ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Ο Χέγκελ και το γήπεδο της ΑΕΚ


 

Διαβάζω  ανακοίνωση  του Αθλητικού Τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το άρθρο 81 για το γήπεδο της ΑΕΚ, που περιλαμβάνεται  στο  νομοσχέδιο για το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Θεσσαλονίκης….
Όλα  της ανακοίνωσης  φαίνονται σαφή, εκτός από ένα  , που αναφέρεται στην  απώλεια πράσινου χώρου λόγω της δημιουργίας του γηπέδου. Εκεί    προβλέπεται  « εξαγορά ισόποσης έκτασης από την πλευρά της ΑΕΚ εντός Νέας Φιλαδέλφειας, η οποία να χαρακτηρισθεί ως κοινόχρηστη έκταση πρασίνου ή άλσος»…..

Η πρόθεση του  «πράσινου συμψηφισμού» είναι σαφής, όμως η λειτουργικότητα και ποιότητα ενός χώρου συναρτάται με το μέγεθός του. Εδώ  η χρήση «ολίγης» χεγκελιανής διαλεκτικής δεν βλάπτει : Το άλσος, ως ενδιάμεση ποιότητα μεταξύ δάσους και  αλσύλιου, συναρτάται με ορισμένη ποσότητα.  Και το  ερώτημα  έγκειται στο εάν το συγκεκριμένο άλσος  βρίσκεται κοντά στην  «κρίσιμη μάζα», κάτω από την οποία επέρχεται άρση  της ποιότητάς του.

Στη  πολιτική, η συμβατική αριθμητική δεν ισχύει πάντοτε. Λόγου χάρη η   «πρόσθεση»  ετερόκλιτων στελεχών κάνει ένα πολιτικό σχήμα δυσλειτουργικό και «σχάσιμο» – όρα περίπτωση Ανεξάρτητων Ελλήνων. Το ίδιο  συμβαίνει και στην  περίπτωση της «πρόσθεσης» ετερόκλιτων χώρων, με διαφορετικές και συγκρουόμενες λειτουργικότητες. Ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο Χ στρεμμάτων + ένα άλσος Ψ στρεμμάτων δεν ισούνται με ένα χώρο Χ+Ψ στρεμμάτων, από τη στιγμή που η βαβούρα της μιας χρήσης ακυρώνει την χαλάρωση που επαγγέλλεται η άλλη.  
Η συνύπαρξη του κουτσουρεμένου άλσους και του νέου γηπέδου της ΑΕΚ είναι  ένα πρόβλημα που πρέπει να απαντηθεί, έστω και εάν η οχλούσα κατάσταση  χαρακτηρίζεται από ασυνέχεια. Για την ιστορία πάντως θέλω να υπενθυμίσω ότι στη δεκαετία του 90 αποκρούσθηκε από ένα ευρύτατο περιβαλλοντικό κίνημα η δημιουργία  καζίνο στο Φάληρο, όχι μόνο λόγω των χωροταξικών και κυκλοφοριακών εντάσεων που επέφερε,  αλλά και λόγω της «καλής κοινωνίας» που συνόδευε την εγκατάστασή του….

Η ΑΕΚ προβλέπεται πως θα συμψηφίσει την απομείωση του άλσους με την αγορά 6-7 στρεμμάτων,  διάφοροι όμως επιφυλάσσονται για το  που θα βρεθούν  τα συγκεκριμένα στρέμματα .  Με τις επιφυλάξεις που εκτέθηκαν παραπάνω θα ήθελα να πιστέψω την ΑΕΚ , αν και υπάρχουν ακόμη δυο δραστικότερες  : Η πρώτη και γενικότερη  αφορά το λόγο μετεγκατάστασης των γηπέδων, που ως γνωστόν δεν γεμίζουν από θεατές παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις…. Η δεύτερη και γενικότατη, αφορά τα κόστη των μετεγκαταστάσεων,  που από οποιονδήποτε και οποτεδήποτε πληρωθούν, ως εκ του μεγέθους των αποτελούν σκάνδαλο για μια κοινωνία σε κρίση.  

Γι αυτή τη κοινωνία που παλεύουμε ν’ αλλάξουμε, εγώ λέω: Μέχρι νεωτέρας, να σολιάζουμε, να μπαλώνουμε, να σοβατίζουμε, να ανακαινίζουμε, να αναπλάθουμε . Να αποφεύγουμε  γενικώς τα εγκαίνια…..