ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Σάββατο 19 Μαΐου 2018

Έκκληση της Κυπριακής Βουλής να μην προχωρήσει η ολοκλήρωση του 'Ακουγιου

Ομόφωνα, με ψήφισμά της, η Βουλή απευθύνει έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα, και ιδιαίτερα την Ε.Ε., όπως ασκήσει την επιρροή της προκειμένου η Τουρκία να πεισθεί να μην προχωρήσει στην ολοκλήρωση της πυρηνικής μονάδας στην περιοχή Άκκιουγιου.

 

Έκκληση απευθύνει και προς τη Ρωσική Ομοσπονδία να αναιρέσει τη στάση της για την κατασκευή του έργου.

 

Η Βουλή αναφέρει ότι παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα την Κύπρο λόγω της γειτνίασής της με την περιοχή Άκκιουγιου, του μικρού μεγέθους της, της ύπαρξης ισχυρών ανέμων και θαλασσίων ρευμάτων, στοιχεία τα οποία δυνατόν να μεγιστοποιήσουν μια ενδεχόμενη καταστροφή, όχι μόνο στην περίπτωση ισχυρού σεισμού, αλλά και πυρηνικού ατυχήματος.

 

Καταδικάζει την ενέργεια της Τουρκίας να προχωρήσει στην κατάθεση θεμελίου λίθου για τη δημιουργία πυρηνικής μονάδας στο Άκκιουγιου, περιφρονώντας, όπως αναφέρει, τις προειδοποιήσεις ειδικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί μια τέτοια ενέργεια στην ευρύτερη περιοχή.

 

Υπενθυμίζει, εξάλλου, τη διεθνή κοινότητα για την έντονη δραστηριότητα της Βουλής για την αναχαίτιση των σχεδίων της Τουρκίας, τα οποία είχαν εξαγγελθεί στη βάση έγκυρων στοιχείων για την ακαταλληλότητα της συγκεκριμένης τοποθεσίας.

 

Υπενθυμίζει, επίσης, την παραβίαση της Διεθνούς Σύμβασης για την Πύρινη Ασφάλεια από την Τουρκία, αφού δεν έχει διαβουλευθεί με τα γειτονικά της κράτη για τη χωροθέτηση του σταθμού και την από κοινού λήψη μέτρων για περιορισμό των συνεπειών, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή ατυχήματος.

 

Η Βουλή προειδοποιεί ότι η υλοποίηση των σχεδίων της Τουρκίας θα θέσει άμεσα τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου ενώπιον της ραδιενεργού απειλής, ενώ ορατός είναι και ο κίνδυνος μόλυνσης των υδάτων της Μεσογείου, λόγω της μεταφοράς ραδιενεργών αποβλήτων.

 

Το σχετικό κείμενο τέθηκε ενώπιον της Ολομέλειας προς ψήφιση, με αφορμή την επέτειο του πυρηνικού ατυχήματος στο Τσέρνομπιλ, που είναι το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην Ιστορία.

 

Πηγή: KYΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου