ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Ο Λαφαζάνης συνεντευξιάζεται στη REAL NEWS (26/7) και στη FREE SUNDAY(26/7) [Βασίλης Σκουρής +Δημήτρης Χρυσικόπουλος]



Oλόκληρη η συνέντευξη του Παναγιώτη Λαφαζάνη στη Real News της Κυριακής(26/7) και στο Βασίλη Σκουρή(25/7) έχει ως εξής:
ΕΡ: Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ από πολλούς θεωρείτε δεδομένη. Υπάρχουν, κατά τη γνώμη σας, κινήσεις που θα μπορούσαν να αντιστρέψουν την κατάσταση και ποιες κ. Λαφαζάνη;
ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Προσωπικά δεν θεωρώ τίποτα δεδομένο και πάντως σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκω τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Είμαι ιδρυτικό στέλεχος και από τους πρωτεργάτες του ΣΥΡΙΖΑ, ως ενωτικού εγχειρήματος της Αριστεράς, ενώ πολλά από τα φανατικά στελέχη της σημερινής πλειοψηφίας που υποστηρίζουν το νέο μνημόνιο, ούτε να ακούσουν δεν ήθελαν για ΣΥΡΙΖΑ και πολλάκις επιχείρησαν να τον διαλύσουν. Αυτό που επιδιώκω είναι να ακυρώσει άμεσα η κυβέρνηση το νέο μνημόνιο. Να μην μετατραπεί και ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια μνημονιακή δύναμη, όπως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Δεν μας αξίζει μια τέτοια μετάλλαξη.
ΕΡ: Κατανοείτε, όμως, πως δεν γίνετε να καταψηφίζετε βασικές ιεραρχήσεις της κυβέρνησης και ταυτόχρονα να επιμένετε πως τη στηρίζετε. Είναι αντίφαση…
ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Όταν λέω ότι στηρίζω την κυβέρνηση, τη στηρίζω για να εφαρμόσει το πρόγραμμα της, το ριζοσπαστικό πρόγραμμα με τον οποίο μας εξέλεξε ο ελληνικός λαός. Στηρίζω την κυβέρνηση , επίσης, για να ανταποκριθεί στο περήφανο «ΟΧΙ» που είπε στο δημοψήφισμα ο ελληνικός λαός. Το «ΟΧΙ» στα μνημόνια και τη λιτότητα. Δεν στηρίζω την κυβέρνηση για να συνάπτει νέα μνημόνια και να τα εφαρμόζει. Αυτά τα μνημόνια τα καταψηφίζω και τα αντιμάχομαι. Θα τα αντιμάχομαι όποιοι κι αν τα υλοποιούν. Δεν υπάρχουν δεξιά και αριστερά «μνημόνια». Κι αν η κυβέρνηση ταυτιστεί τελικά αμετάστρεπτα με νέα και παλιά μνημόνια και με πολιτικές που τα εφαρμόζουν, δεν θα βρει μόνο εμένα απέναντι αλλά και τη μεγάλη πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, σύσσωμο σχεδόν, τον δημοκρατικό, προοδευτικό και αριστερό λαϊκο κόσμο.
ΕΡ: Ποια είναι τα βασικά λάθη του Αλέξη Τσίπρα κατά τη γνώμη σας; Τόσο πριν τις εκλογές, όσο και κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης;
ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Εδώ και καιρό στα συλλογικά όργανα του κόμματος και της κυβέρνησης υπογράμμιζα σε όλους τους τόνους και συχνά ενοχλητικά έντονα, ότι η συνολική διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης είναι λάθος και πελαγοδρομεί. Η διαπραγμάτευση θα έπρεπε να τελειώσει γρήγορα, χωρίς αυταπάτες, επιζήμιες χρονοτριβές και εξάντληση των ταμειακών αποθεμάτων της χώρας. Το μεγαλύτερο , όμως, λάθος της κυβέρνησης είναι ότι δεν διέθετε πολιτική βούληση για να ακολουθήσει, εφόσον χρειαζόταν, μια πορεία εξόδου από την ευρωζώνη. Όσο η κυβέρνηση αρνούνταν να εντάξει σοβαρά στον πολιτικό σχεδιασμό της ένα τέτοιο ενδεχόμενο τόσο περισσότερο γινόταν αιχμάλωτη των πιστωτών, ανεξάρτητα από το αν προσπαθούσε να αντιδράσει.

ΕΡ: Ο πρωθυπουργός σας κατηγορεί ευθέως ότι το αριστερό εναλλακτικό σας σχέδιο είναι το σχέδιο Σόιμπλε ή η αρπαγή του στοκ των χαρτονομισμάτων της ΕΚΤ. Ήθελα το σχόλιό σας…
ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Με τον Σόιμπλε με χωρίζει πολιτική και ιδεολογική άβυσσος και σε κάθε περίπτωση δεν ήμουν εγώ, που είχα επαφές μαζί του και με τους συνεργάτες του. Ο Σόιμπλε στο βαθμό που πρότεινε το Grexit, θα το έκανε με όρους και τρόπους που θα συμφέρουν κατά τη γνώμη του τη Γερμανία και όχι την Ελλάδα. Από κει και πέρα η δική μου εξαρχής θέση και επιμονή ήταν να ετοιμαστεί έγκαιρα η Ελλάδα, πρώτα από όλα πολιτικά, για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και για την περίπτωση της εξόδου από την ευρωζώνη, αν και εφόσον συναντούσε απέναντι της τείχος και απαιτήσεις συνθηκολόγησης. Δυστυχώς, η κυβέρνηση έφτασε απροετοίμαστη πολιτικά στο σημείο μηδέν χωρίς αποθέματα και με τους θεσμούς να ζητάνε περίπου «γη και ύδωρ», ενώ η ΕΚΤ σταμάτησε δολοφονικά τον ELA στις τράπεζες, οδηγώντας τες στο κλείσιμο. Τότε ήταν που αρμοδίως κατέθεσα την σκέψη να αξιοποιηθούν, με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, τα 20 περίπου δισ σε χαρτονομίσματα που βρισκόταν στο δίκτυο της Κεντρικής Τράπεζας, αν χρειαστεί και χωρίς την άδεια της ΕΚΤ, με το βασικό αιτιολογικό της επιβίωσης της οικονομίας και του λαού, πράγμα, άλλωστε ,που συνιστά το υπέρτατο, κατά το Σύνταγμα και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, καθήκον κάθε κυβέρνησης. Είναι τραγικό ότι η σκέψη μου αυτή τροφοδότησε σε μεγάλη μερίδα τους συστημικού τύπου έναν οχετό λάσπης και πρωτοφανείς κατηγορίες για «ριφιφί», για «κατάληψη» του Νομισματοκοπείου, για «σύλληψη Στουρνάρα», για «λήσταρχο» Λαφαζάνη, για «συνωμότες» και «συμμορίτες» της δραχμής κλπ !!! Δυστυχώς η δημόσια ζωή θυμίζει στις μέρες μας τις χειρότερες στιγμές του μετεμφυλιακού αντικομμουνιστικού κλίματος.

ΕΡ: Στο Συνέδριο του Σεπτεμβρίου, που προαναγγέλλει ουσιαστικά ο πρωθυπουργός, η Αριστερή Πλατφόρμα θα συμμετάσχει;
ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Δεν κατάλαβα αν πρότεινε ή όχι ο πρωθυπουργός Συνέδριο τον Σεπτέμβριο. Η Αριστερή Πλατφόρμα, πάντως συμμετέχει σαφώς σε κάθε συλλογική κομματική λειτουργία εφόσον αποφασίζεται χωρίς υστεροβουλίες και διεξάγεται με αδιάβλητους και δημοκρατικούς όρους.
EΡ: Ένας ΣΥΡΙΖΑ που θα μετακινηθεί προς το χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας τι μέλλον θα έχει;
ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Η σημερινή σοσιαλδημοκρατία σε όλη σχεδόν την Ευρώπη έχει μεταλλαχθεί σε βάθος, εφαρμόζοντας αντιδραστικές νεοφιλελεύθερες επιλογές, που διευρύνουν τις ανισότητες, τη φτώχεια, την ανεργία και συντηρούν τη στασιμότητα, ενώ μετατρέπουν την Ευρώπη σε προπύργιο του χρηματιστικού κεφαλαίου και φυλακή των λαών. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ πάει προς τη σοσιαλδημοκρατία, όχι μόνο θα αυτοακυρώσει τις ιδέες του αλλά θα πάψει να έχει μέλλον. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα παράδειγμα για την τύχη του.
EΡ: Αν τελικά υπάρξει διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, ποιος θα φταίει κ. Λαφαζάνη;
ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει και ελπίζω να μην υπάρξει διάσπαση, γιατί τότε μικρή σημασία θα έχει ποιος φταίει. Ο λαός χρειάζεται έναν ενωμένο και ριζοσπαστικό ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον ανέδειξε στην κυβέρνηση. Έναν ΣΥΡΙΖΑ που θα πρωταγωνιστεί για μια ανεξάρτητη κυρίαρχη Ελλάδα. Έναν ΣΥΡΙΖΑ που θα εκπροσωπεί τον κόσμο της εργασίας, την αγροτιά και τα μικρομεσαία παραγωγικά στρώματα, με ένα προοδευτικό σχέδιο διεξόδου, ανόρθωσης και παραγωγικής ανασυγκρότησης.
ΕΡ: Οι εκλογές, αν γίνουν το φθινόπωρο, γίνονται με λίστα. Το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να αφήσει εκτός τα «όχι» σας απασχολεί;
ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Δεν νομίζω ότι είναι δυνατό να γίνεται συζήτηση ότι μπορεί να αποκλειστεί οποιοσδήποτε από τις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ , μόνο και μόνο επειδή είναι συνεπής με τις προεκλογικές και κυβερνητικές προγραμματικές δεσμεύσεις του κόμματος. Θα ήταν παράλογο!
Στη συνέχεια ακολουθεί η συνέντευξη του Παν. Λαφαζάνη στη FREE SUNDAY και στον Δημήτρη Χρυσικόπουλο και η οποία έχει ως εξής:
ΕΡ: Κατά την άποψή σας, πώς φθάσαμε από την ευφορία της 25ης Ιανουαρίου στη μνημονιακή κατήφεια του σήμερα;
Το ιστορικό από την 25η Γενάρη ως την υπογραφή νέου μνημονίου από την κυβέρνηση είναι εξαιρετικά μακρά υπόθεση και δεν λέγεται σε λίγες γραμμές. Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση, χωρίς να διαθέτει ισχυρή πολιτική βούληση να προχωρήσει, εφ’ όσον συναντούσε παράλογες απαιτήσεις, σε έξοδο από την ευρωζώνη, καθίστατο στις διαπραγματεύσεις, όσο και αν το πάλευε σθεναρά, όλο και περισσότερο όμηρος των «θεσμών». Από και πέρα ένα σκληρό μνημόνιο φάνταζε ως μοιραία εξέλιξη.    
ΕΡ: Τι σηματοδοτεί η δήλωσή σας ότι στηρίζετε την κυβέρνηση, αλλά δεν ψηφίζετε μνημονιακά νομοσχέδια;
AΠ: Στηρίζω την κυβέρνηση όχι για να αθετήσει και να κάνει πράγματα που είναι αντίθετα με το πρόγραμμα της. Στηρίζω την κυβέρνηση σημαίνει ότι μάχομαι πρώτα απ ‘όλα και κυρίως για να εφαρμόσει το πρόγραμμα με βάση το οποίο ψηφίστηκε από το λαό. Γι’ αυτό, άλλωστε, καταψήφισα στη Βουλή τα μνημονιακά νομοσχέδια, τα όποια όχι μόνο δεν είναι συμβατά με το πρόγραμμα μας αλλά και κινούνται στην αντίθετη ακριβώς πολιτική λογική. Είναι νόμοι, πλέον, που συνεχίζουν το καταστροφικό και αδιέξοδο μνημονιακό φαύλο κύκλο στην χώρα.    
EΡ: Μπορεί η κυβέρνηση να σταθεί χωρίς τη διαρκή στήριξη μεγάλου μέρους της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ;
AΠ: Η στήριξη μας στην κυβέρνηση για να κινηθεί με μια πολιτική συμβατή με το πρόγραμμα μας είναι δεδομένη, ισχυρή και αδιαπραγμάτευτη. Αυτό, όμως, που προσωπικά δεν μπορώ να στηρίξω είναι νέα μέτρα λιτότητας και νέα φορολογικά μέτρα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Η χώρα αυτές τις ώρες χρειάζεται ρευστότητα για ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα και βαθιά διαγραφή χρέους. Δεν αντέχει νέα μνημόνια με νέα καταθλιπτικά βάρη στο λαό.
EΡ: Έχει πλέον θέση στον ΣΥΡΙΖΑ η "Αριστερή Πλατφόρμα"; Σκοπεύετε να θέσετε ζήτημα ηγεσίας στο κόμμα;
ΑΠ: Η Αριστερή Πλατφόρμα είναι σάρκα εκ της σαρκός του ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε εμείς που πρωτοπόρα εργαστήκαμε για να συγκροτηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως ενωτικό εγχείρημα της Αριστεράς. Είμαστε εμείς, επίσης, που στις κρίσιμες στιγμές στηρίξαμε τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν άλλοι, αρκετοί εκ των οποίων στηρίζουν τώρα φανατικά το μνημόνιο, επιχειρούσαν να τον διαλύσουν. Αυτό που επιδιώκουμε δεν είναι να αλλάξει ηγεσία ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά να κινηθεί στο πλαίσιο των προγραμματικών μας δεσμεύσεων και να εγκαταλείψει την πρόσδεση σε νέο μνημόνιο. Αυτό, άλλωστε, επιβάλλει το συμφέρον του τόπου, του κόσμου της μισθωτής εργασίας, της αγροτιάς, των μικρομεσαίων επαγγελματιών και επιχειρήσεων και πρώτα από όλα της νεολαίας μας.    
EΡ: Πόσο πιθανό θεωρείτε το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις εθνικές κάλπες σε σύντομο χρονικό διάστημα;
ΑΠ: Δεν μπορώ και δεν είναι εύκολο να κάνω προβλέψεις για τις πολιτικές εξελίξεις του επόμενου διαστήματος. Πολύ περισσότερο που υπάρχει πολιτική ρευστότητα και παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες, που δεν είναι εύκολο να σταθμιστούν. Το βέβαιον, πάντως, είναι ότι η χώρα χρειάζεται επειγόντως μια αντιμνημονιακή προοδευτική πορεία ανασυγκρότησης με βαθιά διαγραφή του χρέους και αναζήτηση ρευστότητας για την τόνωση της οικονομίας.  
EΡ: Τελικά, πώς αξιολογείτε την απόφαση για δημοψήφισμα και το αποτέλεσμά του; Ωφέλησε ή έβλαψε τη χώρα και την κυβέρνηση;
ΑΠ: Το δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη θα καταγραφεί ιστορικά ως μια μεγάλη στιγμή, μοναδική ίσως στα μεταπολιτευτικά χρονικά, όπου ο απλός λαός, ο λαϊκός κόσμος, εισέβαλε ορμητικά στην πολιτική σκηνή και έστειλε ένα πολύ ισχυρό και περήφανο μήνυμα για μια Ελλάδα ανεξάρτητη, χωρίς κηδεμονίες και υποτέλειες και μια Ελλάδα έτοιμη να αντισταθεί και να αντέξει τις δυσκολίες, προκειμένου να σταθεί στα πόδια της και να κάνει μια νέα αρχή για τη διέξοδο από την κρίση και την παραγωγική της ανασυγκρότηση. Δυστυχώς αυτό το περήφανο και ελπιδοφόρο μήνυμα δεν το αξιοποίησε η κυβέρνηση. Ποτέ, όμως, δεν είναι αργά. Το λαϊκό «ΟΧΙ» παραμένει και ισχύει. Το κίνημα του «ΟΧΙ» δεν ηττήθηκε. Υπάρχει και μπορεί να συνεχιστεί. Αυτό, άλλωστε, είναι το μήνυμα που στέλνουμε με την εκδήλωση της Iskra από τον Πανελλήνιο στο Πεδίο του Άρεως τη Δευτέρα το απόγευμα.    
EΡ: Θεωρείτε ότι στην παρούσα φάση υπάρχει ρεαλιστική δυνατότητα επιστροφής σε εθνικό νόμισμα; Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επεξεργαστεί ένα τέτοιο σενάριο;
ΑΠ: Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή θα έπρεπε να είχε υιοθετήσει πολιτικά ως εναλλακτική λύση, στην περίπτωση παράλογων απαιτήσεων από τους «θεσμούς», την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη. Όπως θα έπρεπε, σε αυτή την βάση της πολιτικής εναλλακτικής λύσης εξόδου από την ευρωζώνη, να είχε επεξεργαστεί ένα σχέδιο για τη μετάβαση από το ευρώ σε εθνικό νόμισμα. Η κυβέρνηση, έστω και τώρα, πρέπει να προχωρήσει τάχιστα σε αυτήν την κατεύθυνση. Το ευρώ δεν είναι «ταμπού» και η έξοδος από την ευρωζώνη δεν είναι καθόλου καταστροφή. Αντίθετα, η μετάβαση σε εθνικό νόμισμα, εφ’ όσον κριθεί αναγκαία και επιβεβλημένη λόγω της αδιαλλαξίας των πιστωτών, παρά τις προσωρινές δυσκολίες, μπορεί με τις κατάλληλες προοδευτικές πολιτικές να τονώσει την εγχώρια παραγωγική βάση και την απασχόληση. Να ενισχύσει ιδιαίτερα της εξαγωγές και τον τουρισμό και να διασφαλίσει ικανή εθνική ρευστότητα για να χρηματοδοτήσει ένα ισχυρό πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων και την ιδιωτική οικονομία, πρώτα απ’ όλα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.    
EΡ: Τι περιμένετε και τι φοβάστε από τη νέα φάση διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, που αναμένεται να αρχίσει σε λίγες εβδομάδες;
ΑΠ: Δεν αναμένω τίποτα το θετικό από τις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα με την «τρόϊκα», που έγινε «κουαρτέτο» τώρα. Αντίθετα, ανησυχώ μήπως τα πράγματα πάρουν χειρότερη τροπή με νέους εκβιασμούς και τελεσίγραφα από τους «θεσμούς». Όσο ποτέ χρειαζόμαστε τώρα την ενεργή παρέμβαση του λαού με την ενίσχυση των λαϊκών αγώνων. Το κίνημα του «ΟΧΙ» πρέπει να ξαναβγεί στους δρόμους.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου