ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Δεν πληρώνει τους Δήμους των Μεσογείων ο Διεθνής Αερολιμενας Αθηνών !

Με οργή υποδέχθηκαν οι δήμαρχοι τριών δήμων της ανατολικής Αττικής την ανακοίνωση της διοίκησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ότι δεν έχει καμία οφειλή (δημοτικό φόρο, δημοτικά τέλη) προς κανένα δήμο, «στη βάση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου».
Σε ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας αναφερόταν πως από την έναρξη λειτουργίας του έως σήμερα (2001-2015), ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών καταβάλλει σε ετήσια βάση τον προβλεπόμενο δημοτικό φόρο στους όμορους δήμους, όπως αυτός καθορίζεται από τις σχετικές αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων.
Απαντώντας δε σε αναφορές σε έκδοση προβλεπόμενης ΚΥΑ, διευκρίνισε ότι αυτή δεν σχετίζεται με το ύψος του δημοτικού φόρου που καταβάλει η Εταιρεία Αεροδρομίου.
Όσον αφορά τα δημοτικά τέλη, αναφέρθηκε πως η Εταιρεία Αεροδρομίου είναι υποχρεωμένη από τη Σύμβασή της να παρέχει υπηρεσίες καθαριότητας, φωτισμού κ.λπ. στο αεροδρόμιο, υπηρεσίες που δεν παρέχονται από τους δήμους και άρα δεν υπάρχει η οφειλόμενη ανταποδοτικότητα για την επιβολή δημοτικών τελών!
Οι αντιδράσεις των δημάρχων
Η συγκεκριμένη ανακοίνωση του Δ.Α.Α. είναι αξιοσημείωτο ότι «ήρθε» λίγες μόλις ώρες μετά τη δημοσιοποίηση του ΦΕΚ στο οποίο εμπεριέχεται το διαβόητο πλέον άρθρο 13 χωρίς μάλιστα τις αλλαγές που υποσχέθηκε ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Κάτι που έτσι κι αλλιώς είχε δημιουργήσει εκνευρισμό – και μάλιστα δικαιολογημένο – στους δημάρχους των Μεσογείτικων δήμων οι οποίοι παρά τις προσπάθειές τους και την αρχική ευφορία από τη «νίκη» που είχαν καταφέρει, είδαν την κυβέρνηση να ανακρούει πρύμναν και με άσχημο τρόπο αφού είτε κάποιος μάλλον είχε κοροϊδέψει την αυτοδιοίκηση είτε οι αρμόδιοι δεν επέδειξαν την απαιτούμενη προσοχή ώστε να εντάξουν στον νόμο τις επισημάνσεις του υπουργού!
Και μόνο η συγκυρία της ανακοίνωσης ήταν αρκετή για να σημάνει συναγερμός αγανάκτησης μεταξύ των δημάρχων. Η ανακοίνωση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ήρθε ως το… κερασάκι στην τούρτα της κυβερνητικής ασυνέπειας!
Γι’ αυτό και η οργή των δημάρχων ήταν έκδηλη και στις σχετικές με την ανακοίνωση του Δ.Α.Α. δηλώσεις τους στο notioanatolika.gr. Ο δήμαρχος Παιανίας – Γλυκών Νερών Σπύρος Στάμου έκανε λόγο για μιαν ανακοίνωση «πέρα για πέρα αναληθή» προσθέτοντας ότι «το ΔΑΑ χρωστάει χρήματα και ανταποδοτικά τέλη που έχουν καταλογιστεί. Μάλιστα βρισκόμαστε σε δικαστικό αγώνα μαζί του επειδή μερικά από αυτά τα αμφισβητεί το αεροδρόμιο».
Ο δήμαρχος Κορωπίου Δημήτρης Κιούσης από την πλευρά του υποστήριξε ότι υπάρχουν χρωστούμενα και «πρόκειται για χρήματα τα οποία δεν έχουμε αναζητήσει έως σήμερα. Όμως ήταν στις προθέσεις μας να αναζητηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα». Διευκρίνισε δε ότι πρόκειται για δημοτικό φόρο και δημοτικά τέλη ακαλύπτων χώρων και ηλεκτροφωτισμού.
Και ο δήμαρχος Σπάτων – Αρτέμιδας Δημήτρης Μάρκου όμως ήταν σαφής: «Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις και υπάρχουν ανοικτές διεκδικήσεις του δήμου τόσο για τα δημοτικά τέλη όσο και για τέλη εγγύτητας και διέλευσης»!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου