ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Γαλλία προς Τουρκία, για το αναφαίρετο δικαίωμα της Κύπρου στην ΑΟΖ


του Κυριάκου Πομηλορίδη, πηγή ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ

Σημείωση ΟΙΚΟΝΙΚΗΣ : Όταν η Τουρκία εκβιάζει με έναν ακόμη τρόπο την επιβολή «λύσης» Ανανικού τύπου στην Κύπρο…..


Σαφές μήνυμα προς την Αγκυρα όπως σεβαστεί το αναφαίρετο δικαίωμα της κυπριακής Δημοκρατίας, ενός κράτους μέλους της ΕΕ, έστειλε το Παρίσι. 
Ανησυχεί η Γαλλία, γιατί η Τουρκία προκαλεί ένταση στην αποκλειστική οικονομική ζώνη, και την καλεί να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, διαμηνύει πως η γεώτρηση της ENI KOGAS στο οικόπεδο εννέα προχωρεί με βάση τον προγραμματισμό, και στο πλοίο γεωτρύπανο βρίσκονται και λειτουργοί του Υπουργείου.
Μιλώντας μετά από συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογο του Αλέξανδρο Ζήνων ο Γενικός Διευθυντής του Γαλλικού ΥΠΕΞ Christian Masset σε εξέφρασε την ανησυχία της Γαλλίας για τη δημιουργία έντασης στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπογράμμισε την ανάγκη να επανέλθει η εμπιστοσύνη για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Η Γαλλία πρόσθεσε χαρακτηριστικά αυτό ακριβώς το μήνυμα στην Τουρκία.

Στη συνάντηση έγινε επίσης ευρεία ανασκόπηση των διμερών σχέσεων και μελετήθηκαν τρόποι για περαιτέρω ενίσχυσή τους, σε συνέχεια, όπως ανακοινώθηκε και της πρόσφατης συνάντησης του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη με το Γάλλο ομόλογό του Laurent Fabius. Συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και πιο συγκεκριμένα η κατάσταση στη Συρία και στο Ιράκ.

Εν τω μεταξύ κυκλοφόρησε χθες το βράδυ ως επίσημο έγγραφο των Η.Ε. η επιστολή του προέδρου Αναστασιάδη προς τον Γενικό Γραμματέα Μπαν Γκι Μουν, με την οποία τον καλεί να παρέμβει προς την Τουρκία για αποτροπή και τερματισμό των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων.

Στην επιστολή του με ημερομηνία 6 Οκτωβρίου ο πρόεδρος αναφέρει παράλληλα πως οι ενέργειες της Τουρκίας δεν είναι συμβατές με την ομαλή συνέχιση των συνομιλιών για το Κυπριακό και δύνανται να εκτροχιάσουν ολόκληρη τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό.

Παρά τις τουρκικές προκλήσεις οι εργασίες του πλωτού γεωτρύπανου της ΕΝΙ –ΚΟΓΚΑΣ συνεχίζονται κανονικά.
Αυτό σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη είναι και η καλύτερη απάντηση στις παράνομες ενέργειες της ʼγκυρας.

«Η καλύτερη απάντηση την Κύπρου είναι να συνεχίσει τις δραστηριότητές της, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στην κυπριακή ΑΟΖ. Οι εργασίες της ΕΝΙ συνεχίζονται κανονικά και σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα.Παρακολουθούμε τη γεώτρηση και από ηλεκτρονικά μέσα ενώ λειτουργοί του Υπουργείου βρίσκονται στην πλατφόρμα», είπε ο κ. Λακκοτρύπης.

Πρόσθεσε παράλληλα πως υπάρχει απόλυτος συντονισμός μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών και Ενέργειας, για τα θέματα που διαχειρίζεται το κάθε ένα.

Ως προς το Υπουργείο Ενέργειας, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι προχωρούν κανονικά και οι δύο σημαντικοί πυλώνες στρατηγικής που διαχειρίζεται. Οι ερευνητικές δηλαδή γεωτρήσεις και η αξιοποίηση του φυσικού αερίου που έχει ήδη ανακαλυφθεί

Ξεκάθαρη η θέση της Γαλλίας
Ξεκάθαρη θέση διατύπωσε η Γαλλία υπέρ του αναφαίρετου δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς της πόρους στην ΑΟΖ της.

Ο Γενικός Διευθυντής του Γαλλικού ΥΠΕΞ Christian Masset σε συνάντηση το με τον Κύπριο ομόλογό του Αλέξανδρο Ζήνων, εξέφρασε την ανησυχία της Γαλλίας για τη δημιουργία έντασης και υπογράμμισε την ανάγκη να επανέλθει η εμπιστοσύνη για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και πρόσθεσε πως η Γαλλία έδωσε το μήνυμα αυτό στην Τουρκία.

Στη συνάντηση έγινε επίσης ευρεία ανασκόπηση των διμερών σχέσεων και μελετήθηκαν τρόποι για περαιτέρω ενίσχυσή τους, σε συνέχεια και της πρόσφατης συνάντησης του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη με το Γάλλο ομόλογό του Laurent Fabius. Συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και πιο συγκεκριμένα η κατάσταση στη Συρία και στο Ιράκ.