ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Κόμματα και αποκόμματα….




Έληξε  η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής στις ευρωεκλογές της 25 Μαΐου 2014, και συνολικά 46 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων  κατέθεσαν στον Άρειο Πάγο αιτήσεις συμμετοχής.
Η κατηγοριοποίηση των κομμάτων θα μπορούσε να γίνει με πολλά κριτήρια. Επιλέγοντας ένα από αυτά, δηλαδή την «επι-θεση» οικολογίας στον τίτλο τους, ξεχωρίζουμε τα ακόλουθα :
-  Δημοσθένης Βεργής,  Έλληνες Οικολόγοι
- Κολλάτος - Ανεξάρτητο Πολιτικό Κίνημα - Οικολογικό Ελληνικό, Δ. Κολλάτος
- Πράσινοι - Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία, Ν. Χρυσόγελος, Μ. Πίνιου Καλλή
-  Οικολόγοι Πράσινοι και Κόμμα Πειρατών (6μελής εκτελεστική γραμματεία)
Τα δυο πρώτα σχήματα είναι γνωστά, δηλαδή της πλάκας, αν και οι «Έλληνες Οικολόγοι» του Βεργή λίγο έλειψε κάποτε (λόγω της πλάκας που ήθελαν να κάνουν αρκετές χιλιάδες ψηφοφόρων…) να πάρουν πρωτιά στον χώρο των οικολογιζομένων…Όσον αφορά τους τελευταίους, δηλαδή τους Οικολόγους Πράσινους,  αυτό το «Κόμμα Πειρατών» που συνασπίζεται μαζί τους, δυσκόλως καταπίνεται :  Όχι γιατί παίρνω  τοις μετρητοίς  τον  πειρατικό τίτλο τους – εδώ κοτζάμ  ΠΟΤΑΜΙ  λέγεται ποτάμι αν και στην  ουσία  είναι  ιδεολογικό  ΤΕΛΜΑ – αλλά γιατί ελάχιστα ακούγονται ως μέτοχοι της εκλογικής διαδικασίας. Μου φαίνονται σαν  ευκαιριακή ερωμένη που για λόγους καθωσπρεπεισμού αποσιωπάται μπροστά στον κυρίως  δεσμό ….
Υπάρχουν ακόμη δυο κόμματα που «οικολογίζουν» χωρίς να το δηλώνουν στον τίτλο τους, κι αυτά είναι το Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας (ΑΚΚΕΛ) του  Ε. Τσιομπανίδη και το  «Παναθηναϊκό Κίνημα» του  Θ. Μαραγκουδάκη. Το δεύτερο πιθανολογώ ότι έχει σχέση με το τριφύλλι και την κτηνοτροφική παράδοση του Παναθηναϊκού, που γεννήθηκε  το 1908 στους Αμπελόκηπους , όταν αυτοί ήταν αυτό που λέγονταν : Δηλαδή αμπέλια και κήποι…

Τέλος είναι και το κόμμα του κυρίου  Μιλτιάδη Τσαλαζίδη, υπό τον εκκωφαντικό τίτλο «Ανεξάρτητη Ανανεωτική Αριστερά, Ανανεωτική Δεξιά, Ανανεωτικό ΠΑΣΟΚ, Ανανεωτική Νέα Δημοκρατία, Όχι στον Πόλεμο, Κόμμα Επιχείρηση Χαρίζω Οικόπεδα, Χαρίζω Χρέη, Σώζω Ζωές, Σώζω τα Πλούτη των Ελλήνων, Πανεργατικό Εργατικό Κίνημα Ελλάδος (ΠΑΕΚΕ). Πολυσυλλεκτικότατο, οπωσδήποτε, με  μια συνιστώσα αρκετά περίεργη  -  αυτό το  «Πανεργατικό Εργατικό Κίνημα»…  Το ερμηνεύω ως καραμπινάτο αριστερισμό (εργασία στο τετράγωνο !) – άλλη εξήγηση δεν έχω…