ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2014

Tο χρηματιστήριο πέφτει – αλλά αυτό τι σημαίνει;


Η βουτιά του χρηματιστηρίου από τις 1048 μονάδες στις 848 – Δευτέρα έως Πέμπτη – εκφράζει το καθεστώς της αβεβαιότητας που κυριαρχεί στους κύκλους της αγοράς, και ειδικότερα  στις μεγάλες επιχειρήσεις που παίζουν «ηγετικό»  ρόλο στην ελληνική οικονομία.  
Η βουτιά σημαίνει και κάτι άλλο – δηλαδή τη χορήγηση  μια προκαταβολής  αντιδράσεων από αυτές που θα αναδυθούν μετά τον πιθανότατο (αλλά όχι απολύτως σίγουρο) σχηματισμό νέας κυβέρνησης, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.
Όμως όσο και αν τρομάζει  η  συγκεκριμένη  βουτιά και όσες θα ακολουθήσουν- εντός και εκτός χρηματιστηρίου –- είναι παράλληλα  σε θέση   να «εμβολιάσουν»  την κοινή γνώμη,  προϊδεάζοντάς την για τις δυσκολίες του νέου κυβερνητικού εγχειρήματος. Στο χέρι του ΣΥΡΙΖΑ είναι να εμπνεύσει αποφασιστικότητα και να διαμορφώσει ένα σχέδιο ενεργητικής αντιμετώπισης της «αυθόρμητης» επίθεσης των αγορών , με ανοίγματα στον ευρύτερο διεθνή χώρο.
Παράλληλα όμως με την «αυθόρμητη επίθεση» υπάρχει και η προγραμματισμένη, η υποκινούμενη και  μεθοδευμένη επίθεση των επικοινωνιακών κέντρων της γερμανοκεντρικής ΕΕ. Εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να δείξει  πολιτική  ικανότητα και ορθοφροσύνη : Χωρίς να παραγνωρίζει και να παρερμηνεύει τη χρηματιστηριακή ύφεση και τις άλλες οικονομικές παρενέργειες , χωρίς να παρηγορεί ή να αποκοιμίζει τη φιλικά διακείμενη κοινή γνώμη,  χωρίς να κατευνάζει τους αντιπάλους  με την επίδειξη  πολιτικής νομιμοφροσύνης και δουλικής ευρωπαϊκότητας,  οφείλει να δηλώνει καθαρά και ξάστερα τον δικό του, κριτικό ευρωπαϊσμό : Τον διαμετρικά αντίθετο με  αυτόν που κραδαίνουν  οι  ευρωμίζεροι, ευρωτζουτζέδες και ευρωγλύφτες.
Εκεί θα παιχτεί το μεγάλο παιχνίδι. Εκεί τα γλοιώδη επιχειρήματα των μνημονιακών πρέπει να συντριβούν.