ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Όλα στο σφυρί- συμπεριλαμβανομένου του Ποινικού Δικαίου !






της Ιωάννας Μάνδρου από την Καθημερινή, αρχικός  τίτλος : Ήδη, νόμοι του κράτους -με το πολυνομοσχέδιο!


Απαλλαγή από ποινικές ευθύνες κρατικών αξιωματούχων που διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα, αλλά και ευρεία «νομιμοποίηση» παράνομων πληρωμών από κρατικούς φορείς και δήμους, προβλέπουν νομοθετικές διατάξεις που ισχύουν ήδη, προκαλώντας εντονότατες αντιδράσεις στο δικαστικό σώμα.
Οι «χαριστικού τύπου» διατάξεις που παραγράφουν ποινικές ευθύνες για εμπλεκομένους σε σκάνδαλα –όπως για παράδειγμα τα εξοπλιστικά– και άλλες που προβλέπουν νομιμοποίηση παράνομων πληρωμών εκατ. ευρώ, ψηφίστηκαν, οι περισσότερες, πρόσφατα στο πλαίσιο του πολυσυζητημένου πολυνομοσχεδίου.

Οι εν ισχύει διατάξεις, αφού έχουν πλέον καταστεί νόμοι του κράτους, επιφέρουν τις πρώτες συνέπειες, καθώς δικογραφίες που έχουν ανοίξει για ποινικές ευθύνες «κλείνουν», ενώ υπόδικοι για σκάνδαλα ζητούν αποφυλάκιση! 

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του πρώην διευθύνοντος συμβούλου στα Ελληνικά Ναυπηγεία, Σωτ. Εμμανουήλ, ο οποίος είναι προφυλακισμένος για διακίνηση «μαύρου χρήματος» στην υπόθεση των υποβρυχίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο Σωτ.Εμμανουήλ, εκμεταλλευόμενος προσφάτως ψηφισθείσα διάταξη η οποία εξαιρεί της ποινικής ευθύνης για δωροδοκία τους υπευθύνους Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που επιχορηγούνται από το κράτος (όπως τα Ναυπηγεία), κατέθεσε ήδη αίτηση αποφυλάκισης, θεωρώντας πως κακώς κρατείται.

Η διάταξη που επικαλείται ο πρώην διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Ναυπηγείων προβλέπει κατάργηση μιας παραγράφου του άρθρου 263 του Ποινικού Κώδικα για τη δωροδοκία κρατικών υπαλλήλων, εξαιρώντας όλους τους υπευθύνους Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που επιχορηγούνται από το κράτος ή από τράπεζες.
Οι ειδικοί ανακριτές Γαβριήλ Μαλλής και Ιω.Σταυρόπουλος, που θα χειριστούν το αίτημα Εμμανουήλ, επιχειρούν, σύμφωνα με πληροφορίες, να βρουν νομική λύση για να «σώσουν» τη συγκεκριμένη δικογραφία. Οι κρατικοί αξιωματούχοι που επωφελούνται από την εν λόγω ρύθμιση, σύμφωνα με εκτιμήσεις έγκυρων δικαστικών πηγών, δεν περιορίζονται μόνον στα Ελληνικά Ναυπηγεία, καθώς Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που επιχορηγούνται από το κράτος ή τις τράπεζες είναι δεκάδες και οι υποθέσεις κακοδιαχείρισης των οικονομικών τους πολλές.Και σαν να μην έφθανε η διάταξη απαλλαγής ποινικών ευθυνών κρατικών αξιωματούχων, άλλες τέσσερις διατάξεις «χαριστικού τύπου» ψηφίστηκαν και ισχύουν ήδη.

Οι εν λόγω διατάξεις –σαφώς «φωτογραφικές»– προβληματίζουν έντονα τις δικαστικές αρχές

Ειδικότερα, πρόκειται για ρυθμίσεις που αφορούν την οικονομική διαχείριση έως το 2010 στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, όπου όλες οι μη νόμιμες καταβολές σε επιδόματα και μισθοδοσίες θεωρούνται πλέον νόμιμες, οδηγώντας τη σχετική δικογραφία που έχει σχηματιστεί για απόδοση ποινικών ευθυνών κατά εκείνων που διαχειρίστηκαν παράνομα εκατ. ευρώ στο αρχείο! 

Ανάλογη είναι και η ρύθμιση για τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, όπου ...εκκρεμούσε δικογραφία κατόπιν έρευνας του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή για κακοδιαχείριση στα οικονομικά του. Και εδώ προβλέπεται ότι: 
«Δαπάνες που δημιουργήθηκαν ώς την έναρξη ισχύοντος του παρόντος σε εκτέλεση όρων επιχειρησιακών συμβάσεων ή αποφάσεων για πληρωμές σε πρόσωπα απασχολούμενα στην άνω ανώνυμη εταιρεία και σε βάρος του προϋπολογισμού της και αφορούν τακτικές αποδοχές αποζημιώσεις κάθε είδους, επιδόματα και εφάπαξ παροχές θεωρούνται ότι διενεργήθηκαν νόμιμα»!
Η διάταξη για τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών είναι πιο... προχωρημένη. Αφού ρυθμίζει οικονομικές εκκρεμότητες του Οργανισμού, περιλαμβάνει και ρύθμιση που δεν αφήνει αμφιβολία για τη διαγραφή κάθε ποινικής ευθύνης.
«Από τη δημοσίευση του νόμου αυτού, αναφέρεται ρητά, παύει οριστικά κάθε ποινική δίωξη που τυχόν έχει ασκηθεί για πράξεις και παραλείψεις που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του εδαφίου 1, όπως προστέθηκε με την περίπτωση α΄ της παρούσας παραγράφου»!
Με ευρεία εφαρμογή στους υπευθύνους των ΟΤΑ είναι και η ρύθμιση που προβλέπει ότι δεν μπορεί να αναζητηθούν ευθύνες –και τα χρήματα...– για το επίδομα πληροφορικής που μη νομίμως κατέβαλλαν οι ΟΤΑ! 
«Το επίδομα πληροφορικής, λέει η διάταξη, που καταβλήθηκε ώς τη δημοσίευση του παρόντος νόμου θεωρείται νομίμως καταβληθέν και δεν αναζητείται»...