ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

ΣΥΡΙΖΑ , Τήνος, Νόμος περί θρησκευτικών κοινοτήτων και μια δήλωση του Ν.Συρμαλένιου

Τις τελευταίες μέρες και αμέσως μετά την ψήφιση του Ν. 4301/14 περί θρησκευτικών κοινοτήτων, επικράτησε στην Τήνο δικαιολογημένη αναταραχή σχετικά με τις διατάξεις που αφορούν το νησί και ειδικότερα το Πανελλήνιο Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου (ΠΙΕΤ).
Τονίζω το χαρακτηρισμό δικαιολογημένη αναταραχή, διότι ο νόμος αυτός, παρότι αφορούσε και την Τήνο, δεν συζητήθηκε πριν ψηφιστεί με κανένα ενδιαφερόμενο τοπικό φορέα, ούτε βεβαίως με το Δήμο. Πολύ δε περισσότερο όταν, όπως συνηθίζει άλλωστε να κάνει η συγκυβέρνηση, οι δύο από τις τρείς διατάξεις που αφορούν το νησί, κατατέθηκαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, υπό μορφή τροπολογιών κατά παράβαση και του Κανονισμού της Βουλής, , προφανώς για να ψηφίζονται με αστραπιαίες πραξικοπηματικές διαδικασίες, χωρίς ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών, χωρίς διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς, χωρίς φυσικά να υπάρχει χρόνος και στα κόμματα της αντιπολίτευσης να αντιδράσουν και να συζητήσουν για το αντικείμενο των συγκεκριμένων τροπολογιών. Άλλωστε αυτό επιβεβαιώθηκε και από το γεγονός ότι, ενώ αρχικά το νομοσχέδιο είχε 29 άρθρα, τελικά με την προσθήκη των τροπολογιών της τελευταίας στιγμής, κατέληξε να έχει 56.

Μέσα σε αυτό το κλίμα θα ήθελα να διευκρινίσω και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και εμού προσωπικά, διότι πολύς θόρυβος καλοπροαίρετος και κακοπροαίρετος ξεσηκώθηκε γύρω από αυτό το θέμα.
Καταρχήν θέλω να δηλώσω ότι το μόνο άρθρο που ήξερα προσωπικά ότι αφορά την Τήνο, είναι η τροπολογία που αριθμήθηκε ως άρθρο 50, για το διαδικασία διορισμού του Διευθυντή της Σχολής Μαρμαρογλυπτικής, το οποίο και καταψηφίσαμε και μάλιστα υπάρχει και το σχετικό βίντεο και το δελτίο τύπου στην προσωπική μου ιστοσελίδα.
Εκ των υστέρων και μετά τη συνολική ψήφιση του νομοσχεδίου, πληροφορήθηκα, όπως και όλη η Τήνος, ότι υπήρξε και το άρθρο 51, παρ. 6, το οποίο αφορούσε την αλλαγή του νομικού καθεστώτος του ΠΙΕΤ. Στο άρθρο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε παρών, διότι αφενός μεν περιλαμβάνει 7 διαφορετικές παραγράφους αντιφατικές μεταξύ τους, σε ότι δε αφορά την παράγραφο 6, τη μοναδική του άρθρου 51 που αφορά την Τήνο και το ΠΙΕΤ, όπως σαφώς προσδιορίζεται και από την επιστολή του Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου κ. Μεθώνη Κλήμη (10-10-2014) προς το Μητροπολίτη κ. Δωρόθεο, η παράγραφος αυτή επικυρώνει τη δημιουργία ενός ιδιότυπου καθεστώτος για το Ίδρυμα, αφήνοντας το αφενός μεν ΝΠΔΔ εποπτευόμενο από το κράτος, αλλά αφετέρου παρέχοντας του όλα τα προνόμια των εκκλησιαστικών ιδρυμάτων. Σε ότι δε αφορά το άρθρο 26, ψηφίσαμε υπέρ, επειδή αυτό ακριβώς προβλέπεται για όλα τα ΝΠΔΔ. Άλλωστε το άρθρο αυτό δεν θα είχε καμιά αξία, αν δεν συσχετιζόταν με το άρθρο 51, όπως προέκυψε εκ των υστέρων.
Τέλος, θέλω να διευκρινίσω ότι την ίδια στιγμή που η Ολομέλεια της Βουλής συζητούσε το εν λόγω νομοσχέδιο, προσωπικά και ως υπεύθυνος Ναυτιλίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ήμουνα υποχρεωμένος να παρευρίσκομαι σε άλλη αίθουσα, σε συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα τον Οργανισμό του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, παρουσία του υπουργού κ. Μ. Βαρβιτσιώτη   
  21/10/2014