ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Αγροτοκτηνοτροφικές κινητοποιήσεις : Ρήξη ή συμβιβασμός;

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΜΠΟΥΡΗ*
Νέα Πανελλαδική Συντονιστική των Μπλόκων  στη Νίκαια, νέες αποφάσεις. Χθες, σύσκεψη των Αγροτικών Συλλόγων της Πρωτοβουλίας στη Βέροια, προχθές στην Κατερίνη, Πανελλαδική Συνέλευση των μπλόκων της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων, Αλιέων, όπου συμμετέχουν και οι παραγωγοί των Λαϊκών Αγορών. Ο κόσμος του πρωτογενούς τομέα προσπαθεί να συντονιστεί.
Μετά από πολλά χρόνια Π.Ε.Κ (Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων) και Σ.Ε.Κ (Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας) αφήνουν τις επιμέρους διαφωνίες και διαφορές, πρωτοστατούν και συνενώνονται μπροστά στα μεγάλα ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ – ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ. Αποτελούν τον σταθερό άξονα συνεργασίας και δράσης της ευρύτερης συμμαχίας των κοινωνικών δυνάμεων του πρωτογενούς τομέα. Τα μέλη τους, όπου και όπως μπορούν, συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις και ήταν στους συνδιοργανωτές των δύο μεγάλων συλλαλητηρίων της Αθήνας (18 Νοέμβρη) και Θεσσαλονίκης (AGROTIKA, 28 Γενάρη), τα οποία ήταν μαζικά, δυναμικά, αποφασιστικά και πέτυχαν το σκοπό τους. Ματαίωσαν την τελετή των εγκαινίων της AGROTIKA και έστειλαν το πρώτο μήνυμα για το τι θα επακολουθήσει εάν περάσουν τα μέτρα (Συλλαλητήριο Αθηνών).
Δεν έχουν όμως τον ίδιο βηματισμό και οι αγρότες. Ελλείψει ενιαίου συνδικαλιστικού φορέα, λείπει και η ενιαία αγωνιστική έκφραση. Πανελλαδική το μπλόκο της Νίκαιας, πανελλαδική το μπλόκο των Τεμπών, πανελλαδική η Πρωτοβουλία.
Όμως, για πρώτη φορά, είμαστε όλοι μαζί και σε όλα τα μπλόκα.
Αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς, παραγωγοί λαϊκών αγορών, επαγγελματίες. Για πρώτη φορά έχουμε την κοινωνία με το μέρος μας. Ο κόσμος του πρωτογενούς τομέα σε εξέγερση και η κοινωνία σε αναμονή (με αντοχές, υπομονή και ανοχή). Ο κόσμος του ΟΧΙ ξαναβρίσκει τη δυναμική του. Απέχουν αυτοί που ψήφισαν ΟΧΙ αλλά ήθελαν το ΝΑΙ. Είναι μαζί μας και αυτοί που κάτω από το καθεστώς τρομοκρατίας ψήφισαν ΝΑΙ αλλά στην πορεία έγινε ΟΧΙ. Δεν λείπουν όμως και τα αρνητικά στοιχεία! Υποδοχή χρυσαυγιτών σε μπλόκο ή η οργανωμένη δράση πυρήνων τους στα συλλαλητήρια! Δεν μπορούν όμως να αμαυρώσουν τη συνολική, συλλογική εικόνα που παίρνει τον γενικευμένο χαρακτήρα εξέγερσης.
Οι Αγροτικές – κτηνοτροφικές κινητοποιήσεις βρίσκονται σε κομβικό σημείο με ζητούμενο τη συνέχισή τους! Να κορυφωθούν με πολύωρους αποκλεισμούς και γενικό μπλακ άουτ όλης της χώρας (κλείσιμο λιμανιών, τελωνείων, αεροδρομίων και εθνικών οδών ή να καταλήξουν σε κάθοδο στην Αθήνα με ένα μεγάλο συλλαλητήριο και την παρουσία τρακτέρ;
Προχωράμε μέχρι οριστικής ρήξης και σύγκρουσης (μετωπικής με την κυβέρνηση) ή μετατρέπουμε το Αγροτικό Ζήτημα σε κοινωνικό και αποχωρούμε αναμένοντας τις εξελίξεις; Μπορεί η κάθοδος στην Αθήνα και ένα μαζικό συλλαλητήριο να λειτουργήσει ως πολιτικός καταλύτης;
Κατά τη γνώμη μου, δεν ήρθε η ώρα της καθόδου στην Αθήνα. Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί στην περιφέρεια, ενισχύοντας τα μπλοκ και τις κινητοποιήσεις. Η μάχη της Αθήνας πρέπει να δοθεί με την κατάθεση του Ασφαλιστικού και την ταυτόχρονη κινητοποίηση και των άλλων κοινωνικών τάξεων που θίγονται. Συνεχίζουμε κάνοντας οικονομία δυνάμεων και περιμένουμε την κατάθεση του Σχεδίου Νόμου για το Ασφαλιστικό – Φορολογικό για να περάσουμε στη φάση της τελικής αναμέτρησης στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα σε κυβερνώντες και δανειστές. Ο κόσμος του ΟΧΙ είναι εδώ, είναι στους δρόμους, δεν ηττήθηκε. Απογοητεύθηκε αλλά δεν πτοήθηκε, συνεχίζει να αγωνίζεται και να ελπίζει στη δικαίωση των προσδοκιών του.
Στα πλαίσια αυτής της ανάλυσης, θα συμφωνούσα με την απόφαση της Νίκαιας για κάθοδο στην Αθήνα την Παρασκευή, εάν και μόνο εάν δεν θεωρηθεί ως κορύφωση των κινητοποιήσεων αλλά κλιμάκωση με επιστροφή στα μπλόκα και αγωνιστική αναμονή και δράση μέχρι την κατάθεση του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό – Φορολογικό.  
* Ο Καμπούρης Δημήτρης είναι Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων και μέλος του Πανελλήνιου Συντονιστικού Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου