ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Πακέτο αντιδράσεων του Εθνικού Συμβουλίου Κύπρου

Σε πακέτο μέτρων αντίδρασης κατά των τουρκικών προκλήσεων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ κατέληξε το Εθνικό Συμβούλιο κατά την διήμερη συνεδρία του.
Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κινούνται σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο στοχεύοντας να προκαλέσουν πολιτικό κόστος στην Άγκυρα. Τα μέτρα αντίδρασης όπως ανακοινώθηκε έχουν άμεση εφαρμογή και αφορούν.
-Καταγγελία της Τουρκίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνέρχεται στις 23 και 24 Οκτωβρίου, με σκοπό την καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας και της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.
-Η Κυπριακή Δημοκρατία θα αξιοποιήσει, σε διάφορα διεθνή φόρα, την ιδιότητα της ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με λήψη μέτρων, που θα προκαλέσουν κόστος στην Τουρκία για τις παράνομες ενέργειες της.
-Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα συναινέσει στο άνοιγμα οποιουδήποτε νέου κεφαλαίου στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

-Μελέτη του ενδεχομένου προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
-Μελέτη από τον Γενικό Εισαγγελέα και Διεθνείς Οίκους, για λήψη συγκεκριμένων νομικών μέτρων εναντίον όσων εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στις παράνομες τουρκικές ενέργειες.
-Συνέχιση διπλωματικών διαβημάτων και αξιοποίηση σχέσεων με συγκεκριμένα κράτη.
-Καταγγελία της Τουρκίας για τις παράνομες ενέργειες της στη Διεύθυνση Ωκεανών και Δικαίου της Θάλασσας της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών.
-Καταγγελία της Τουρκίας για την παράνομη δέσμευση και παράνομη διεξαγωγή ερευνών εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, προς το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό. Ταυτόχρονα η Κυπριακή Δημοκρατία θα αξιοποιήσει τα εις την διάθεση της συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι της Τουρκίας, έτσι ώστε να προκαλέσει πολιτικό και διπλωματικό κόστος στην Άγκυρα. Αντιλαμβάνεστε ότι οι συγκεκριμένες ενέργειες δεν θα ανακοινώνονται
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι το Εθνικό Συμβούλιο κατέληξε και σε άλλα μέτρα τα οποία δεν θα ανακοινωθούν και  θα εφαρμόζονται ανάλογα με τις εξελίξεις.
Πηγή: Kathimerini.com.cy (21/10/2014), «Φρένο της Λευκωσίας στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας»