ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Τα Ιμαλάια εκπέμπουν SOS

Το μεγάλο υψόμετρο του Έβερεστ δεν επιτρέπει την αποδόμηση των απορριμμάτων, τα οποία παραμένουν ορατά....Η κατάκτηση  του υψηλότερου όρους  στον κόσμο, είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τους απανταχού ορειβάτες, αλλά και πόλος έλξης για μαζικό τουρισμό.
40.000 άνθρωποι καταφέρνουν κατά μέσο όρο κάθε χρόνο να αναρριχηθούν μέχρι τον καταυλισμό βάσης (Basecamp) μετατρέποντας το βουνό στην ψηλότερη χωματερή του πλανήτη, αφήνοντας πίσω τους τόνους σκουπιδιών και... περιττωμάτων.
Προκειμένου να οδηγήσουν ολοένα και περισσότερους ανθρώπους στην κορυφή των 8.848 μέτρων ή κοντά σ’ αυτήν οι εμπορικές αποστολές μεταφέρουν τόνους υλικού στους καταυλισμούς βάσης.


Τη φετινή σεζόν ένα 30μελές συνεργείο καθαρισμού κατάφερε να απομακρύνει μόνον προς την πλευρά του Θιβέτ 2,3 τόνους περιττωμάτων και 6,2 τόνους σκουπιδιών, κατεστραμμένων σκηνών ή κενών φιαλών οξυγόνου. Στην πλευρά του Νεπάλ οι σέρπας μαζεύουν κάθε χρόνο περίπου 12 τόνους απορριμμάτων, ενώ ξεφορτώνονται σε χαράδρες τα... βουνά περιττωμάτων των αλπινιστών, που απειλούν έτσι με μόλυνση τα νερά που τροφοδοτούν τις κοιλάδες.

Γι’ αυτό και οι Αρχές ορισμένων από τις χώρες στις οποίες εκτείνονται τα Ιμαλάια λαμβάνουν κάποια μέτρα. Στην Κίνα οι ορειβάτες υποχρεούνται να κουβαλούν μαζί τους δύο σάκους απορριμμάτων και κατά την επιστροφή να μεταφέρουν οκτώ κιλά σκουπίδια, ειδάλλως απειλούνται με μεγάλα πρόστιμα. Στο Νεπάλ οι αλπινιστές καταβάλλουν εγγύηση 4.000 δολαρίων, η οποία τους επιστρέφεται μόνον αν φέρουν πίσω και τα σκουπίδια τους. Αλλά αν υπολογίσει κανείς ότι το συνολικό κόστος μιας αποστολής φθάνει έως και τα 100.000 δολάρια, η εγγύηση αυτή φαντάζει μικροποσό σε πολλούς, που προτιμούν έτσι να αφήσουν τα σκουπίδια τους στο Έβερεστ...


Πηγή: Τα Ιμαλάια εκπέμπουν SOS: Οι τουρίστες μετέτρεψαν το Εβερεστ σε μια απέραντη χωματερή [βίντεο] | iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου