να κρατηθεί ζωντανή η σπίθα του αγώνα και της ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Οι νέοι της ανεργίας, της μετανάστευσης, της τρεχάλας για την επιβίωση, της επισφαλούς και κακοπληρωμένης εργασίας, οι νέοι που οργίζονται για τις απαγορεύσεις στην ελεύθερη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών στο διαδίκτυο δεν μπορεί να ανέχονται αυτούς που τους δημιούργησαν το αδιέξοδο. Αυτοί που κινδυνεύουν τα σπίτια τους από τους συνεχιζόμενους πλειστηριασμούς, όσοι δεν βγάζουν τον μήνα και κινδυνεύουν από την ενεργειακή και απόλυτη φτώχεια, οι συνταξιούχοι με τις πετσοκομμένες συντάξεις, όλα τα θύματα της κρίσης και των μνημονίων δεν έχουν απολύτως κανένα κίνητρο να συνηγορούν σε συντηρητικές-νεοφιλελεύθερες πολιτικές που θα πλήξουν εκ νέου τα συμφέροντά τους.
Οι ευρωεκλογές δεν είναι ούτε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης ούτε ψήφος εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση. Οι προεκλογικές παροχές της κυβέρνησης ή η «άσφαιρη» αντικυβερνητική στάση της αντιπολίτευσης δεν συνιστούν ένα αφήγημα για το μέλλον.
Είναι ανάγκη, λοιπόν, να σταλεί διπλό μήνυμα αποδοκιμασίας και στις Βρυξέλλες και στο μνημονιακό σύστημα στη χώρα μας. Ομως αυτό πρέπει να γίνει με έναν σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, με την ενίσχυση της πραγματικά ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Ευρωβουλή. Διότι η Αριστερά -μετά τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ- είναι αλλού.
* Ο Αλέκος Καλύβης είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Λαϊκή Ενότητα
ΠΗΓΗ  Εfsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου