CARS FOR COWS – Αυτοκίνητα για Αγελάδες
Η χειρότερη εμπορική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κλίμα
Γιατί είναι τόσο σημαντική η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου της ΕΕ με τις χώρες MERCOSUR
Ο εύγλωττος τίτλος ενός άρθρου τα λέει όλα και γιατί καθυστέρησε 20 χρόνια και για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και για τις επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα της ΕΕ, έστω και αν αφορά τις βορειοευρωπαϊκές χώρες. Ο τίτλος είναι: CARS FOR COWS – Αυτοκίνητα για Αγελάδες. Αυτό παίχτηκε βασικά.
Η συμφωνία θα επηρεάσει 800 εκατομμύρια ανθρώπους και οι αποφάσεις της αφορούν στο 25% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Αν και δεν υπάρχουν διαθέσιμες όλες οι λεπτομέρειες, είναι γνωστή η μεγάλη εικόνα και το τι σημαίνει για την κάθε ομάδα χωρών η τελική συμφωνία.
Για τις Νοτιοαμερικάνικες χώρες σημαίνει πρόσβαση των αγροτικών τους προϊόντων στην αγορά της ΕΕ. Βοδινό κρέας, πουλερικά, ζάχαρη και αιθανόλη είναι μερικά από τα προϊόντα των οποίων θα μειώνονται σταδιακά οι δασμοί. Ιδιαίτερα για τη Βραζιλία, το 90% των εξαγωγών της (αύξηση κατά 24%) θα κατευθύνονται στην ΕΕ χωρίς δασμούς. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών της Βραζιλίας το ΑΕΠ της θα αυξηθεί κατά 87,5 δις δολάρια.
Για την ΕΕ σημαίνει πρόσβαση στην αγορά των χωρών της MERCOSUR των ευρωπαϊκών αυτοκινήτων, τμημάτων αυτοκινήτων, χημικών προϊόντων, μηχανών και υφαντικών. Δεν είναι τυχαίο, ότι η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία καλωσόρισε τη συμφωνία. Στην αντίθετη κατεύθυνση, οι Ευρωπαίοι αγρότες αντέδρασαν έντονα και αρνητικά 1 (σε προηγούμενο άρθρο αναφερθήκαμε με περισσότερες λεπτομέρειες 2).
Στη συμφωνία λέγεται ότι υπάρχει ένα κεφάλαιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Σε αυτό αναφέρεται ότι η αυξημένη εξαγωγή βοδινού κρέατος στην ΕΕ δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγής στις χώρες MERCOSUR, αλλά δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάποια εγγύηση γι’ αυτό. Ήδη, η εκτροφή βοοειδών έχει συμβάλλει καθοριστικά στην αποψίλωση τεράστιων εκτάσεων δασών προκειμένου να αυξηθούν οι εκτάσεις για την καλλιέργεια ζωοτροφών για τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό βοοειδών. Μετά την εκλογή του Μπολσονάρο ξεκίνησε το «αδυνάτισμα» σε πολλούς περιβαλλοντικούς νόμους της χώρας. Τα δάση της Βραζιλίας (Αμαζόνιος) είναι πολύ σημαντικά για την επιβίωση όλου του πλανήτη.
Ένα άλλο ανησυχητικό σημείο είναι τα παρασιτοκτόνα (φυτοφάρμακα).
Η Βραζιλία είναι μια από τις χώρες με την υψηλότερη χρήση φυτοφαρμάκων στον κόσμο. Η ΕΕ ισχυρίζεται, ότι δεν θα επηρεαστεί η συμφωνία από αυτό το γεγονός. Όμως αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι το ότι ναι μεν η ΕΕ έχει θεσπίσει αυστηρούς νόμους για τη χρήση φυτοφαρμάκων στους Ευρωπαίους αγρότες, αλλά κάνει τα στραβά μάτια στις εισαγωγές από τη Βραζιλία. Μετά την εκλογή του Μπολσονάρο, εγκρίθηκαν 239 νέα φυτοφάρμακα, τα περισσότερα εκ των οποίων απαγορεύονται στην ΕΕ.
Η Συμφωνία δεν έχει κλείσει ακόμη. Για να ισχύσει χρειάζεται η επικύρωση από τα εθνικά κοινοβούλια όλων των χωρών που εμπλέκονται, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε, ότι δεν θα υπογράψει τη Συμφωνία, εάν η Βραζιλία αποσυρθεί από τη Συμφωνία του Παρισιού, λόγω φυτοφαρμάκων και άνθρακα.ΟΙ Πράσινοι αντιδρούν και αυτοί.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
1. AGRONEWS: Επικρίσεις για τριπλή ζημιά από τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur. Το Εθνικό Συμβούλιο της IFA, η Εθνική Επιτροπή Κτηνοτροφίας και η Εθνική Επιτροπή Πτηνοτροφίας πραγματοποίησαν συνάντηση για να χτίσουν ισχυρή αντιπολίτευση στη συμφωνία ΕΕ - Mercosur. «Θα επισημάνουμε τις ζημιές που θα προκαλέσει αυτή η συμφωνία σε πολλά και διαφορετικά σημεία: στην αγροτική οικονομία, στο παγκόσμιο περιβάλλον αλλά και στους καταναλωτές», δήλωσε ο Joe Healy. https://bit.ly/2NUJqEa
2. Η συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και MERCOSUR (μια πρώτη αξιολόγηση κυρίως για την τροφή και τα αγροτικά προϊόντα) https://bit.ly/2JmYSnX
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου