ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

O Aκιντζί τους κάνει χαλάστρες…

Του Κωστάκη Αντωνίου, Κύπρος

Από τους Τούρκους μαθαίνουμε εξελίξεις που δεν τολμούν να μας πουν οι δικοί μας

Έχουν καταντήσει θλιβεροί ουραγοί του Μουσταφά Ακιντζί. Τους βομβαρδίζει καθημερινά με αποκαλύψεις για τα έργα και τις ημέρες τους στις συνομιλίες, και αυτοί άλαλοι, αμήχανοι και πανικοβλημένοι κάθονται και τον ακούν αδιαμαρτύρητα. Δεν τολμούν να τον διαψεύσουν. Και το χειρότερο, άφησαν τους Ελληνοκυπρίους να έχουν ως μοναδική πηγή πληροφόρησης τον Ακιντζί και τα τουρκικά ΜΜΕ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κυβερνητικός του εκπρόσωπος, η ηγεσία του ΔΗΣΥ και τα παπαγαλάκια τους στα ΜΜΕ έχουν καθηλωθεί στις ψευδαισθήσεις τους και στο τεχνητό κλίμα «ελπίδας και αισιοδοξίας» που καλλιεργούν, αλλά ο Ακιντζί τούς κάνει χαλάστρες. Άλλα λένε τα σταγονίδια του «ναι» στον κυπριακό Ελληνισμό και εντελώς διαφορετικά ο Ακιντζί.

Οι Τούρκοι, όπως πολλές φορές προείπαμε, έχουν προϊστορία έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης του κυπριακού Ελληνισμού για όσα πρόκειται να συμβούν. Μας είπαν αλήθειες, ενώ εμείς είμαστε καθηλωμένοι στα ψέματα των ηγετών μας. Από το στόμα του Ραούφ Ντενκτάς πληροφορηθήκαμε τη μυστική συμφωνία του με τον Γλαύκο Κληρίδη. Από το στόμα του Ιζέτ Ιζτζάν μάθαμε ότι ο Αλεξάντερ Ντάουνερ επέδωσε έγγραφο συγκλίσεων στον Έρογλου και στον Αναστασιάδη, όταν το δικό μας Προεδρικό αρνείτο ότι είχε τέτοιο έγγραφο.

Τώρα η «Χουριέτ», στην οποία έκαμε δηλώσεις ο Ακιντζί, αποκαλύπτει ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν όπως τερματισθούν οι εξορύξεις φυσικού αερίου, διαρκούσης της διαπραγματευτικής διαδικασίας.
Και πολύ φυσικό είναι. Υπήρχε κανείς που να έχει την αφελή εντύπωση, ότι ο Ερντογάν αποδέχθηκε να αποσύρει χωρίς αντάλλαγμα το «Μπαρμπαρός» και τα πολεμικά του από την κυπριακή ΑΟΖ; Ποιες παραχωρήσεις της Κυβέρνησης μετέφερε στις επισκέψεις του στην τουρκική πρωτεύουσα ο κ. Έιντε, ώστε να επιστρέφει αισιόδοξος και να δηλώνει ότι το πρόβλημα ελύθη; Τι άλλο από υποσχέσεις της Κυβέρνησης, για ακύρωση των ερευνητικών της προγραμμάτων;

Κάτι γνωρίζει περί τούτου και η αμερικανική δεξαμενή σκέψης, η οποία έστειλε εκπρόσωπό της στον Ακιντζί για να τον ενημερώσει για δύο εκθέσεις της που ασχολούνται με το θέμα της ενέργειας και του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο. Ο Μουσταφά Ακιντζί είναι πλέον συνέταιρος του Νίκου Αναστασιάδη, στη διαχείριση του φυσικού αερίου. Πρέπει να ενημερώνεται από τους ξένους...

Τελικά η Κυβέρνηση έκαμε πίσω και ο Ερντογάν πήγε μπροστά. Πέτυχε αυτό που ήθελε. Διά της εισβολής των πολεμικών του στην κυπριακή ΑΟΖ, εκβίασε και πέτυχε τον τερματισμό των ερευνητικών προγραμμάτων της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Αποκαλύπτει επίσης η «Χουριέτ», ότι οι δύο συνιστώσες πολιτείες θα μπορούν να παραχωρούν εσωτερικές ιθαγένειες. Πάει και η αρχή της μίας ιθαγένειας του «νέου κράτους», ή του «διάδοχου κράτους», όπως ονομάζουν το κράτος που θα προέλθει από τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας οι κυβερνώντες.

Προχωρεί, όμως, η «Χουριέτ» και αποκαλύπτει ότι οι περιορισμοί που συζητούνται σχετικά με το θέμα της δικοινοτικότητας και της πολιτικής ισότητας, και που είναι αντίθετοι με το ευρωπαϊκό δίκαιο, θα περάσουν από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών της Ε.Ε. για να αποτελέσουν πρωτογενές δίκαιο της Ε.Ε., ώστε να μην υπάρχει περιθώριο για ατομικές προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Μέχρι και τις εθνικές επετείους των δύο «πολιτειών» συζήτησαν οι δύο ηγέτες. Εδώ υπάρχει, φαίνεται, αγκάθι. Η επέτειος της τουρκικής εισβολής δεν έχει ακόμη συζητηθεί. Δηλαδή, με ποιο δικαίωμα θα αποκλείσει η «ελληνοκυπριακή πολιτεία» μία απόφαση της «τουρκοκυπριακής πολιτείας» να εορτάζει την «ημέρα απελευθέρωσης των Τουρκοκυπρίων»;

Αυτά όλα δεν τα έβγαλε από την κοιλιά της η «Χουριέτ». Την πληροφόρησαν σχετικά, είτε πηγές της τουρκικής κυβέρνησης, είτε πηγές του ψευδοκράτους. Πρόκειται για θέματα που συζητούνται -και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν έπρεπε καν να δεχθεί να συζητήσει- ή θέματα που έχουν συμφωνηθεί. Και δεν έπρεπε να συμφωνήσει.

Και η Κυβέρνηση σπέρνει ψευδολογίες πως όλα πάνε πρίμα στις συνομιλίες, πως υπάρχει πρόοδος και πως η λύση έρχεται. Τα κρύβει από τον λαό και ετοιμάζεται, στηριζόμενη πλέον από το ΑΚΕΛ και τον... Αρχιεπίσκοπο, να τα υπογράψει. Την ίδια ώρα που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καταγγέλλει ελληνικά κόμματα ως κινδυνολογούντα, δεν τολμά να διαψεύσει τον Ακιντζί για όσα αποκαλύπτει. Γιατί; Μήπως είναι αλήθεια; Ή πλέον τον έχει στο χέρι ο Ακιντζί, αφού δεν μπορεί ο Νίκος Αναστασιάδης χθες να τον θεοποιούσε και σήμερα να τον δαιμονοποιεί...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου