ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Όταν το αναπηρικό κίνημα επαγρυπνεί



Tα φαινόμενα στις τρέχουσες  πολιτικές συνθήκες συνήθως απατούν, όμως  φαίνεται ότι ένας τουλάχιστον  αγώνας των συλλογικοτήτων του αναπηρικού κινήματος ( ΕΣΑμεΑ,  ΠΟΣΓΚΑμεΑ και των φορέων- μελών που έχουν στην ευθύνη τους Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ)  οδεύει σε θετική εξέλιξη. Η αισιοδοξία έχει ως αφετηρία  την ανακοίνωση  του υφυπουργού Εργασίας Β. Κεγκέρογλου, που έκανε «πάσα» το θέμα στον υπουργό Υγείας: «Ο υπουργός Υγείας αποδέχθηκε την πρόταση του υφυπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και θα εντάξει σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα τη διάταξη για το σύστημα καταβολής των ειδικών νοσηλίων - τροφείων, όπως προβλέπεται από την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα άτομα με αναπηρίες τα οποία διαβιώνουν στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης.  Η καταβολή των ειδικών νοσηλίων- τροφείων θα πραγματοποιείται από τον ΕΟΠΥΥ στην περίπτωση που τα άτομα με αναπηρίες είναι ασφαλισμένα, ενώ στις περιπτώσεις των ανασφάλιστων - άπορων ατόμων η καταβολή των σχετικών κονδυλίων θα πραγματοποιείται από την Πρόνοια».

Οι Στέγες είναι μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις  γονέων και  αναπηρικού κινήματος: Eκεί  διαμένουν συνήθως άτομα με νοητική αναπηρία και σύνδρομο Down, με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, όπου με το κατάλληλο εξειδικευμένο υποστηρικτικό προσωπικό μπορούν να σχεδιάζουν και να διαχειριστούν μόνοι την καθημερινότητά τους, να χτίσουν το μέλλον τους και να έχουν  ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωση, όταν οι γονείς τους ή η οικογένειά τους δεν θα μπορούν να είναι κοντά  για να τους φροντίζουν. Πρόκειται για  πρωτοποριακή μέριμνα, που στόχο έχει την ενίσχυση της συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία σε καθημερινές δραστηριότητες στην κοινότητα, την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτονόμησή τους, την κοινωνική αποκατάσταση και ένταξη  ενάντια στις  λογικές ασυλοποίησης και κοινωνικού απομονωτισμού.

Σκοπός  της ΕΣΑμεΑ, της ΠΟΣΓΚΑμεΑ και των φορέων- μελών τους, είναι η καθιέρωση ουσιαστικών προϋποθέσεων βιωσιμότητας και ενίσχυσης αυτού του θεσμού, παρά την οικονομική κρίση και τα συνεχή εμπόδια. Από τις αρχές του 2014, όπου και έληξε η χρηματοδότηση των Στεγών από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού» αναζητούνται λύσεις.


Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Ι. Βαρδακαστάνη στο  6937157193.