ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2015

Υπουργός καναλάρχης, Υπουργός παναρμόδιος τηλεοπτικός χωροτάκτης, Υπουργός κλειδοκράτορας

Εντυπωσιακές ήταν οι βολές εναντίον του Νομοσχεδίου για τα μέσα ενημέρωσης, στις οποίες απάντησε ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παπάς λέγοντας ότι κοινοποιήθηκε από τις 22/7/15

«Τo νομοσχέδιο δημιουργεί υπουργό καναλάρχη, τον υπουργό Επικράτειας Νίκο Παππά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισηγητής της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Προβλέπει, είπε ο κ. Αυγενάκης, τον καθορισμό του αριθμού των αδειών από υπουργό, «γεγονός που αποτελεί απόλυτο συγκεντρωτισμό υπουργού καναλάρχη, είναι επικίνδυνη η δημιουργία υπουργού καναλάρχη». 

«Υπουργό παναρμόδιο τηλεοπτικό χωροτάκτη, απλώς με γνώμη του ΕΣΡ που δεν είναι καν δεσμευτική» χαρακτήρισε σκωπτικά τον κ. Παππά ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου. «Μήπως ο περιορισμός αριθμού οδηγεί σε περιορισμό τηλεοπτικού πλουραλισμού;» διερωτήθηκε ο κ. Παπαθεοδώρου. 

Για «υπουργό κλειδοκράτορα της αδειοδότησης» και «Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει με όλες τις εξουσίες σε ένα πρόσωπο» έκανε λόγο για τον Νίκο Παππά ο εισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς. «Κι εκεί ξεκινούν οι γκρίζες ζώνες... για ποιο λόγο στα ιδιωτικά κανάλια πρέπει να υπάρχουν 400 εργαζόμενοι και όχι 399 ή 500; Με ποιο κριτήριο; Να το μάθουμε... Το μέτρο σας είναι η ΕΡΤ; Έχει 2.500 εργαζόμενους σε 3 κανάλια. Αν το διαιρέσουμε βγαίνει 800 εργαζόμενους και λέτε 400;» δήλωσε ο κ. Αμυράς. ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ  Ανακοίνωση-ράπισμα για τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παπά εξέδωσε το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΣΡ) για το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή για τα μέσα ενημέρωσης.

Σε πολυσέλιδη γνωμοδότησή του, το ΕΣΡ κάνει λόγο για ένα σχέδιο νόμου που φαίνεται να έχει συνταχθεί χωρίς να έχει προηγηθεί σοβαρή μελέτη των θεμάτων που προκύπτουν για τη λειτουργία της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, ενώ παράλληλα δεν λαμβάνονται υπόψη οι γενικότερες εξελίξεις που επηρεάζουν τα οπτικοακουστικά μέσα, όπως η ανάπτυξη το διαδικτύου και δορυφορικών υπηρεσιών.

Στη γνωμοδότηση σημειώνεται πως το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει υφιστάμενες διατάξεις που χρονολογούνται από το 1995 και αφορούσαν τότε την αναλογική τηλεόραση, αναπαράγοντας μάλιστα προϋπάρχουσες ασάφειες και ερμηνευτικά προβλήματα.

Υπογραμμίζεται δε πως σε όλες τις χώρες που έχουν ολοκληρώσει τη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση ζητήματα όπως ο αριθμός των διαθέσιμων αδειών, το είδος των αδειών και η οικονομική βιωσιμότητα της κάθε κατηγορίας σταθμού (πχ ενημερωτικός) προϋποθέτουν μελέτη που διεξάγεται συνήθως από την αρμόδια ρυθμιστική Αρχή και κατόπιν διαβούλευσης, όχι με την κατάθεση νομοσχεδίων.

Επιπλέον, τονίζεται, σε καμία χώρα της Ε.Ε. δεν γίνεται διάκριση των αδειών σε γενικού περιεχομένου, ενημερωτικού και ψυχαγωγικού. 

Αντίθετα, σημειώνει το Συμβούλιο, το νομοσχέδιο του κ. Παππά ακολουθεί την περπατημένη των προηγούμενων ανεφάρμοστων νόμων, όπου όλες οι αρμοδιότητες ανατίθενται σε υπουργούς, ενώ το ίδιο το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο περιορίζεται σε γνωμοδοτικό ρόλο.

Το ΕΣΡ τονίζει επίσης ότι σε περίπτωση που επιλεγεί το σύστημα του πλειοδοτικού διαγωνισμού η τιμή εκκίνησης για τις δημοπρατούμενες άδειες θα πρέπει επίσης να διευκρινιστεί από την αρμόδια ρυθμιστική Αρχή, και όχι από τους συναρμόδιους υπουργούς.

Μπαράζ αντιδράσεων

Το νομοσχέδιο Παππά έχει ήδη προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων για τα μέσα ενημέρωσης, με κόμματα της αντιπολίτευσης να το σφυροκοπούν στη Βουλή για τις αυταρχικές και χαοτικές διατάξεις του, αλλά και για τη διαδικασία του επείγοντος που επελέγη για την ψήφισή του.

Το ν/σ, μεταξύ άλλων, καταργεί τον Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο μετατρέποντάς το σε γνωμοδοτικό όργανο, ενώ δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό Επικρατείας να καθορίζει μόνος του τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών.

«Τo νομοσχέδιο δημιουργεί υπουργό καναλάρχη, τον υπουργό Επικράτειας Νίκο Παππά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισηγητής της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Προβλέπει, είπε ο κ. Αυγενάκης, τον καθορισμό του αριθμού των αδειών από υπουργό, «γεγονός που αποτελεί απόλυτο συγκεντρωτισμό υπουργού καναλάρχη, είναι επικίνδυνη η δημιουργία υπουργού καναλάρχη». 

Η ΝΔ κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση ότι το επίμαχο ν/σ, που χαρακτηρίζει ως διάτρητο, καταστρατηγεί την πολυφωνία με την επιβολή περιορισμένου ελεγχόμενου αριθμού καναλιών που θα πάρουν άδεια, λειτουργεί αναχρονιστικά, δημιουργεί αναρχία κι σύγχυση στο τηλεοπτικό πεδίο δημοπράτησης των αδειών , στηρίζει το κρατικό μονοπώλιο θέτει εξοντωτικό όριο προσωπικού και ενισχύει κακό τον ανταγωνισμό. 

«Με το ν/σ παρέχεται γνωμοδοτική εξουσιοδότηση στο ΕΣΡ –γιατί έχουμε πρόεδρο στο ΕΣΡ; Θα έχουμε διαδικασία; Επικαλείστε ανεξάρτητη αρχή που κουτσαίνει χρόνια τώρα και με δική σας ευθύνη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της ΝΔ. «Δεν υπάρχει αριθμός αδειών εκτός αν ο στόχος σας είναι ο εκβιασμός κάτω από το τραπέζι» τόνισε ο κ. Αυγενάκης. 

«Ορίζονται, λέει, ο πρόεδρος ΕΕΤΤ από υπουργικό συμβούλιο και τα υπόλοιπα 6 μέλη από τον ίδιο τον υπουργό... Γιατί δεν ορίζονται πια από τη Διάσκεψη Προέδρων όπως παλιά;» διερωτήθηκε ακόμη ο βουλευτής. 

«Τα τελευταία 25ετία το ζήτημα τηλεοπτικών συχνοτήτων κινείται στα όρια νομιμότητας κατά άλλους στα όρια παρανομίας» ανέφερε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας. 

«Κρίνεται επιβεβλημένη η χορήγηση αδειών με καθεστώς διαφάνειας με εγγυήσεις και με την ίδια θέση εκκίνησης για όλους» τόνισε. 

Μάλιστα, για να στηρίξει τη θέση της κυβέρνησης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε τον Ντιντερό: «πολιτική εξουσία δημόσια τάξη πολιτισμός μπορούν ελέγχονται απόλυτα από αυτούς που ελέγχουν τα ΜΜΕ – ο Ντιντερό έλεγε οι άνθρωποι σταματάνε να σκέφτονται όταν σταματάνε να διαβάζουν... Να ξαναρχίσουμε διαβάζουμε και το τηλεοπτικό προϊόν για να σκεφτόμαστε καλύτερα ως πολίτες». 

«Υπουργό παναρμόδιο τηλεοπτικό χωροτάκτη, απλώς με γνώμη του ΕΣΡ που δεν είναι καν δεσμευτική» χαρακτήρισε σκωπτικά τον κ. Παππά ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου. «Μήπως ο περιορισμός αριθμού οδηγεί σε περιορισμό τηλεοπτικού πλουραλισμού;» διερωτήθηκε ο κ. Παπαθεοδώρου. 

«Η κυβέρνηση επιδιώκει επικοινωνιακό αντιπερισπασμό σε μια περίοδο που το ν/σ και τα σκληρά, βάρβαρα μέτρα έρχονται το ένα πίσω από το άλλο (...) θέλει να καλλιεργήσει την ψεύτικη εικόνα ότι βάζει τάξη κόντρα στην ολιγαρχία και ότι ο λαός έχει κάτι να κερδίσει» κατήγγειλε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας.
Σε δήλωση του από το περιστύλιο της Βουλής, ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι «η χώρα πρέπει να πάψει να πηγαίνει από διαπλοκή σε διαπλοκή», προσθέτοντας πως ο κ. Παππάς «χρίζεται ο νέος μεγαλοκαναλάρχης της χώρας».

Για «υπουργό κλειδοκράτορα της αδειοδότησης» και «Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει με όλες τις εξουσίες σε ένα πρόσωπο» έκανε λόγο για τον Νίκο Παππά ο εισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς. «Κι εκεί ξεκινούν οι γκρίζες ζώνες... για ποιο λόγο στα ιδιωτικά κανάλια πρέπει να υπάρχουν 400 εργαζόμενοι και όχι 399 ή 500; Με ποιο κριτήριο; Να το μάθουμε... Το μέτρο σας είναι η ΕΡΤ; Έχει 2.500 εργαζόμενους σε 3 κανάλια. Αν το διαιρέσουμε βγαίνει 800 εργαζόμενους και λέτε 400;» δήλωσε ο κ. Αμυράς. 

«Αδικούμε τους εαυτούς μας αν λέμε ότι ‘το ν/σ το είδαμε χθες βράδυ’ – το ν/σ έχει αναρτηθεί για διαβούλευση από τις 22/7 το πρώτο κομμάτι, και αυτό των αδειοδοτήσεων και της ΕΡΤ από 23/7, αυτό συνιστά χρόνο τριών μηνών ώς σήμερα» υποστήριξε νωρίτερα
 ο υπουργός Επικρατείας απαντώντας στις αντιδράσεις. «Θα αποδειχθεί στη διάρκεια της συζήτησης ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει και διάλογο, και ευρύτερες συναινέσεις» σημείωσε ο υπουργός. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου