ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Συνεχείς Παραβιάσεις από Τουρκικές Μηχανότρατες σε Ελληνικά Χωρικά Ύδατα


Iνστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος».




Έξαρση και συνεχή παραβατικότητα από μεγάλες τουρκικές μηχανότρατες που ψαρεύουν καταστροφικά και παράνομα μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στην περιοχή της ΝΑ Σάμου, καταγράφει τις τελευταίες ημέρες το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος».
Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτή η πειρατική αλιεία δεν γίνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας όπως συνέβαινε σε αντίστοιχα περιστατικά τα προηγούμενα χρόνια, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο, με αποκορύφωμα τις 14 και τις 15/8 και με θεατές τους χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονται στις παρακείμενες παραλίες και χωριά.


Όπως αναφέρει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος κ. Θοδωρής Τσιμπίδης, «Με τον τρόπο αυτό οι συγκεκριμένες τουρκικές μηχανότρατες ήδη έχουν αλιεύσει δεκάδες καλάδες, που μεταφράζονται σε τόνους κλεμμένων αλιευμάτων, σε μία περίοδο που οι έλληνες παράκτιοι αλιείς της περιοχής, με δυσκολία επιβιώνουν ψαρεύοντας τα ήδη υποβαθμισμένα ιχθυαποθέματα. Παράλληλα λαμβάνει χώρα και μία μεγάλη καταστροφή των παραγωγικών αλιευτικών πεδίων της περιοχής».



Πρέπει να τονίσουμε ότι το λιμενικό σώμα κάνει προσπάθειες ελέγχου αυτής της προκλητικής παράνομης αλιείας. Όπως όλοι κατανοούμε οι δυνατότητές τους είναι περιορισμένες, καθώς έχουν επωμιστεί μεγάλο φόρτο εργασίας αλλά και την κόπωση που συνεπάγεται η διαχείριση της κατάστασης με τους εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που καταλήγουν καθημερινά στο νησί. Σκάφη του λιμενικού και της Frontex προσεγγίζουν τις τουρκικές μηχανότρατες, αλλά δεδομένου ότι δεν έχουν άλλη δυνατότητα παρά να τους οδηγήσουν στα τουρκικά νερά, οι τελευταίες απλώς μεταβαίνουν για λίγο στα τουρκικά νερά, και έπειτα επιστρέφουν και πάλι στα ελληνικά χωρικά ύδατα όπου συνεχίζουν την παράνομη αλιεία τους κοντά στις ακτές της Σάμου.


Το Αρχιπέλαγος μαζί με πολίτες και αλιείς της περιοχής, βρίσκεται στο πέλαγος καταγράφοντας και παρακολουθώντας αυτή την κατάσταση. Πρέπει να τονίσουμε ότι το Αρχιπέλαγος δεν έχει καμία πρόθεση να υποκαταστήσει τους κρατικούς μηχανισμούς, αλλά προσπαθεί να αναδείξει την έκταση αυτών των καταστροφικών αλλά και παράνομων αλιευτικών δραστηριοτήτων.



«Μας προβληματίζει αυτή η αυξανόμενη προκλητικότητα των τουρκικών πληρωμάτων, πουαντιμετωπίζουν την παραβατικότητα ως ένα καθιερωμένο αλιευτικό τους πεδίο, αλλά γιατί όχι και ως άλλη μία γκρίζα περιοχή του Αιγαίου» αναφέρει ο κ. Τσιμπίδης. «Αντιμετωπίζουν προκλητικά την παρέμβαση του Αρχιπελάγους και τις επισημάνσεις μας ότι βρίσκονται παρανόμως σε ελληνικά χωρικά ύδατα, παραβιάζοντας τόσο την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή νομοθεσία». Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι οι τουρκικές μηχανότρατες έχουν συστηματικά κλειστό το πομπό του AIS (Automatic Identification System) ο οποίος προσδιορίζει τη θέση τους σκάφους, και τον οποίο ανοίγουν μόνο μόλις βρεθούν σε τουρκικά νερά.
Όπως αναφέρει ο κ. Τσιμπίδης, για την επίλυση αυτού του προβλήματος, πρέπει να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις σε κεντρικό επίπεδο, για το ποια είναι η εθνική μας πολιτική σε αυτό το σημαντικό πρόβλημα, το οποίο δεν αφορά ένα μεμωνομένο περιστατικό στην περιοχή της Σάμου, αλλά παρατηρείται τακτικά σε όλη την ανατολική ακτογραμμή του Αιγαίου. Δεδομένου ότι δεν πρόκειται για προκλητικές πτήσεις πάνω από τον εθνικό εναέριο χώρο, αλλά είναι μία ξεκάθαρη κλοπή των φυσικών μας πόρων και καταστροφή των αλιευτικών μας πεδίων, η ανοχή αυτής της κατάστασης πιθανώς να έχει και άλλες προεκτάσεις!
Το Αρχιπέλαγος κάνει μία τεράστια προσπάθεια τα τελευταία χρόνια για την επίλυση αυτού του προβλήματος που εξελίσσεται στις ελληνικές θάλασσες με τεράστιο κόστος στα αλιευτικά αποθέματα και καταστροφή των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στα ακόλουθα links

1px

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου