ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2015

Το κυβερνητικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίαςEισαγωγικό σχόλιο ΟΙΚΟΝΙΚΗΣ : Από καιρό προσμέναμε μια εμβάθυνση και ταυτόχρονα διεύρυνση της προβληματικής  για την αγροτική οικονομία, στην οποία όλο και περισσότεροι αναφέρονται τα τελευταία, «κρίσημα» χρόνια…Όπως είναι γνωστό ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε εκφωνήσει  προτάσεις παραγωγικής ανασυγκρότησης, ακόμη και με το περιλάλητο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, που είχε καθαρά αναδιανεμητικό χαρακτήρα παρά το ότι εμφανιζόταν σαν κάτι αντίστοιχο με την επί του Όρους Ομιλία…Τελικά οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης έφεραν κάποια συγκομιδή, που πρωτίστως συγκροτείται από μέτρα πυροσβεστικού χαρακτήρα – αν εξαιρέσει κανείς τα της δημιουργίας επιστημονικού δικτύου υποστήριξης της αγροτικής παραγωγής.  Με  την «επιστημονική προσέγγιση» των αγροτικών κλπ. ζητημάτων δεν μπορεί κανείς παρά να συμφωνεί, μόνο που αυτή η προσέγγιση είναι πολυσχιδής και αμφιλεγόμενη : Υπάρχει επιστημονική προσέγγιση που επιχειρεί να συντηρήσει   την αειφορία του εδάφους , των ιχθυότοπων, των ποιοτικών υδάτων, και υπάρχει και κάποια άλλη που ενδιαφέρεται πρωτίστως για την σημειακή αποδοτικότητα χωρίς να πολυνοιάζεται για τα διαδραματιζόμενα στον περίγυρο….
Αφήνω στην άκρη το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας της αγροτικής παραγωγής και στο πως τα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα μπορούν , ως εκ της διακριτής ταυτότητάς τους, να προωθηθούν στις διεθνείς αγορές…Eπίσης αφήνω στην άκρη τους φθίνοντες πληθυσμούς της υπαίθρου, τις δυσκολίες μετακίνησης εργατικής δύναμης  από την πόλη στην αγροτική παραγωγή, τον πρωτογονισμό της  ελληνικής κτηνοτροφίας κλπ : Σε όλα αυτά τα πεδία  χρειαζόμαστε τολμηρά και αντισυμβατικά σχέδια, που να υπερβαίνουν τη λογική των απλών χρηματοδοτήσεων υπαρκτών δομών….

Της Παναγιώτας Δριτσέλη*

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης των προγραμματικών της δηλώσεων, η κυβέρνηση είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τις προτεραιότητές της σε όλους τους κρίσιμους τομείς πολιτικής. Ιδιαίτερη έμφαση και προτεραιότητα δόθηκε στο πλαίσιο αυτό στην αγροτική οικονομία και την τόνωση της πρωτογενούς παραγωγής. Τέθηκαν αναλυτικοί στόχοι και παρουσιάστηκε ένα λεπτομερές σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα σε όλα τα επίπεδα.
Το σχέδιο αυτό βασίζεται σε τρεις μεγάλες κατευθύνσεις. Στην ανακούφιση των άμεσων αναγκών της αγροτικής οικογένειας, την τόνωση της ρευστότητας στην αγροτική οικονομία και τη διάχυση ενός επιστημονικού δικτύου υποστήριξης της παραγωγής στην ελληνική ύπαιθρο.

 Ο κεντρικός στόχος της νέας κυβερνητικής προσπάθειας είναι η αγροτική οικονομία να σταματήσει να αποτελεί έρμαιο της τύχης και των αγορών και να αναπτυχθεί προς όφελος του παραγωγού και του περιβάλλοντος.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα άμεσης παρέμβασης,
αυτά αφορούν κατ' αρχάς την αποκατάσταση των ζημιών και των καταστροφών που προκλήθηκαν στην παραγωγή και στις υποδομές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Τίθεται σε απόλυτη εγρήγορση ο κρατικός μηχανισμός καταγραφής των ζημιών και δίδονται πιο γρήγορα από ποτέ οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους. Ταυτόχρονα, παρέχεται στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους η πρόσβαση στα απαραίτητα αγροτικά εφόδια ώστε να εκκινήσουν άμεσα έναν νέο παραγωγικό κύκλο. Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης ενέργειες για τη μείωση του κόστους παραγωγής, με τη μείωση του τιμολογίου του αγροτικού ρεύματος και του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο. Σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, δρομολογείται η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στην αγροτική γη και στις παραγωγικές υποδομές, η κατάργηση της φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος από το πρώτο ευρώ, θεσπίζεται το αφορολόγητο για τις 12.000 ευρώ και δίδεται στους χαμηλοσυνταξιούχους του ΟΓΑ η 13η σύνταξη.
Τεράστιο ζήτημα αποτελεί επίσης η τόνωση της ρευστότητας στην αγροτική οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό, κομβικό σημείο αποτελεί η ρύθμιση των κόκκινων αγροτικών δανείων και η προστασία των αγροτικών υποδομών από κάθε προσπάθεια εκποίησης. Σε αυτή την κατεύθυνση δρομολογείται η άρση των πλειστηριασμών των περιουσιακών στοιχείων αγροτών που σχετίζονται με την παραγωγική διαδικασία. Γη, μηχανήματα, αποθήκες δεν πρέπει να φύγουν από τον αγροτικό χώρο. Σημαντικό μέτρο αποτελεί επίσης η δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης στην αγροτική οικονομία. Ο αγροτικός χώρος πρέπει να έχει πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία κι αυτό η νέα κυβέρνηση προτίθεται να το διασφαλίσει.
Σε ό,τι αφορά τον τρίτο πυλώνα δράσης, δηλαδή τη διάχυση της επιστημονικής υποστήριξης της αγροτικής παραγωγής στην ελληνική ύπαιθρο, σχεδιάζεται μια σειρά από καινοτόμες παρεμβάσεις. Ο στόχος είναι να σταματήσει ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος να ταλαιπωρείται από ατελείωτες γραφειοκρατικές διαδικασίες και ταυτόχρονα να έχει πρόσβαση στην επιστημονική συμβουλή και βοήθεια στην παραγωγή. Τα μέτρα σε αυτή την κατεύθυνση αφορούν την ενίσχυση των γεωτεχνικών υπηρεσιών και την αποκέντρωσή τους. Την ενίσχυση του δικτύου των δημοσίων κτηνιάτρων, την ολοκλήρωση της χαρτογράφησης των βοσκήσιμων γαιών, τη δημιουργία τράπεζας γενετικού υλικού για την προστασία της ελληνικής βιοποικιλότητας, την εξυγίανση και την αναγέννηση των συνεταιρισμών.
Με αυτό το αναλυτικό σχέδιο δράσης η κυβέρνηση απευθύνεται στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους και τους διαβεβαιώνει ότι θα βρίσκεται συνεχώς κοντά τους για την αλλαγή του κλίματος στην αγροτική οικονομία και για τη στήριξη της ζωής στην ελληνική ύπαιθρο. Θέλουμε τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο δίπλα μας, θέλουμε να παλέψουμε για τη διατροφική ασφάλεια και ποιότητα στη χώρα, θέλουμε τα χωριά μας ζωντανά. Με συντονισμένη και μελετημένη προσπάθεια θα τα καταφέρουμε.

* Η Παναγιώτα Δριτσέλη είναι βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ