ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη, 27 Μαΐου 2014

Αντισεισμικός έλεγχος… Δήλωση της βουλευτή Β’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ   Χαράς  Καφαντάρη

Η ασφάλεια των πολιτών είναι εξαιρετικά σημαντική, σε μια χώρα  σεισμικά ευαίσθητη αφενός και αφετέρου με τεράστιο αριθμό «κελυφών» (κατασκευών παντός είδους), που έρχεται  δεύτερη (συγκριτικά) στον κόσμο, μετά την Ταϊβάν… Λέει η  Χαρά Καφαντάρη , που συμβαίνει μάλιστα να είναι και Γεωλόγος  :  
Η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας υπενθύμισαν με τον πιο επείγοντα τρόπο την υπαρκτή ανάγκη αναβάθμισης της αντισεισμικής προστασίας της χώρας. Τόσο ο σεισμός της Λήμνου (ευτυχώς με ελάχιστες ζημιές), όσο και ο σεισμός της Κεφαλονιάς (με εκτεταμένες ζημιές και βλάβες) απέδειξαν ότι μια σειρά κτιριακών υποδομών –ανάμεσα στις οποίες και δημόσιες εγκαταστάσεις- είναι ευάλωτες στα χτυπήματα που προκαλούν οι σεισμοί.
Μπορεί να μην έχει ανακαλυφθεί ακόμα ακριβής μέθοδος πρόγνωσης των σεισμών, είναι όμως δυνατή η αντισεισμική θωράκιση της χώρας. Για την προστασία των πληθυσμών και την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών είναι ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα, όπως:
Ø        Ολοκλήρωση του πρωτοβάθμιου αντισεισμικού ελέγχου σε όλη την επικράτεια. Ο έλεγχος αυτός ξεκίνησε εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια, όμως  ως ελέγχθηκαν  λιγότερα από 20% του συνόλου των κτιρίων της χώρας, ενώ στα χρόνια της μνημονιακής λιτότητας εγκαταλείφθηκε.
Ø         Άμεση προτεραιότητα σε κτίρια ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, όπως σχολεία, νοσοκομεία, χώροι εργασίας, κ.λπ.
Ø        Οργάνωση ελεύθερων χώρων ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Ø        Δημιουργία δικτύου κοινωνικών υπηρεσιών, έτοιμων για άμεση επέμβαση, σε περιπτώσεις θεομηνιών, για περίθαλψη και αρωγή των πληγέντων πληθυσμών.

Ø        Άμεση καταγραφή των ζημιών και αποζημίωση των πληγέντων στην περιοχή της Λήμνου ώστε το νησί να ξαναβρεί  τους κανονικούς του ρυθμούς, δεδομένου ότι έχει ήδη αρχίσει η τουριστική περίοδος.