ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

ΤΟΞΙΚEΣ ΛΟΓΙΚΕΣ – ΤΟΞΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ




      H πρόσφατη  πυρκαγιά στο  «εργοστάσιο ανακύκλωσης» στον Ασπρόπυργο έδωσε ένα δείγμα των καταστροφών που απειλούν μια αστική περιοχή με τις διαστάσεις της ελληνικής πρωτεύουσας. Οι ανευθυνοϋπεύθυνοι αυτού του νέου επεισοδίου βιομηχανικής ρύπανσης μεγάλης κλίμακας, κάθε άλλο παρά διαθέτουν το ελαφρυντικό  της άγνοιας:  Ήδη από το 1976 η έκλυση διοξινών στο Ιταλικό Σεβέζο και όσα επακολούθησαν, έδειξαν τις συνέπειες  βλαβερών ουσιών παρεμφερών με αυτές του Ασπροπύργου. Μερικά χρόνια αργότερα στο  Μποπάλ των Ινδιών (1984) έγιναν  απολύτως σαφείς οι συνέπειες της βιομηχανικής ασυδοσίας σε ένα τριτοκοσμικό περίγυρο, προκαλώντας πάνω από 15.000 θανάτους και τουλάχιστον  550.000 αναπηρίες  και τυφλώσεις ….

     Με το ατύχημα στον Ασπρόπυργο δοκιμάστηκαν και απέτυχαν  οι επιλογές της ιδιωτικοποίησης. Δοκιμάστηκαν οι καταστροφικές μνημονιακές ντιρεκτίβες της θέσμισης του κέρδους  στο οτιδήποτε, ακόμη κι αν αυτό είναι κρίσιμο για την ασφάλεια  και την  ποιότητα  ζωής. Δοκιμάστηκαν και απέτυχαν οι μηχανισμοί διαχείρισης κρίσεων μεγάλης κλίμακας, αφού ανεπίτρεπτα αποδυναμώθηκαν - σε μια χώρα υποθετικά ισότιμη στην ευρωζώνη.    
          Οι υπόλογοι, μνημονιακοί ή επαμφοτερίζοντες υπέρ και κατά των μνημονίων, υπέρ και κατά της Αριστεράς, ριζοσπάστες  αλλά από μέσα τους(!), πρασινοκόκκινοι νέας εσοδείας , κρύβονται πίσω από παχιές ανακοινώσεις και  χαλκεύουν ένα παρελθόν αθωότητας .
     Στο ζήτημα των αποβλήτων η κυβέρνηση πρέπει να δρομολογήσει λύσεις οικολογικές, συμμετοχικές και συνεργατικές, μακράς πνοής, μεγάλης διασποράς των διαχειρίσιμων υλικών και μικρής επικινδυνότητας. Πρέπει   να ενισχύσει τους μηχανισμούς έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση βιομηχανικών και φυσικών καταστροφών, όπως είναι οι πυρκαγιές την καλοκαιρινή περίοδο.
     Κυρίως και προπάντων, να δείξει ότι η δημοτική εγρήγορση,  ο εθελοντισμός, ο επαρκής κρατικός και περιφερειακός σχεδιασμός,  μπορούν να αντιμετωπίσουν πολύ πιο αποτελεσματικά τα προβλήματα από την ιδιωτική πρωτοβουλία που μας συνιστούν ενθέρμως οι Ευρωπαίοι «εταίροι»
Αθήνα, 12.6.15
OIKOΛΟΓΟΙ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΕΣ 


                                      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου