ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Για τον χρυσό, καλά και κακά νέα



Το τελευταίο διάστημα κάμποσοι είχαν εθιστεί με το αγγλοσαξωνικό γνωμικό «no news is good news» - καλό νέο είναι το να μην υπάρχουν νέα !- και απέφευγαν  να ακούσουν  οτιδήποτε, γιατί το θεωρούσαν εκ προοιμίου κακό. Όμως η απόφαση του Υπουργού  Παναγιώτη Σκουρλέτη για διακοπή της λειτουργίας των μεταλλείων έδειξε   ότι και αυτός ο κανόνας  επιδέχεται εξαιρέσεις.
Ή μήπως δεν έδειξε;
Μήπως το προγραμματιζόμενο συλλαλητήριο της 23ης  Αυγούστου με τις 600 και βάλε δηλωμένες συμμετοχές διεθνών ακτιβιστών, τρόμαξε τόσο πολύ την κυβέρνηση ώστε να αποφασίσει  (ή ενδεχομένως να «υποδείξει») την προσωρινή διακοπή των μεταλλείων μέχρι να περάσει η «μπόρα»; Μήπως η διακοπή στοχεύει στο να προκληθεί ισχυρή διαμαρτυρία  από τους εργαζόμενους στα μεταλλεία, έτσι ώστε να υπάρξει αντίδραση στη δράση των ακτιβιστών και θριαμβευτική επάνοδος στην κανονικότητα;  
Επιεικώς μπορούμε να πούμε, μετά τόσες και τόσες ερμηνειο-παρερμηνείες  λόγων και προγραμματικών δεσμεύσεων : Ανεξερεύνητες οι βουλές της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ…..
Σε πρόσφατο άρθρο μου στην ΑΥΓΗ (14.8.15)
αναφερόμουν στην μακροπρόθεσμη ζήτηση του χρυσού για χρηματικές- αποθησαυριστικές χρήσεις, πράγμα που είναι σχετικά ανεξάρτητο από την εξέλιξη της αγοραίας τιμής του.
Διάφοροι συναγωνιστές αναγγέλλουν  κατά καιρούς την έναρξη μιας διαδικασίας σταδιακής έξωσης του χρυσού από την αγορά χρήματος, παρερμηνεύοντας την συγκυριακή μείωση της τιμής του. Στην πραγματικότητα η μείωση αυτή μπορεί να είναι δηλωτική της υπερπροσφοράς του «κίτρινου μετάλλου» σε σχέση με τη ζήτησή του, και μπορεί να συνοδεύεται από διεύρυνση μάλλον παρά απώθηση του χρυσού από τη λειτουργία του de facto χρήματος. Κάπως ανάλογα, η αύξηση της τιμής του χρυσού δεν σημαίνει οπωσδήποτε διεύρυνση του ρόλου του, αλλά ενδεχομένως  σχετίζεται με προσωρινές στενότητες στην προσφορά του. Ή  σχετίζεται με τη  γενικότερη οικονομική «αποδιοργάνωση» και ανασφάλεια, όπως αυτή που βιώνει η διεθνής αγορά με την πτώση της τιμής του πετρελαίου. Εξ ου και η πρόσφατη άνοδος της τιμής του χρυσού κατά 1% σε αντίθεση με την πτώση της τιμής του πετρελαίου κατά 4,3%...  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου