ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

1ο Διεθνές Κάμπινγκ 18-25 Αυγούστου στην Ιερισσό, “Beyond Europe”

Στην ΒΑ Χαλκιδική ο πολύχρονος αγώνας που πήρε χαρακτηριστικά τοπικής εξέγερσης των κατοίκων κατά των δυνάμεων καταστολής αλλά και κατά των τοπικών αρχών, ανέδειξε σε όλη την έκταση το ζήτημα της καπιταλιστικής ανάπτυξης αλλά και την δύναμη της αντίστασης όταν αυτή περνάει στα χέρια των πολιτών.
Η Καναδικών συμφερόντων εταιρία El Dorado Gold που ασχολείτο με τις εξορύξεις, με τη σκανδαλώδη συνδρομή του Ελληνικού κράτους αλλά και της μεγαλύτερης Ελληνικής κατασκευαστικής εταιρίας ΑΚΤΩΡ, αποφάσισαν να βάλουν τέλος σε μία περιοχή με αρχέγονα δάση με πλούσια κτηνοτροφία, μελισσοκομεία, γεωργία, με πανέμορφες παραλίες (με ήπια τουριστική δραστηριότητα) και αστείρευτους υδάτινους πόρους.
Τα σχέδια τους φυσικά δεν περιορίζονται στην Χαλκιδική αλλά επεκτείνονται σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη που έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα χρυσού.Η μέθοδος της κυάνωσης που ακολουθεί η εταιρία στα έργα της σε όλο τον κόσμο δεν αφήνει κανένα περιθώριο για το τι συμβαίνει ήδη και τι πρόκειται να συμβεί στην περιοχή.Το φαραωνικό έργο της πιο μεγάλης οικολογικής καταστροφής στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε να προχωρήσει χωρίς τη σκληρή καταστολή, αναδεικνύοντας μία άλλη βαριά βιομηχανία, τη βιομηχανία των διώξεων. Αυτή τη στιγμή διώκονται πάνω από 300 κάτοικοι και αλληλέγγυοι, πολλοί από τους οποίους με βαριά κακουργήματα.

Και ενώ όλα αυτά συνέβησαν κατά τη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και μετά της Ν.Δ η οποία εξάντλησε όλη της την αγριότητα στην περιοχή, εδώ και ένα χρόνο φάνηκε πως κάτι μπορούσε να αλλάξει σε θεσμικό επίπεδο. Πρώτα με τις Δημοτικές εκλογές (Μάιος) που ο νέος δήμαρχος της περιοχής στηρίχθηκε από το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού και αργότερα στις βουλευτικές εκλογές (Ιανουάριος 2015) με νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ που υποσχόταν το σταμάτημα του έργου.
Οι εξελίξεις όμως είναι απογοητευτικές για όσους εναπόθεσαν τις ελπίδες τους στους θεσμούς. Εδώ και 2 μήνες ο δήμαρχος της περιοχής παραιτήθηκε αδυνατώντας να δώσει έστω και μία μικρή διέξοδο στο πρόβλημα, η δε νέα κυβέρνηση της Αριστεράς προσπαθεί να κερδίσει πολιτικό χρόνο αφού μέσα στα σχέδια της δεν είναι η μετωπική ρήξη με τις δύο εταιρίες (Eldorado – ΑΚΤΩΡ).Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα έργα να συνεχίζονται με όλο και πιο εντατικούς ρυθμούς με αποτέλεσμα το αρχέγονο δάσος των Σκουριών να μεταμορφώνεται σε σεληνιακό τοπίο.
Από την άλλη, το κίνημα κατά της εξόρυξης , το πιο μεγάλο κίνημα στην Ελλάδα της κρίσης, ήδη καταπονημένο από το βάρος των διώξεων και των δικών που έχουν ήδη ξεκινήσει αλλά και αυτών που αναμένονται, βρίσκεται σήμερα σε σημείο καμπής.Η απoμυθοποίηση της ανάθεσης και των υποσχέσεων της για αποτελεσματική και οριστική λύση του προβλήματος κλείνει τον κύκλο της. Η
αναμονή για θεσμική λύση κατέδειξε πως ο αδιαμεσολάβητος αγώνας είναι ο μόνος δρόμος για τη νίκη του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη. Η αυτονομία των κινημάτων ενάντιά σε οποιαδήποτε κυβέρνηση πρέπει να είναι η απαράβατη αρχή τους.
Αυτός είναι ο νέος κύκλος που ανοίγει ανάμεσα στους κατοίκους και στις επιτροπές δράσης και σε αυτή την χρονική στιγμή το διεθνές αντικαπιταλιστικό – αντιεξουσιαστικό δίκτυο (Beyond Europe) παίρνει την πρωτοβουλία για ένα κάμπινγκ αλληλεγγύης και αγώνα 18 με 25 Αυγούστου στην παραλία της Ιερισσού, στην περιοχή που δέχτηκε την μεγαλύτερη καταστολή από το κράτος. Είναι ένα κάλεσμα σε όλους όσους θέλουν να δώσουν το παρόν στον αγώνα για Γη και Ελευθερία ενάντια στα καταστροφικά σχέδια του κεφαλαίου.
Καλούμε άτομα και συλλογικότητες να συμμετέχουν στις πολιτικές και πολιτισμικές εκδηλώσεις αλλά και στη διαδήλωση που ετοιμάζεται στην απαγορευμένη ζώνη σε συνεργασία με τους κατοίκους της περιοχής. Σας καλούμε να δώσετε μία ανάσα ελευθερίας σε έναν αγώνα που η εξέλιξή στην συγκεκριμένη περίοδο θα αποτελέσει τον φάρο της πορείας πολλών άλλων αγώνων στην Ελλάδα. Για εμάς το νόημα της ζωής είναι ο διεθνής κοινός τόπος των αγώνων για την απελευθέρωση των ανθρώπων από την τυραννία του αδηφάγου καπιταλισμού και την ηγεμονία του κράτους και των αφεντικών.
Διεθνές Αντιεξουσιαστικό δίκτυο ενάντια στον καπιταλισμό «Beyond Europe»

Πρόγραμμα Κάμπινγκ «Beyond Europe» 18-25 Αυγούστου 2015
στην Ιερισσό Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού
Τρίτη 18 Αυγούστου
20.00 Πρώτη συνέλευση camp – Καλωσόρισμα – Παρουσίαση προγράμματος – Εισήγηση για τον αγώνα της Χαλκιδικής και την περιοχή διεξαγωγής του camp
22.00 Πάρτυ
Τετάρτη 19 Αυγούστου
Πρώτη μέρα συζητήσεων: Κοινωνικοί, Φεμινιστικοί, LGBTQ, Οικολογικοί αγώνες μέσα στην κρίση
15.00 Πρώτη ζώνη εργαστηρίων: Επεξεργασία θέσεων
17.00 Δεύτερη ζώνη εργαστηρίων: Επεξεργασία προτάσεων
20.00 Εκδήλωση: Οικολογία και αντικαπιταλισμός
Πέμπτη 20 Αυγούστου
10.00 Περίπατος στο βουνό
20.00 Εκδήλωση στη Μ. Παναγιά: Αυτοοργάνωση και κοινά (Η αξιοποίηση του πέλετ ως κοινοτικός ενεργειακός πόρος , κτηνοτροφία, νερό και μικροφράγματα για την κοινοτική διαχείρηση των υδάτινων πόρων)
20.00 Θεατρική παράσταση: Μαμά Φρικιό (Ντάριο Φο)
Παρασκευή 21 Αυγούστου
Δεύτερη μέρα συζητήσεων : Ανταλλαγή πολιτικών πρακτικών
15.00 Πρώτη ζώνη εργαστηρίων : Επεξεργασία θέσεων
17.00 Δεύτερη ζώνη εργαστηρίων : Επεξεργασία προτάσεων
20.30 Εκδήλωση στην Ιερισσό : Αριστερά και κινήματα
21.30 Θεατρική παράσταση: Ο Πίθηκος (Φραντς Κάφκα)
23.00 Γλέντι Ιερισσός
Σάββατο 22 Αυγούστου
Τρίτη μέρα συζητήσεων: Ευρώπη Φρούριο, ρατσισμός και εθνικισμός
15.00 Πρώτη ζώνη εργαστηρίων : Επεξεργασία θέσεων
17.00 Δεύτερη ζώνη εργαστηρίων : Επεξεργασία προτάσεων
20.30 Εκδήλωση: Αγώνας ενάντια στην Ευρώπη – φρούριο
Κυριακή 23 Αυγούστου
11:00 Πορεία στο βουνό
Δευτέρα 24 Αυγούστου
Τέταρτη μέρα συζητήσεων: Διεθνής οργάνωση και δικτύωση
15:00 Πρώτη ζώνη εργαστηρίων: Επεξεργασία θέσεων
17:00 Δεύτερη ζώνη εργαστηρίων: Επεξεργασία προτάσεων
20:00 Εκδήλωση: Πρακτική αλληλεγγύη με την Rojava
Τρίτη 25 Αυγούστου
11:00 Αποχαιρετιστήρια συνέλευση
13:00 Ξεστήσιμο camp
Extras: Παιδότοπος / Προβολές / Σεμινάρια αυτοάμυνας / Πάρτυ / Συναυλίες κλπ.
Επικοινωνία με τους διοργανωτές:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου