ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Ένα άλλο ΚΚΕ δεν είναι εφικτό



Υπάρχουν τρία  θεμελιακά ζητήματα που διαπνέουν το πρόγραμμα και τις κατευθύνσεις της ΛΑΕ.

Το πρώτο είναι η εμμονή της στο μέτωπο της Αριστεράς – και  όχι των ευρύτερων δημοκρατικών-πατριωτικών- αντιμνημονιακών δυνάμεων. (Επίλογος προγράμματος : «Η ΛΑΕ συγκροτείται ως μετωπικός πολιτικός φορέας της ριζοσπαστικής αντιμνημονιακής αριστεράς»)

Το δεύτερο αλλά απολύτως συναρτημένο με το πρώτο,  είναι η υπερεκτίμηση των δυνάμεων της Αριστεράς , η μη κατανόηση του αναγκαίου και επαρκούς μεγέθους («κρίσιμη μάζα») που απαιτείται για την απελευθέρωση της χώρας, κι ακόμη  η υποεκτίμηση των συστημικών δυνάμεων που θα αντιδράσουν  στην  απόκλιση από τις επιταγές της Νέας Τάξης .  Πρόκειται για ένα απολύτως αυτοκτονικό σφάλμα, που καθιστά απολύτως υπεύθυνο κάθε αριστερό με στοιχειώδη οπτική του διεθνούς πολιτικού τοπίου. 

Το τρίτο είναι η διαφαινόμενη ηγεμονιστική διάθεση της  ΛΑΕ έναντι των πιθανών συμμάχων της. Μπορεί η   Αριστερά να αναπτύξει  οριζόντιες σχέσεις συμπόρευσης  με  άλλες δυνάμεις,  χωρίς φυσικά να υποστηρίζει ένα μεταμοντέρνο ρελατιβισμό  απόψεων   και χωρίς να παραιτείται από την πάλη υπέρ των δικών της ιδεών; Μπορεί να   ξεφορτωθεί τις παλαιοκομμουνιστικές ιεραρχικές και εξουσιαστικές εμμονές και να υιοθετήσει μια νέα, ελευθεριακή και δημοκρατική στάση προς την κοινωνία;
Κατά τη γνώμη μου αυτή η εξέλιξη – που προς το παρόν φαίνεται αδιανόητη σε πείσμα της όλης κοινωνικής ζύμωσης που προηγήθηκε για την άμεση δημοκρατία κλπ. -  προϋποθέτει μια απαγκίστρωση από τον οικονομισμό, μια νέου τύπου προβληματική για την ποιότητα ζωής και μια εις βάθος κριτική  «ψυχοπολιτικών» στάσεων όπως είναι ο  ηγετικός ναρκισισμός  και ο  οπαδισμός.
ΥΓ
Σε αυτά τα τελευταία  ζητήματα και σε αντίθεση με την δεσπόζουσα απλοϊκή   ηθικολογία   αναφέρθηκα στο κείμενό μου «Μέτωπο κάνεις με τους άλλους» http://oikonikipragmatikotita.blogspot.gr/2015/11/blog-post_85.html







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου