ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών, ετών 93

 

του Λεωνίδα Κουμάκη

 

Είναι πραγματικά δύσκολο να συνοψίσει κανείς μέσα σε ένα σύντομο κείμενο την ανεπανάληπτη προσφορά ενενήντα τριών (μέχρι σήμερα) χρόνων του ιστορικού Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτώναλλά και όλων των Κωνσταντινουπολιτών στην μάνα – Ελλάδα, που άνοιξε την αγκαλιά της από τις μαύρες μέρες του 1922, για να υποδεχτεί τον Ελληνισμό των αλησμόνητων πατρίδων ο οποίος υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τους τόπους που γεννήθηκε και τους τάφους των προγόνων του.

 

Ήταν το 1928 όταν επιφανείς Κωνσταντινουπολίτες όπως ο Γεώργιος Ανδρεάδης, ο Ευγένιος Ευγενίδης, ο Κωνσταντίνος Ζαρίφης, ο Αλέξανδρος Κιοσέογλου, ο Αλέξανδρος Σινιόσογλου, ο Κωνσταντίνος Σισμάνογλου, ο πρώτος Πρόεδρος της ΑΕΚ Κωνσταντίνος Σπανούδης και τόσοι άλλοι, έβαλαν τα γερά θεμέλια του ιστορικού Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών στην οδό Δημοσθένους 117, στην Καλλιθέα Αττικής.

 

Ο Σύλλογος που ίδρυσαν έμελλε να προσφέρει, τις δεκαετίες που ακολούθησαν, ανεκτίμητες υπηρεσίες όχι μόνο στην τοπική, αλλά και στην ευρύτερη ελληνική κοινωνία. Συσσίτιο για τα άπορα παιδιά της περιοχής, ορφανοτροφείο για τα απροστάτευτα που έχασαν τον ένα ή και τους δύο γονείς, πρωτοποριακό ιατρείο όχι μόνο για όσους κατέφθασαν από τις αλησμόνητες πατρίδες αλλά και για τις επιτακτικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, νυχτερινή σχολή σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών –και πολλά άλλα, στις δύσκολες εποχές των δεκαετιών του 1930 και του 1940.

Το περίφημο ιατρείο του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών λειτούργησε αρκετά χρόνια πριν ιδρυθεί το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην Ελλάδα το έτος 1934, παρέχοντας για ολόκληρες δεκαετίες ιατρική φροντίδα σε χιλιάδες ασθενείς - ιδιαίτερα την επώδυνη περίοδο του εμφύλιου σπαραγμού. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πως μόνο μέσα στο έτος 1948 στο Λαϊκό Ιατρείο του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών εξετάστηκαν 4.888 ασθενείς!

 

Στις 29 Δεκεμβρίου 1981 ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το συνολικό του έργο, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η λειτουργία, από τον Δεκέμβριο του 1933 έως την περίοδο του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, της νυχτερινής σχολής του Συλλόγου με την συνδρομή του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Παιδαγωγικής Εταιρίας. Στην νυχτερινή σχολή του Συλλόγου που θεωρείτο παράρτημα του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Καλλιθέα, διδάσκονταν φιλοσοφία, ιστορία, θρησκευτικά, οικονομικά και πολλά άλλα μαθήματα. Η σχολή παρείχε και ειδικά φροντιστήρια σε μητέρες για την καλύτερη φροντίδα των βρεφών τους.

 

Αλλά και τις δεκαετίες που ακολούθησαν τον Μεγάλο Πόλεμο των 66 εκατομμυρίων νεκρών, ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών συνέχισε μια μοναδική δράση σε κοινωνικό, πολιτιστικό και εθνικό πεδίο αναδεικνύοντας πάρα πολλές διαστάσεις της πληθωρικής, Βυζαντινής παράδοσης του Κωνσταντινουπολίτικου Ελληνισμού.

 

Τον Οκτώβριο του 2018, σε ειδική τελετή που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με συν-διοργάνωση της Βουλής των Ελλήνων και του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, ο μεν Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων τίμησε την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την ανεκτίμητη, επίπονη και πολύχρονη προσφορά του στην προστασία του περιβάλλοντος, ο δε Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών δια του Προέδρου του ανακήρυξε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο σε ισόβιο, επίτιμο Πρόεδρο του ιστορικού Συλλόγου.

 

Η προσφορά όμως του Κωνσταντινοπολίτικου Ελληνισμού στην σύγχρονη Ελλάδα δεν περιορίστηκε μόνο στην ίδρυση, την λειτουργία και την πληθωρική πολιτιστική προσφορά του ιστορικού Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, η οποία συνεχίζεται αμείωτη με την συνεχή ανανέωση εθελοντών οι οποίοι προσφέρουν συνεχώς τις υπηρεσίες τους για την διατήρηση και την ανάδειξη της αστείρευτης Βυζαντινής παράδοσης που μετάφερε ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης μέσα στις καρδιές και στις αποσκευές του.

 

Επεκτάθηκε αργότερα στην ίδρυση και στην λειτουργία δεκάδων ακόμα συλλόγων και σωματείων Κωνσταντινουπολιτών, σχολικών ή πολιτιστικών, όχι μόνο μέσα στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο όπου σκόρπισε ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης μετά το φονικό πογκρόμ του 1955 και τις μαζικές απελάσεις του 1964.

 

Μια ακόμα άγνωστη πτυχή της ιστορικής προσφοράς του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης ανέδειξε τα τελευταία χρόνια ο Κωνσταντινουπολίτης ερευνητής Νίκος Ι. Μιχαηλίδης με την συγγραφή της μελέτης του «Οι Κωνσταντινουπολίτες στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις της περιόδου 1939-1944».(Μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρουσίαση κάνοντας κλικ εδώ)

 

Αξίζει τον κόπο να παρακολουθήσετε την πορεία του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης από τις αρχές του εικοστού αιώνα μέχρι σήμερα, σε ένα εικοσάλεπτο ντοκιμαντέρ το οποίο προβλήθηκε με την έναρξη της εκδήλωσης τίμησης της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη από την Βουλή των Ελλήνων και ανακήρυξης του σε ισόβιο, επίτιμο Πρόεδρο του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Οκτώβριος 2018), κάνοντας κλικ εδώ).

 

Το δωρεάν πρόγραμμα «Ανοικτές Πόρτες» που ξεκίνησε στο εντυπωσιακό μέγαρο του Συλλόγου το 2018 με την ευκαιρία συμπλήρωσης 90 χρόνων από την ίδρυση του, συγκέντρωσε χιλιάδες μαθητές και σπουδαστές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης καθώς και πλήθος επισκεπτών. Συνεχίστηκε με μεγάλη επιτυχία μέχρι την αναγκαστική διακοπή του λόγω της πανδημίας του κορονοιού.

 

Η πληθωρική παρουσία του ιστορικού Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών στην κοινωνική, πολιτιστική και εθνική ζωή της σύγχρονης Ελλάδας συνεχίζεται και στις μέρες μας σε πάρα πολλούς τομείς, με την δραστηριοποίηση και την υποστήριξη όχι μόνο όσων κατέφυγαν στην Ελλάδα από τις αλησμόνητες πατρίδες ή των απογόνων τους, αλλά και με την ενεργοποίηση όλων εκείνων που σέβονται και θαυμάζουν την ιστορία και την πολυδιάστατη προσφορά του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης!

Τέλος, μπορείτε να ενημερωθείτε για τις διάφορες δραστηριότητες του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών από την ιστοσελίδα www.cpolitan.gr, το Facebook www.facebook.com/SyllogosKwnstantinoupolitwn και το YouTubechannelwww.youtube.com/user/Constantinopolitans .

 

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου