ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Ο Ελαιώνας των Αθηνών



Στα πλαίσια της εκπομπής «Οικολογία και Πολιτική» στο PromitheasTV με τους Γιάννη Σχίζα  και Άκη Ασπρογέρακα  
προσεγγίζεται το μεγάλο ζήτημα του Ελαιώνα των Αθηνών : Ενός χώρου εντυπωσιακών διαστάσεων, με μεγάλη ιστορική διαδρομή και τεράστιες δυνατότητες ανάπλασης.
Σήμερα τα 9000 στρέμματα του Ελαιώνα  σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της Αθήνας – 2,5-3 χιλιόμετρα περίπου -  γίνονται θέμα συζήτησης πολύ λιγότερο σε σχέση με  άλλους χώρους. Όμως ο Ελαιώνας θα μπορούσε να αποφέρει καρπούς στην αθηναϊκή ποιότητα ζωής και των υπολοίπων 4 δήμων που τον περιστοιχίζουν : Του Ρέντη, του Ταύρου, του Περιστερίου και του Αιγάλεω.
Ο Ελαιώνας θα γίνει θέμα προβληματισμών από το 1988, μετά παρέμβαση του περιοδικού ΑΝΤΙ επί υπουργίας Κουλουμπή, θα περάσει από δυο προεδρικά διατάγματα επί Υπουργίας Λαλιώτη το 1995  και 96, ενώ το 2006 επί υπουργίας Σουφλιά θα τεθεί το ζήτημα μιας «διπλής ανάπλασης» - με την εγκατάσταση δημαρχιακού μεγάρου και γηπέδου του Παναθηναϊκού.  Η λογική της διπλής ανάπλασης διέπεται από την αισιοδοξία μιας κολλητικής σχέσης -  όπου οι πολυτελείς δομές επηρεάζουν και αναβαθμίζουν τον περίγυρο : Όμως οι φαβέλας της λατινικής Αμερικής είναι  συχνά όμορες με υπερπολυτελή κτίρια…..
Αυτά και πολλά άλλα αναπτύσσονται στο  http://www.ustream.tv/recorded/61729137, ενώ μια άλλη θετική εξέλιξη μπορεί κανείς να προσλάβει στον σύνδεσμο
όπου φιλοξενείται το πλήρες ΤΡΈΧΟΝ  πρόγραμμα του «ΕΛΑΙΩΝΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ»…..
(Φωτογραφία της Ελένης Ψυχογιού)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου