ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Ενρίκο Μπερλιγκουέρ, Μια άλλη ιδέα για τον κόσμο (Ανθολογία 1969-1984)

 


Μια ανθολογία κειμένων της περιόδου 1969-1984 του Ενρίκο Μπερλινγκουέρ, ιστορικού ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας (PCI) και μίας από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες της διεθνούς Αριστεράς, θα κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες από το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Νήσος.

 

Η έκδοση, με τίτλο «Μια άλλη ιδέα για τον κόσμο» (Ανθολογία 1969-1984), σε επιμέλεια των Πάολο Τσόφι και Γκουίντο Λιγκουόρι και μετάφραση της Τόνιας Τσίτσοβιτς, συμπίπτει με τη σημερινή επέτειο των εκατό χρόνων από την ίδρυση του PCI (21/1/1921), ενός από τα μεγαλύτερα κομμουνιστικά κόμματα της δυτικής Ευρώπης, μαζί με το Ισπανικό (PCE) και το Γαλλικό (PCF), που ιδρύθηκαν αργότερα την ίδια χρονιά και συναποτέλεσαν αρκετά χρόνια μετά και με επίκεντρο τη δεκαετία του 1970 τον πυρήνα του ρεύματος που έγινε γνωστό ως «ευρωκομμουνισμός».

 

Η επέτειος αυτή δεν αποτελεί απλώς μια αφορμή τιμής και μνήμης στις ιστορικές μορφές, αλλά και στους απλούς αγωνιστές και αγωνίστριες του PCI και ευρύτερα του ευρωκομμουνιστικού κινήματος. Αποτελεί, ταυτόχρονα, μια αφορμή για να ξανασκεφτεί κανείς, μέσα από τα κείμενα του Ενρίκο Μπερλινγκουέρ, το ζήτημα του «δημοκρατικού δρόμου προς το σοσιαλισμό», το ρόλο της Αριστεράς στις σύγχρονες δημοκρατίες ως δύναμης «κυβέρνησης και αγώνα», τις αντιφάσεις, τα εμπόδια, αλλά και τις δυνατότητες που μια τέτοια προοπτική άνοιξε και ανοίγει.

 

Πρόκειται για μια συζήτηση εξαιρετικά επίκαιρη υπό το φως των πρόσφατων εμπειριών των κομμάτων της Αριστεράς του ευρωπαϊκού Νότου και τη συμμετοχή τους, υπό διάφορες εκδοχές, στη διακυβέρνηση των χωρών τους. Και κυρίως είναι μια συζήτηση ιδιαίτερα χρήσιμη και ενδιαφέρουσα για τις στρατηγικές αναζητήσεις της σύγχρονης Αριστεράς, ειδικά στις σημερινές συνθήκες όξυνσης των ανισοτήτων, των προκλήσεων, των αδιεξόδων και των αντιθέσεων σε όλο τον κόσμο.

 

 

Ενρίκο Μπερλινγκουέρ | Μια άλλη ιδέα για τον κόσμο (Ανθολογία 1969-1984)

Επιμέλεια: Πάολο Τσόφι και Γκουίντο Λιγκουόρι, Μετάφραση: Τόνια Τσίτσοβιτς

Εκδόσεις Νήσος – Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς

 

Αναζητείστε την έκδοση τις επόμενες ημέρες στα βιβλιοπωλεία.

Περισσότερα στο : www.poulantzas.gr και www.nissos.gr

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου