ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ !

                                                    


Στις 16 Σεπτεμβρίου 2014, με αφορμή μια απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που διέβλεπε «πρόβλημα» στη διαγωνιστική διαδικασία για την παραχώρηση  του χώρου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, σημείωνα   : «…. ο υπερτοπικός προγραμματισμός  με στόχο την υπερτοπική κάρπωση των μεγάλων ελεύθερων χώρων από τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα, δεν είναι η τελευταία λέξη αλλά η  απόλυτη προτεραιότητα των  ριζοσπαστικών πολιτικών δυνάμεων».

Με αυτή την  σαφέστατη επιφύλαξη,   και έχοντας κάνει πάνω από  μια δεκαετία απολύτως σαφή τη συνηγορία μου με τον δημόσιο, ήπιο, πολυλειτουργικό και χρηστικό για όλους τους Αθηναίους χαρακτήρα του Ελληνικού, συνυπογράφω την ανακοίνωση  που εξέδωσε η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο  στο Ελληνικό :
«Υπογράφτηκε αιφνιδιαστικά και απολύτως παράνομα, την Παρασκευή 14/11  η σύμβαση εκποίησης του «φιλέτου» του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού  και της παραλίας του Αγίου Κοσμάστη Lamda Development του Ομίλου Λάτση, ενώ εκκρεμεί ακόμη η διαδικασία ελέγχου της σχετικής σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Όπως είναι γνωστό, ύστερα από μια  μακρόχρονη διαδικασία, το διαβόητο ΤΑΙΠΕΔ ως εντολοδόχος της Κυβέρνησης, αποφάσισε  την παραχώρηση  για 99 χρόνια  των 6204 στρεμμάτων του χώρου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και των 3.5 χιλιομέτρων της παραλίας του Αγίου Κοσμά στον μοναδικό «διαγωνιζόμενο», την εταιρεία  Lamda Development του Ομίλου Λάτση.

Το Ζ’ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κατά το έλεγχο της Σύμβασης μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Ομίλου Λάτση,  με την Πράξη 197/2014, είχε επισημάνει πληθώρα ουσιαστικών (και όχι τυπικών ή τεχνικών ) παραβιάσεων της ισχύουσας νομιμότητας, οι οποίες δεν προωθούσαν αλλά έβλαπταν το δημόσιο συμφέρον.  Ωστόσο, ύστερα από αίτηση αναίρεσης αυτής της απόφασης από το ΤΑΙΠΕΔ, οι εντιμότατοι κύριοι δικαστές του ΣΤ’ Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου απεφάνθησαν ότι όλα «βαίνουν καλώς”, χωρίς να δίνουν στη δημοσιότητα την αιτιολόγηση της απόφασής τους…

Έτσι, πριν ακολουθηθεί η προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία, ανακοινώθηκε ότι υπογράφηκε η Σύμβαση εκποίησης του φιλέτου του Ελληνικού στη Lamda Developmentτου Ομίλου Λάτση, η οποία συνεργάζεται με την εταιρεία “Hellinikon Global I S.A” που, σημειωτέον, έχει ως έδρα τον φορολογικό παράδεισο του Λουξεμβούργου…


Είναι φανερό ότι Κυβέρνηση -ΤΑΙΠΕΔ και Όμιλος Λάτση επιδιώκουν τη δημιουργία τετελεσμένων, την ίδια στιγμή  που μετά από την παρουσίαση  εμπεριστατωμένης μελέτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) προκύπτει ότι η αξία της προς παραχώρηση έκτασης  είναι τουλάχιστον τριπλάσια  ενώ με τις αντικειμενικές αξίες τις περιοχής η αξία της είναι δεκαπλάσια τουλάχιστον. Πρόκειται δηλαδή για ένα πραγματικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, για μια πραγματική λεηλασία πολύτιμης δημόσιας γης. Ακόμη, επιδιώκουν την δημιουργία τετελεσμένων, την στιγμή που με την παρέμβαση της Περιφέρειας Αττικής δημιουργήθηκαν νέα δεδομένα για το μπλοκάρισμα του ξεπουλήματος του Ελληνικού.

Πιστεύουμε ότι το  πελώριο αυτό σκάνδαλο, θα έπρεπε να έχει ήδη προκαλέσει την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και των αρμόδιων δικαστικών αρχών, εφ΄όσον και ο Αντεπίτροπος της Επικρατειας στο Ελεγκτικό Συνέδριο, πρότεινε την απόρριψη της αίτησης του ΤΑΙΠΕΔ,  που σημαίνει  ότι πρέπει να εφαρμοστεί η Πράξη 197/2014 του Ζ’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ο αγώνας για την διάσωση του Ελληνικού μπαίνει σε κρίσιμη φάση. Στις μέρες που ακολουθούν καθώς η σύμβαση πρέπει να περάσει και από τη Βουλή, το ζήτημα  θα βρεθεί στο επίκεντρο του γενικότερου ενδιαφέροντος. Καλούμε όλους τους πολίτες  σε κινητοποίηση για την αποτροπή της
κυβερνητικής και δικαστικής αυθαιρεσίας.