ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Σχετικά με τις ανεμογενήτριες και τις παράνομες υδροληψίες στην Καρυστο.


·      ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 18-6-18 της Στερεάς Ελλάδας Περιφέρειας 

 





Οι κινητοποιήσεις των κατοίκων της Καρύστου, με πιο πρόσφατη αυτή που απέτρεψε την εκφόρτωση νέων ανεμογεννητριών στο λιμάνι της Καρύστου, ανέδειξαν τις πολύ αρνητικές συνέπειες που έχει για το περιβάλλον και τη ζωή των κατοίκων η άναρχη ανάπτυξη αιολικών πάρκων, με αποκλειστικό κριτήριο τα προσδοκώμενα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.


Τα μονοπώλια του κλάδου καταστρέφουν το περιβάλλον, καταπατούν περιουσίες, δεν παίρνουν κανένα μέτρο προστασίας και αποκατάστασης του περιβάλλοντος, αποτροπής των κινδύνων από πλημμύρες, πυρκαγιές κλπ. Ακόμη, σημαντικά προβλήματα δημιουργούνται στις δραστηριότητες μικρών κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων της περιοχής λόγω των εκτεταμένων εκσκαφικών δραστηριοτήτων στο βουνό της Όχης.


Ιδιαίτερο πρόβλημα δημιουργείται με τις παράνομες υδροληψίες που πραγματοποιούν οι εταιρίες για τις ανάγκες των έργων τους. Σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα χωριά του Καβοντόρου όπου ήδη παρατηρούνται φαινόμενα λειψυδρίας και διακοπών της υδροδότησης!

Υπενθυμίζουμε ότι και στην προηγούμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (7/5/2018) είχαμε θέσει ερώτημα ως προς τη θέση της Περιφερειακής Αρχής για τα πολλά προβλήματα που δημιουργούν οι εργασίες εγκατάστασης των αιολικών πάρκων.

Επειδή και τότε δε μας είχατε απαντήσει και είχατε παραπέμψει σε επόμενη συνεδρίαση, αλλά και επειδή έχουν δημιουργηθεί μια σειρά ακόμη προβλήματα θέτουμε τα εξής ερωτήματα προς την Περιφερειακή Αρχή:

1.  Ποια είναι η θέση σας για την άναρχη εγκατάσταση αιολικών πάρκων στη Νότια Εύβοια που έχει ξεπεράσει κάθε όριο;

2.  Θα σταματήσετε να εκδίδετε νέες άδειες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για αιολικά πάρκα στη Νότια Εύβοια (Δήμοι Καρύστου και Κύμης-Αλιβερίου);

3.  Σε τι ενέργειες είστε διατεθειμένοι να προβείτε για την απαγόρευση παράνομων υδροληψιών από πηγές και γεωτρήσεις στην Όχη;

4.  Σε τι ενέργειες θα προχωρήσετε για την αποζημίωση κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων για τις ζημιές που έχουν υποστεί στην παραγωγή τους; Για να σταματήσουν οι επιπτώσεις των εργασιών πάνω σε κοπάδια και μελίσσια;

Ακόμη, θέλουμε να μας απαντήσετε αν γνωρίζετε ότι εταιρία κατασκευής αιολικών πάρκων μετά την αποτροπή εκφόρτωσης ανεμογεννητριών στο λιμάνι τις Καρύστου προχώρησε σε εργασίες στον μισοτελειωμένο δρόμο Στύρα – Πορτολάφια με σκοπό να περάσουν από εκεί τα τεράστια τμήματα των ανεμογεννητριών. Είχε εκδώσει η Περιφέρεια σχετική άδεια;

Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι είναι πρόκληση για τους κατοίκους της Νότιας Εύβοιας, ένα έργο που θα βελτιώσει αισθητά τη σύνδεση της Καρύστου και του Μαρμαρίου με το κέντρο του Νομού, θα ανακουφίσει τα Στύρα και Νέα Στύρα από την κυκλοφοριακή συμφόρηση να μην ολοκληρώνεται εδώ και δεκαετίες και τώρα να μπαλώνονται ίσα- ίσα κάποια σημεία για να περάσουν οι ανεμογεννήτριες των εταιριών.

Σας καλούμε να μην επιτρέψετε να χρησιμοποιηθεί ο νέος δρόμος Στύρα – Πορτολάφια μέχρι να ολοκληρωθεί. Επίσης, να κινητοποιηθούν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ολοκλήρωση αυτού του σημαντικού για τους κατοίκους και επισκέπτες της Νότιας Εύβοιας έργου.



18-6-2018

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

ΣΟΦΙΑ ΝΤΟΥΡΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου