ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Κριτική μιας δήλωσης, χωρίς κομματικό πατριωτισμό....…



Η δήλωση της Μαριλένας Ιατρίδου και της Ελένης Πορτάλιου (27.5.14) όσον αφορά τη συμβολή τους στον δικαστικό αγώνα για την απόρριψη της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ , θα μας επέτρεπε να  τιμήσουμε ανεπιφύλακτα  τις πρωτοβουλίες  των πολιτών για την προστασία των δημόσιων αγαθών, αν δεν σκιάζονταν από μια βολή εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων συλλογικοτήτων.
Καταρχήν, ο ΣΥΡΙΖΑ    δεν είναι καθ’ ύλην αρμόδιος στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων – όπως αναφέρεται στο κείμενο της δήλωσης- γιατί ουδείς Έλλην πολίτης και ουδεμία συλλογικότητα είναι «καθ’ ύλην  αναρμόδια» επί του θέματος. Η καταλογιζόμενη εις βάρος του  ΣΥΡΙΖΑ  υποτίμηση των δικαστικών μορφών πάλης, δεν απαξιώνει τις άλλες διαμαρτυρίες και κινήσεις στις οποίες προχώρησε  ο ίδιος και οι φιλικοί προς αυτόν χώροι.
 Εξ άλλου η αναγωγή του ημετέρου έργου στο άπαν και η ταυτόχρονη καταβύθιση του έργου των άλλων στο τίποτα, δεν βοηθά στη συνέγερση της κοινωνικής δυναμικής για τα ζητήματα ποιότητας ζωής. Στη τρέχουσα συγκυρία όλοι είμαστε μάρτυρες και μέτοχοι παράλληλων αγώνων  όπου σημειώνονται ανεπάρκειες ,  ολιγωρίες και  αστοχίες– όμως  η  κατάσταση που βιώνουμε  κάνει επιφυλακτικό το λόγο μας.
Ανεξάρτητα από όλα αυτά, αξίζουν συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα που έκανε τη δικαστική προσφυγή στο ΣτΕ (Ιγνάτιος Γρυπογιάννης, Αλέξανδρος Μερσινιάς και Βασίλειος Τσόκαλης (ΕΥΔΑΠ). Κατερίνα Θεοδωράτου (δικηγόρος), Αριστείδης Θωμόπουλος (δικηγόρος),  Μαριλένα Ιατρίδου, Βασίλης Παπαστεργίου (δικηγόρος), Σίσσυ Πετράκου (δικηγόρος), Νέστορας Πολίτης (δικηγόρος), Ελένη Πορτάλιου, Πόλυς Τακόπουλος (δικηγόρος), Αναστασία Χριστοδουλοπούλου (δικηγόρος) .

ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΙΑΤΡΙΔΟΥ -ΠΟΡΤΑΛΙΟΥ


για την απόρριψη από το ΣτΕ της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της  Επικρατείας με την απόφασή της 1906/2014 έκρινε αντισυνταγματική την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ. Στο ΣτΕ προσέφυγαν οι κάτοικοι Αθηνών και εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ Ιγνάτιος Γρυπογιάννης, Αλέξανδρος Μερσινιάς και Βασίλειος Τσόκαλης.
Η προσφυγή έγινε στο πλαίσιο  μιας ομάδας εργασίας που ανέλαβε, λίγες μέρες μετά τις εκλογές του 2012, να αντικρούσει το ΤΑΙΠΕΔ με μια σειρά προσφυγές κατά των ιδιωτικοποιήσεων στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Στην ομάδα αυτή της πρώτης σειράς προσφυγών μετείχαν οι Κατερίνα Θεοδωράτου (δικηγόρος), Αριστείδης Θωμόπουλος (δικηγόρος),  Μαριλένα Ιατρίδου, Βασίλης Παπαστεργίου (δικηγόρος), Σίσσυ Πετράκου (δικηγόρος), Νέστορας Πολίτης (δικηγόρος), Ελένη Πορτάλιου, Πόλυς Τακόπουλος (δικηγόρος), Αναστασία Χριστοδουλοπούλου (δικηγόρος). Από πλευράς προσφευγόντων στην ομάδα για την ΕΥΔΑΠ μετείχε ο Βασίλης Τσόκαλης. 
Για τη σύνταξη της προσφυγής αξιοποιήθηκε το σχετικό νομικό έργο του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος, του Δημήτρη Μπελαντή (δικηγόρου) και της Συντονιστικής Επιτροπής για τη Διάσωση της Παραλίας του Σαρωνικού.
Είμαστε εξαιρετικά ευτυχείς γι’ αυτή τη νίκη. Παρ’ όλ’ αυτά δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στην ασύγγνωστη αδιαφορία που συναντούμε όσον αφορά γενικά τις προσφυγές από τον καθ’ ύλην αρμόδιο ΣΥΡΙΖΑ και ενίοτε από τα ενδιαφερόμενα σωματεία στην αξιοποίηση των ένδικων μέσων που αποτελούν σημαντικό όπλο των αγώνων μας. Οι γενικόλογες διαμαρτυρίες, εντός και εκτός Βουλής, εφ’ όσον δεν συνοδεύονται από αντίστοιχα έργα (κίνημα, προσφυγές), μπορεί να προβάλλουν τους διαμαρτυρόμενους δεν σώζουν όμως ούτε τα δημόσια αγαθά ούτε την κοινωνία.