ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Παρά τη σκιά της νοθείας, το καθεστώς Ερντογκάν εδραιώνεται

του Σταύρου Λυγερού

Όπως αναμενόταν, ο Ερντογάν χρησιμοποίησε τον απόλυτο έλεγχο που ασκεί στο κράτος για να επανεκλεγεί ο ίδιος και για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, μέσω της συμμαχίας του κόμματός του ΑΚΡ με τους Γκρίζους Λύκους του Μπαχτσελί. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τις καταγγελίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Από τη στιγμή που ο ίδιος ανακοίνωσε ότι είναι νικητής είναι προφανές πως έχει φροντίσει, ώστε αυτό να μην αλλάξει.
Το αποτέλεσμα των εκλογών, προϊόν μεγαλύτερης ή μικρότερης νοθείας, εδραιώνει το καθεστώς Ερντογάν και ο ίδιος ουσιαστικά μετατρέπεται σε νεοσουλτάνο. Με άλλα λόγια, συνεχίζεται η 16χρονη παραμονή του στην κορυφή και μάλιστα με υπερεξουσίες. Για μία ακόμα φορά επιβεβαιώθηκε στις κάλπες η τριχοτόμηση του εκλογικού σώματος που είχε καταγραφεί στο δημοψήφισμα τον Απρίλιο του 2017.

Η “βαθιά Τουρκία” κατά κανόνα ψήφισε μαζικά τον Ερντογάν. Η κεμαλική και ο κορμός της δυτικότροπης Τουρκίας των δυτικών παραλίων ψήφισαν μαζικά Ιντζέ. Από την πλευρά τους, οι Κούρδοι που ζουν στις νοτιοανατολικές επαρχίες, ή έχουν μεταναστεύσει σε αστικά κέντρα, ψήφισαν τον φυλακισμένο στην Αδριανούπολη ηγέτη του (φιλο)κουρδικού κόμματος HDP Ντεμιρτάς και στις βουλευτικές κάλπες το HDP, το οποίο υπερέβη άνετα το όριο του 10% και εισέρχεται ως κόμμα στην Εθνοσυνέλευση.

Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι το HDP προσελκύει ολοένα και περισσότερο τουρκικής εθνότητας ψηφοφόρους, οι οποίοι βλέπουν σ’ αυτό μία διέξοδο δημοκρατικής έκφρασης. Η διαδικασία αυτή έχει αρχίσει εδώ και μερικά χρόνια με την προσέλκυση κυρίως αριστερών και υποστηρικτών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτή τη φορά, όμως, έχουμε την επίσημη προσχώρηση στα ψηφοδέλτια του HDP εμβληματικών προσωπικοτήτων της θρησκευτικής μειονότητας των Αλεβιτών (15-20 εκατομμύρια). Τα ηγετικά αυτά στελέχη υποστήριξαν τη συμμαχία με το επιχείρημα ότι οι Αλεβίτες δεν μπορούν μόνοι τους κι ότι πρέπει να συμμαχήσουν με άλλες καταπιεσμένες μειονότητες.

Αν και είναι προς το παρόν δύσκολο να επιβεβαιωθούν οι καταγγελίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης για νοθεία, το πολιτικό διακύβευμα ήταν ζωτικής σημασίας για τον Ερντογάν και δεν θα άφηνε τα πράγματα να του ξεφύγουν. Όπως προαναφέραμε, άλλωστε, ελέγχει απολύτως τους κρίσιμους κρατικούς μηχανισμούς και οπωσδήποτε τον διευκολύνει το γεγονός ότι παραμένει σε ισχύ η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ειδικά στις κουρδικές περιοχές η εκτεταμένη νοθεία είναι κανόνας και παλαιότερα καλυπτόταν από την εθνική σκοπιμότητα, που εμπόδιζε την αντιπολίτευση να υψώσει τους τόνους.
Παρόλα αυτά, το HDP υπερέβη άνετα το 10%, εγγράφοντας στέρεη υποθήκη για τη μελλοντική αναβάθμισή του στο τουρκικό πολιτικό σύστημα. Όπως είχε πει στέλεχος του HDP πριν τις εκλογές, για να φανεί ότι το κόμμα του πέρασε το όριο του 10% πρέπει στην πραγματικότητα να έχει πάρει 15% των ψήφων!
ΠΗΓΗ  SLPRESS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου