ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Συνταξιούχοι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας : " Η σύνταξη δεν μπορεί να καταντήσει επίδομα"

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ 


 Από το ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας  «ο ΠΗΓΑΣΟΣ»

Αθήνα 21.10.15

Τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε τη διαρκή «βύθιση» των συντάξεων του κλάδου μας όπως και των υπολοίπων κλάδων, εντός και εκτός της Πολιτικής Αεροπορίας. Εύλογη είναι η  αγωνία μας για την τελική κατεύθυνση αυτής της τάσης, που πάντοτε συνοδεύεται από την επίκληση  υπέρτερων αναγκών ενώ συχνά  «υποστηρίζεται» από σοφιστείες και υπαινιγμούς περί συνταξιοδοτικών προνομίων.
Δεν σκοπεύουμε να  στοιχηθούμε με  τον  διχαστικό λόγο   αυτών  που κατά καιρούς  διεκπεραιώνουν    το έργο της  μνημονιακής «εξυγίανσης»  στρέφοντας τους μεν (μισθωτούς) εναντίον των δε ( μισθωτών) και αντιστρόφως. Δεν θα επιδιώξουμε συγκρίσεις με άλλους κλάδους, αλλά και δεν θα παραλείψουμε να υπογραμμίσουμε  την ιδιαιτερότητα και  σοβαρότητα του έργου του  κλάδου από τον οποίο αφυπηρετήσαμε : Τη σημασία του στην ασφάλεια και ποιότητα των αερομεταφορών, τη συμβολή του στη τουριστική βιομηχανία της χώρας, τη συμμετοχή του στην παροχή κοινωνικών  υπηρεσιών.
Με αυτά τα δεδομένα, θεωρούμε ότι η εξέλιξη  των συνταξιοδοτικών απολαβών μας στην ολότητά τους, ως κύρια σύνταξη, επικουρική και εφάπαξ,  έχει μια απαράδεκτα  καθοδική πορεία  το διάστημα των τελευταίων 5,5 χρόνων. Με αφετηρία το έτος 2010, υποστήκαμε μειώσεις  περίπου 40%  κατά μέσο όρο επί του συνόλου των απολαβών μας.
Οι πρόσφατες αναφορές  του Υπουργού κ. Κατρούγκαλου στην κατάργηση των επικουρικών συντάξεων, προκαλούν    επί πλέον σοκ στους  νυν  συνταξιούχους και   στους  συναδέλφους υπό συνταξιοδότηση. Το σημερινό επίπεδο απολαβών μας είναι  απολύτως  αναντίστοιχο με τις  κρατήσεις που υποστήκαμε για  δεκαετίες και  προκαλεί     αισθήματα ανασφάλειας   σ’ εμάς  όπως και στην  ευρύτερη κοινωνία, που δεν μπορεί να λειτουργεί εύρυθμα  χωρίς κάποιες  στοιχειώδεις βεβαιότητες.
Ανεξάρτητα από τις ιδιαίτερες πολιτικές απόψεις, ουδείς  πλέον μπορεί να  συμπεριφέρεται σαν στρουθοκάμηλος.
Φυσικά   δεν μπορούμε να συγκριθούμε με τους άνεργους συμπολίτες μας, τους άστεγους, τους ευκαιριακά απασχολούμενους, τους απειλούμενους  άμεσα με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, όπως επίσης με τους νέους ανθρώπους που είδαν το γνωσιολογικό «κεφάλαιό»  τους  να αχρηστεύεται   και τους ίδιους να οδηγούνται   στην καταναγκαστική μετανάστευση. Από την άλλη όμως πλευρά θεωρούμε ότι η  αντίστασή μας  στην ταπείνωση των δικών μας συνταξιοδοτικών κεκτημένων στηρίζει την  κλίμακα των συνταξιοδοτικών και άλλων κοινωνικών παροχών, και σαν τέτοια πρέπει να κατανοηθεί από όλους  : Όχι σαν αγώνας για τη διατήρηση προνομίων, αλλά για τη διακοπή  του φαύλου κύκλου των εκ περιτροπής μειώσεων .
Με αυτό το σκεπτικό, θεωρούμε την αλληλεγγύη εργαζομένων, συνταξιούχων, ανέργων, όχι  πολυτέλεια ή  ηθική επιταγή, αλλά αναγκαιότητα επιβίωσης.  Γι αυτό και αναζητούμε κοινούς τρόπους δράσης  απέναντι σε όσα τεκταίνονται ή  σε όσα μας προϊδεάζουν ότι θα γίνουν  αύριο.  Γι αυτό και  καλούμε  τους συναδέλφους όλων των κλάδων της Πολιτικής Αεροπορίας σε  άμεση και ανεπιφύλακτη αγωνιστική εγρήγορση. 


Ο Πρόεδρος     Γιάννης  Σχίζας
Ο Αντιπρόεδρος   Ανδρέας Διακίδης
Ο Γενικός Γραμματέας    Παύλος  Ζουλάκης
Ο Ταμίας       Γιάννης Παναγιωτόπουλος
Το μέλος      Κώστας Καρράς


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου