ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

Le Monde : Το μέλλον της Ευρώπης παίζεται στην Αθήνα !


Με αυτό το  εντυπωσιακό πρωτοσέλιδο η γαλλική LE MONDE  αξιολογεί τις εξελίξεις γύρω από το ελληνικό δημοψήφισμα. Πριν λίγο καιρό θα το θεωρούσα δημοσιογραφική υπερβολή, από εκείνες τις «συνήθεις», που απευθύνονται σε ένα κοινό εθισμένο στον εντυπωσιασμό . Σήμερα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει :  Σε ολόκληρη την Ευρώπη εκδηλώνεται ένα σημαντικό κίνημα αλληλεγγύης  στην Ελλάδα – που κατά το μεγαλύτερο τμήμα του είναι και κίνημα επανίδρυσης της Ευρώπης. Ένα κίνημα πολιτών, προσωπικοτήτων, συλλογικοτήτων, κομματικών χώρων, δυνάμεων που  δεν είναι «περιθωριακές» αλλά  συχνά βρίσκονται προ των πυλών της εξουσίας. 
Κοντά σε όλους αυτούς υπάρχουν και οι ανησυχούντες από την αστάθεια που ενσπείρει στα διακρατικά θέσμια η επίθεση εναντίον μιας χώρας ευρωπαϊκής : Αυτοί  που ναι μεν επιθυμούν τα κράτη  να εξοφλούν τα χρέη τους (pacta sunt servanda*, έλεγε ο Μοσκοβισί..) αλλά από την άλλη πλευρά θεωρούν απαράδεκτο  το κόστος της αβεβαιότητας, από την ακτινοβολία  μιας χώρας ευρισκόμενης υπό την καταδίωξη «κλητήρων» (!) και κατασχετήριων εγγράφων.

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν είναι μόνη, όσο κι αν επιμένει η μπουρδολογία των ΝΑΙαντερνταλ, όσο κι αν κάποιοι μας επιστρέφουν   στην εποχή των ιδεολογικών σπηλαίων επισείοντας  το βλακώδες φόβητρο της  εθνικής ροβινσονιάδας τύπου Εμβέρ Χότζα
Η Ελλάδα δεν είναι «ανάδελφη» - το κίνημα ή  οι κινήσεις που την περιστοιχίζουν φέρνουν στην επιφάνεια ιδέες και λύσεις, μακριά από τον φαύλο κύκλο του οικονομικού θανάτου. Τα πρόσφατα άρθρα του Ζακ Ντελόρ για μια λύση Κεϋνσιανού τύπου αλλά και η επανεξέταση θέσεων  τύπου Σχεδίου Μάρσαλ, δείχνουν ότι η αναζήτηση υπάρχει . Γι αυτό και πρέπει να κρατήσουμε, να μην πτοηθούμε από αυτούς που έχουν ήδη πτοηθεί….
    

**   Λατινικό νομικό γνωμικό, σημαίνει «ΟΙ συμβάσεις πρέπει να τηρούνται»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου