ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Xαιρετισμός στο συνέδριο του ΕΠΑΜ

Αγαπητοί συναγωνιστές και συναγωνίστριες

Τιμούμε  τους αγώνες σας και χαιρετίζουμε  το συνέδριό σας, με την ευχή και την ελπίδα να προωθήσει την ενότητα  των  πατριωτικών  και δημοκρατικών δυνάμεων.
Αυτή  η ενότητα  προϋποθέτει   ένα πνεύμα πολιτικού πολιτισμού, δημιουργικής κριτικής χωρίς απεραντολογίες , αναζήτησης κοινών τόπων - αλλά  όχι  συμβιβασμών. Προς αυτή τη κατεύθυνση έχουμε να διανύσουμε  απόσταση, όμως πρέπει :     Πρέπει αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την  υπαρξιακή κρίση της χώρας , μέσα σε συνθήκες αποικιοποίησης,  στυγνής  γερμανικής επικυριαρχίας, καταστολής των παραγωγικών της δυνατοτήτων.

Ο  Ελληνισμός με το οικουμενικό πνεύμα που διαθέτει και την ποικίλη δράση των στοχαστικών προσαρμογών – για να θυμηθούμε τον ποιητή  - δεν μπορεί να βολευθεί με μια μίζερη και αγοραφοβική ροβινσονιάδα.  Στη φύση και στην ιστορία  του αρμόζει ένας   κριτικός  Ευρωπαϊσμός, με  συνεργασίες που δεν καταλύουν την Εθνική Ανεξαρτησία,   χωρίς τη μυστική διπλωματία των διατλαντικών συμφωνιών εμπορίου (ΤΤΙΡ), χωρίς την  απατηλή ρητορική  του ευρωπαϊζοντος συρμού. Κι ακόμη  χωρίς τα σημερινά αντιρωσικά  όρια,  που χαράζει  η υποταγή στις δυτικόστροφες δυνάμεις.

Μερικοί προσπαθούν να εμφανίσουν την αποχώρηση από το ευρώ  ως  απόλυτη καταστροφή, αυοαπαλλασσόμενοι  από κάθε λογική τεκμηρίωση. Άλλοι αναγορεύονται  σε ποντίφηκες που διανέμουν πολιτικά συγχωροχάρτια, ακόμη και στον πολιτικά, ηθικά και δικαστικά  υπόλογο Γ. Παπανδρέου, άσχετα από το αν  έτσι  απαξιώνουν τον μεγάλο αντιμνημονιακό αγώνα . Άσχετα από το αν έτσι προάγουν  τον πολιτικό κυνισμό.

Σήμερα έχουμε να αντιπαλέψουμε  τον δόλιο ευρωπαϊσμό, όπως επίσης  τον ευρωραγιαδισμό .  Όμως μπορούμε να προχωρήσουμε, με αυτό το λαό  που διαθέτουμε. Σαρκάζοντας όπως ο Μπέρτολτ Μπρεχτ εκείνους  που είναι ικανοί  να διαλέξουν έναν άλλο λαό,  αρκεί να διατηρήσουν την καρέκλα τους.

Ως συνέχεια των κινημάτων των πλατειών  μπορούμε να διευρύνουμε και να βαθύνουμε τον αγώνα μας με την συνεκτίμηση των στοιχείων ποιότητας ζωής, προστασίας του περιβάλλοντος και της φύσης. Μπορούμε να καταδείξουμε την ευθύνη της νεοαποικιοκρατίας όχι μόνο στην καταστολή εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, αλλά και στην καταρράκωση βασικών συνθηκών ζωής.

Μπορούμε και πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, αποφασισμένοι, θαρραλέοι, πεισματωμένοι, ωραίοι σαν Έλληνες.
Από τους Οικολόγους Ριζοσπάστες, Γιάννης Σχίζας




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου