ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Να καταργήσει την επένδυση χρυσού σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Του Δημήτρη Δελεβέγκου
Η ματαίωση της επένδυσης στις Σκουριές αποτελεί μονόδρομο για το ΣΥΡΙΖΑ εάν και εφόσον αναλάβει τα ηνία της εξουσίας. Αυτό επισημαίνεται στο υπό διαβούλευση κείμενο των προγραμματικών θέσεων του κόμματος όπου περιγράφονται οι νομοθετικές κινήσεις που θα λάβει για να ακυρώσει το έργο κατεργασίας και εξόρυξης στη Βορειοανατολική Χαλκιδική.
Ωστόσο, το καίριο ερώτημα που θέτουν όσοι παρακολουθούν τα τεκταινόμενα, είναι πώς θα διαχειριστεί ο ΣΥΡΙΖΑ το μέτωπο που θα ανοίξει με τους 1.900 άμεσα και έμμεσα απασχολούμενους στις εργασίες. Και αυτό με δεδομένη την πολυήμερη απεργία πείνας που πραγματοποίησαν το 2002 περίπου 100 από τους συνολικά 500 μεταλλωρύχους που απέλυσε τότε η TVX, έχοντας υπαχθεί σε καθεστώς χρεοκοπίας.
Δέσμη νομοθετικών πρωτοβουλιών
Για το ΣΥΡΙΖΑ η επένδυση -για την οποία τοποθετήθηκαν περίπου 350 εκατ. ευρώ από το 2012 και προγραμματίζονται να επενδυθούν ακόμη περισσότερα από 200 εκατ. φέτος-έχει εγκλωβίσει τη Β.Α. Χαλκιδική και το δήμο Αριστοτέλη (Χαλκιδικής) στην μεταλλευτική μονοκαλλιέργεια
και συμπυκνώνει «το πολιτικό πρόβλημα της χώρας». Έχει δε στηριχθεί, μεταξύ άλλων, σε colpo grosso με τις τιμές του χρυσού, συνιστώντας μία «τριτοκοσμικού τύπου πειρατεία στην οικονομία, στην κοινωνία, στον άνθρωπο και στο περιβάλλον».
Για αυτό, σύμφωνα με το υπό διαβούλέυση κείμενο, ο ΣΥΡΙΖΑ εάν γίνει κυβέρνηση με μια δέσμη νομοθετικών πρωτοβουλιών:
- «θα καταργηθούν οι «σκανδαλώδεις συμβάσεις παραχώρησης και η έωλη απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ)»
- «θα αποχαρακτηριστεί η περιοχή από αποκλειστικά μεταλλευτική και θα αποδοθούν ευθύνες σε ενόχους αθέμιτης διαπλοκής, οικονομικών/περιβαλλοντικών σκανδάλων και καταστρατήγησης δημόσιας περιουσίας».  Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, τα στοιχεία για μια τέτοια νομοθετική στήριξη είναι πλέον επαρκή.
Παράλληλα, το κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης, εάν αναλάβει την κυβέρνηση, θα προχωρήσει στη διεκδικδήση των απολεσθέντων εσόδων του δημοσίου και τα έξοδα αποκατάστασης των περιβαλλοντικών ζημιών.  Όπως ακόμη, επισημαίνεται στο κείμενο προγραμματικών θέσεων, η ακύρωση της επένδυσης είναι μονόδρομος για τη βιώσιμη αναπτυξιακή ανόρθωση της ευρύτερης περιοχής, μιας και «οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου είναι ψευδείς και η εφαρμογή τους οδηγεί σε ανεπίστροφη περιβαλλοντική υποβάθμιση και καταστροφή».
Ωστόσο, τι μέλλει γενέσθαι με τους 1.900 εργαζομένους στις εργασίες εξόρυξης και κατεργασίας; 
Θα απασχοληθούν στις παραδοσιακές μεταλλευτικές δραστηριότητες, οι οποίες θα συνεχιστούν αλλά θα υπόκεινται σε δημόσιο-κοινωνικό έλεγχο και θα βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία, όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα. Ακόμη, όπως υποστηρίζεται, ο ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας στην περιοχή μέσω κοινωνικών συμβολαίων με φορείς της περιοχής που θα πλήττονταν ή δίσταζαν να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους εξαιτίας της μεταλλείας χρυσού.
Το κόμμα, που εμφανίζεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις, αναφέρει στο πρόγραμμά του ότι θα δημιουργηθεί «ανταποδοτικός φορέας» που θα υλοποιεί εξειδικευμένα προγράμματα δραστηριοποίησης των νέων και των ανέργων της περιοχής. Ο φορέας αυτός θα συνεργάζεται με την τοπική αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς της περιοχής και θα είναι πλαισιωμένος από επιστήμονες «που δείχνουν όλο αυτό το διάστημα έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής».
Το παραγωγικό μοντέλο που επιδιώκει να δημιουργήσει στην περιοχή ο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει, μεταξύ άλλων, την διακίνηση προϊόντων και επισκεπτών, την ενθάρρυνση τουριστικών και αγροτο-κτηνοτροφικών επενδύσεων, την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές κ.ά.
Στο πλαίσιο του μοντέλου αυτού έμφαση θα δοθεί στον πρωτογενή τομέα και την μικρού-μεσαίου μεγέθους ποιοτική μεταποίηση με εισαγωγή τεχνολογικής καινοτομίας, όπως και στην παροχή υπηρεσιών αναψυχής και τουρισμού υψηλής ποιότητας.
Ας σημειωθεί ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο υπό διαβούλευση πρόγραμμά του για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου προαναγγέλλει την ίδρυση ενός ακόμη οργανισμού. Πέραν, δηλαδή, του «ανταποδοτικού φορέα» για την αξιοποίηση των πολύτιμων μετάλλων της Β.Α. Χαλκιδικής σχεδιάζει την ίδρυση και ερευνητικού κρατικού-δημόσιου φορέα (για τη διαχείριση του ορυκτού πλούτου).
Πηγή: www.capital.gr