ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

Μνημόνιο τώρα και εκλογές το Σεπτέμβρη !

Της ΣΟΦΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ*
Το κυβερνητικό επιτελείο σχεδιάζει να μετατρέψει σε ψήφοεμπιστοσύνης την ψήφιση μέσα στο δεκαπενταύγουστο του τρίτου μνημονίου στη Βουλή, με στόχο αμέσως μετά να προχωρήσει σεεκλογές εξπρές όσο το δυνατόν νωρίτερα μέσα στο Σεπτέμβρη. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, ανησυχεί κάθε μέρα που θα περνάει μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, πως θα χάνει απελπιστικά έδαφος μέσα στο λαό και επιδιώκει άρον-άρον εκλογές, προτού να σπαταληθεί το πολιτικό κεφάλαιο αποδοχής της.
ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ
Το πρόσχημα για τις εκλογές θα είναι τα "ΟΧΙ" στο τρίτο μνημόνιο που θα ψηφίσουν ευάριθμοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Και λέμε πρόσχημα διότι η κυβέρνηση θα δει να αθροίζεται με το "ΝΑΙ" στο τρίτο μνημόνιο μια τερατώδης κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που μπορεί να ξεπεράσει και τους 240βουλευτές. Η ίδια άλλωστε πλειοψηφία λογικότατα θα αθροίζεται και στην ψήφιση των εφαρμοστικών νομ/δίων του τρίτου μνημονίου, μιας και η ψήφιση του τελευταίου από 240 βουλευτές συνεπάγεται "αυτόματα" και έγκριση των εφαρμοστικών νόμων που απορρέουν από αυτό. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τη στήριξη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού (άτυπη συγκυβέρνηση μνημονιακής συναίνεσης ή "εθνικής ενότητας") θα είναι ένα γεγονός, το οποίο, άλλωστε, υπάρχει από την εξουσιοδότηση της κυβέρνησης να υπογράψει νέο μνημόνιο και από την ψήφιση στη Βουλή των προαπαιτούμενωνμνημονιακών μέτρων. Επομένως θέμα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από τη Βουλή δεν υπάρχει. Κάθε άλλο. Το θέμα που υπάρχει για την κυβέρνηση είναι η επιμονή αρκετών βουλευτών της , οι οποίοι σε πείσμα καιροσκοπικών συμπεριφορών , δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τις κυβερνητικές προγραμματικές δεσμεύσεις και την εντολή που έχουν από το λαό τόσο στις 25 Γενάρη όσο και στο δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη.
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ

Ο κύριος και πραγματικός λόγος, όπως πληροφορούμεθα, για το ενδεχόμενο των εκλογών εξπρές μέσα στο Σεπτέμβρη δεν είναι μόνο ο αιφνιδιασμός και η ανησυχία της κυβέρνησης μπροστά σε κάθε μέρα που περνάει με ψηφισμένο το μνημόνιο και με ανοικτές τις επιπτώσεις του. Ο κύριος λόγος για τις ενδεχόμενες εκλογές εξπρές, που όλα δείχνουν ότι σχεδιάζονται, είναι η εμμονή της κυρίαρχης μερίδας της κυβέρνησης να "εκκαθαρίσει" τις λίστες των υποψηφίων και να πετάξει έξω από αυτές όσους/όσες σημερινούς βουλευτές/νες ψηφίσουν "ΟΧΙ" στο τρίτο μνημόνιο και μένουν πιστοί στη λαϊκή εντολή. Σε αυτήν την περίπτωση είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει με τις εκλογές και εκ των πραγμάτων, ό, τι και αν λέει στα λόγια, να πετάξει στα "σκουπίδια" τους αντιμνημονιακούς αγώνεςτου λαού και τις προηγούμενες δεσμεύσεις της και να ζητήσει την ψήφο του ελληνικού λαού για τηνεκκαθάριση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος από τα "αντιμνημονιακά βαρίδια" και τηνμνημονιακή μετάλλαξή του. Αξιέπαινο, πράγματι, το έργο, μένει να δούμε, όμως, τα χειροκροτήματαπου τελικά θα αποσπάσει!
ΕΝΔΕΙΞΗ ΕΚΛΟΓΩΝ Η ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΣΤΟ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΟ ΚΟΨΙΜΟ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
Τα «χρωστούμενα» από την αύξηση της εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη που παρακρατείται από τις κύριες συντάξεις και τη θέσπιση εισφοράς στις επικουρικές συντάξεις, που ισχύουν από την 1η Ιουλίου, θα έπρεπε, σύμφωνα με το νόμο 4334/15 των προαπαιτουμένων να παρακρατηθούν μαζεμένα από τις συντάξεις του Σεπτεμβρίου.
Έτσι μειώνεται το μεγάλο "ψαλίδισμα" της σύνταξης του Σεπτεμβρίου, από την οποία -σύμφωνα με την αρχική απόφαση- θα παρακρατούνταν αναδρομικά και τα ποσά που προέκυπταν για Ιούλιο, Αύγουστο.
Το υπουργείο Εργασίας, όμως, σε νέα εγκύκλιό του ορίζει ότι η αναδρομική περικοπή για τις εισϕορές των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, Ιουλίου και Αυγούστου δεν θα γίνει στις συντάξεις του μηνός Σεπτεμβρίου, όπως είχε αρχικά αποϕασιστεί, αλλά αντίθετα θα γίνει σε τρεις μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τις συντάξεις του μηνός Οκτωβρίου.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που μας ψιθυρίζουν ότι η κυβερνητική αυτή μετάθεση των βαρών στους συνταξιούχους δεν είναι καθόλου άσχετη με τις σχεδιαζόμενες εκλογές του Σεπτεμβρίου. Τον παλιό "δικομματισμό" πολλοί εμίσησαν, τις πρακτικές του όμως;
ΛΟΓΑΡΙΑΖΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΞΕΝΟΔΟΧΟ
Όλα τα παραπάνω , παρ’ ότι ως διαδικασίες ακυρώνουν Σύνταγμα και Κανονισμό της Βουλής , μοιάζουν καλοσχεδιασμένα από μια κυβέρνηση που επιδιώκει να διασφαλίσει την εξουσία, πριν ξεσπάσουν νέες οικονομικές και κοινωνικές θύελλες. Μήπως , όμως, κάποιοι λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο;
* Η Σόφη Παπαδόγιαννη είναι μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ
Σάββατο 8 Αυγούστου 2015


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου