Την ξεκάθαρη αντίθεσή του σε μια συμφωνία λιτότητας με τους εταίρους εξέφρασε σήμερα Πέμπτη ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο.
"Δεν κάνουμε επιλογή υποταγής, δεν θα γίνει το 'όχι' μνημονιακό 'ναι'" ανέφερε μιλώντας στο ενεργειακό συνέδριο "Το μέλλον της αγοράς φυσικού αερίου" ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης. 
"Δεν είμαστε όμηροι της Ευρώπης", ξεκαθάρισε ο Υπουργός και τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει νέο Μνημόνιο. 
Αναγνώρισε πάντως ότι "μπροστά μας έχουμε δύσκολες και δύσβατες επιλογές".
"Η Ελλάδα επιδιώκει να επιτύχει άμεσα μια συμφωνία με τους 'θεσμούς' . Θέλουμε μια συμφωνία, όμως, που να σέβεται την αξιοπρέπεια της χώρας και του λαού μας και να ανοίγει παράθυρα για μια διέξοδο από τη σημερινή κρίση". 
Ο ίδιος επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του περί πολυδιάστατης ενεργειακής πολιτικής, και τάχθηκε εκ νέου υπέρ της κατασκευής του αγωγού Greek Stream. 
"Η διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Ρωσίας για τον αγωγό θέτει τις βάσεις προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για ένα έργο του οποίου οι προκαταρκτικές πράξεις έχουν ήδη ξεκινήσει. Αυτό που για άλλη μια φορά θέλω να τονίσω είναι ότι ο 'νότιος ευρωπαϊκός αγωγός', ένα από μεγαλύτερα έργα στη μεταπολιτευτική Ελλάδα, είναι ένα έργο επωφελές όχι μόνο για τη Ρωσία, αλλά ιδιαίτερα και πολλαπλά ωφέλιμο για την Ελλάδα. Το έργο αυτό θα κοστίσει περίπου 2 δισ. ευρώ και θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2018, στηρίζοντας στο μεσοδιάστημα αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις που θα πάρουν μέρος στην κατασκευή του αγωγού, ενώ θα δημιουργήσει και περίπου 20.000 θέσεις εργασίας, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό σε περίοδο μεγάλης ανεργίας" δήλωσε ο Π. Λαφαζάνης.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι "στη διαχείριση του αγωγού, που η κατασκευή του θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από ρώσικα κεφάλαια, θα συμμετέχουν ισότιμα, 50-50, μια ελληνική και μια ρωσική, εξ ολόκληρου δημόσιες εταιρείες. Η ελληνική εταιρεία θα είναι η Δημόσια Επιχείρηση Ενεργειακών Επενδύσεων, η οποία δημιουργήθηκε με νόμο που ψηφίστηκε σήμερα στη Βουλή και η ρώσικη εταιρεία θα είναι η Veb Capital, θυγατρική της γιγάντιας και φερέγγυας Τράπεζας Ανάπτυξης και Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων της Ρωσίας".