ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία («Έκθεση Πισσαρίδη»): Μια κριτική επισκόπηση (Συλλογικό)

 

 

Μια κριτική επισκόπηση του "Σχεδίου Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία" (της λεγόμενης "Έκθεσης Πισσαρίδη") δημοσιεύει σε μορφή e-paper στο πλαίσιο της θεματικής Οικονομία-Παραγωγή-Βιώσιμη Ανάπτυξη το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς. 

 

Η ενδιάμεση “Έκθεση Πισσαρίδη” δόθηκε στη δημοσιότητα εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου προκειμένου να αποτελέσει, υποτίθεται, αντικείμενο δημοσίου διαλόγου, ώστε η τελική εκδοχή της να γίνει η βάση του επικαιροποιημένου αναπτυξιακού σχεδίου της χώρας, αλλά και ο οδικός χάρτης για την αξιοποίηση των πόρων που αναμένει η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και την αποτροπή της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που επαπειλείται λόγω της πανδημίας.

Όπως αναδεικνύεται στην ανάλυση, η Έκθεση δεν επιτελεί το σκοπό της.

Εξαιτίας της εμμονής της σε νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες, αλλά και των μεθοδολογικών της επιλογών, “η επιδερμική ανάλυση τόσο της ελληνικής οικονομίας όσο και της ελληνικής κοινωνίας θέτει λανθασμένες βάσεις για το δημόσιο διάλογο: η συγκεκριμένη έκθεση για την κατάσταση και την προοπτική της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας γράφτηκε σαν να μην έχει υπάρξει η κρίση 2009-2014, σαν να μην έχασε η ελληνική οικονομία μεγάλο μέρος της παραγωγικής της βάσης, σαν η ανεργία να μην εκτινάχθηκε σε ύψος που η Ελλάδα δεν είχε γνωρίσει στο παρελθόν. Και, επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη τη στιγμή που γράφτηκε, η έκθεση είναι εκτός χρόνου: αγνοεί την πανδημία με τις καταστρεπτικές επιπτώσεις της στην οικονομία και την κοινωνική συνοχή. Θα μπορούσε η ίδια έκθεση να έχει γραφτεί δεκαπέντε και είκοσι χρόνια πριν ή και για μία άλλη χώρα”. (Από την Εισαγωγή της ανάλυσης).

 

Η έκδοση του ΙΝΠ περιλαμβάνει επιμέρους συμβολές για μία τουλάχιστον αρχική κριτική επισκόπηση των σημαντικότερων θεματικών της ενδιάμεσης έκθεσης της «επιτροπής Πισσαρίδη» : Την εργασία και την ανεργία, την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, το χρηματοπιστωτικό σύστημα, το κεφαλαιοποιητικό ασφαλιστικό σύστημα, την εκπαίδευση, τη δημόσια διοίκηση, την ψηφιακή στρατηγική. Όπως σημειώνεται από το ΙΝΠ, "σκοπός μας δεν είναι μόνο να καταδείξουμε τις ιδεολογικές αφετηρίες και τις πολιτικές στοχεύσεις της Έκθεσης μέσα από επιστημονικά τεκμηριωμένη κριτική και τεκμηρίωση, αλλά κυρίως να συμβάλλουμε στη δημόσια συζήτηση που πρέπει να γίνει ενόψει της πανδημίας, της διαχείρισής της και των κοινωνικών και οικονομικών της επιπτώσεων, αλλά και ενόψει της ανάγκης επικαιροποίησης του αναπτυξιακού σχεδιασμού της χώρας, με δημοκρατικούς, διαφανείς, δίκαιους και βιώσιμους όρους".

Στην έκδοση συμμετέχουν οι (αλφαβητικά) : Ελευθερία Αγγέλη, Βάλια Αρανίτου, Μαρία Καραμεσίνη, Δανάη Κολτσίδα, Μάκης Κουζέλης, Ε.Μ., Θόδωρος Παρασκευόπουλος, Μαρία Στεφάνου.

Μπορείτε να βρείτε ολόκληρη την έκδοση στον ακόλουθο σύνδεσμο : https://poulantzas.gr/yliko/syllogiko-schedio-anaptyxis-gia-tin-elliniki-oikonomia-ekthesi-pissaridi-mia-kritiki-episkopisi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου