ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Kαι αποχώρηση από το ευρώ ΚΑΙ κούρεμα

"Ομαλή αποχώρηση" από το ευρώ με κούρεμα του χρέους προτείνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας με συνέντευξή του στην Bild. 
 Ευρωζώνη ήταν ένα ιστορικό λάθος. Σχετίζεται άμεσα με την γερμανική πολιτική των μισθών. Η Ευρωζώνη δεν έφερε τα οφέλη του γερμανικού λαού, με την πιθανή εξαίρεση της απασχόλησης. Τα εισοδήματα, οι πραγματικοί μισθοί και οι συνθήκες εργασίας επί 15 χρόνια έχουν μείνει σε κακό σημείο. Για το αν ήταν λάθος η Ευρωζώνη, πρέπει να ρωτήσουμε τι σήμαινε για τις ασθενέστερες χώρες. Για την Ελλάδα συνεπάγεται την έξοδο από πέντε χρόνια βασανιστηρίων" απαντά ο κ. Λαπαβίτσας σε ερώτηση εάν επιθυμεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. 
«Πρώτον, η πολιτική λιτότητας πρέπει να κλείσει. Αυτή η πολιτική που έχουμε ακολουθήσει τα τελευταία πέντε χρόνια και η οποία έχει αποτύχει. Επιπλέον, είδαμε ότι ήταν αδύνατο να υπάρξει ευθυγράμμιση της πολιτικής στη ζώνη του ευρώ. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για την έξοδο από τη ζώνη του ευρώ. Αυτό πρέπει να γίνει, όμως, σε συμφωνία με την ΕΕ. Να γίνει ομαλά, δίχως αναταραχή. Να μην πέσει αίμα στο χαλί», τονίζει ο κ. Λαπαβίτσας, ερωτηθείς πως μπορεί να γίνει αυτό.
"Η προϋπόθεση για την έξοδο του ευρώ είναι ένα πλήρες κούρεμα. Αυτό  το τίμημα που πρέπει να πληρώσει η Ευρώπη για την Ελλάδα,  θεσπίστηκε από τη ζώνη του ευρώ. Μια έξοδος χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους θα ήταν καταστροφή" σημειώνει μεταξύ άλλων.


ΥΓ. ΟΙΚΟΝΙΚΗΣ : Πολύς ρεαλισμός αλλά και πολύ ηθικολογία μαζί- με επικεφαλής τον γνωστό όρο ("κούρεμα") που παραπέπέμπει σε κάποιο είδος συμφωνίας...  Και από κοντά η συνήθης φετιχοποίηση της λιτότητας, που  δεν είναι "εμμονή" αλλά πολιτική  για την κατάκτηση διεθνών αγορών...