ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Σακελλαρίδης για την Αθήνα


Της Άννας Φιλίνη*

Η ανάδειξη του κ. Καμίνη στον Δήμο Αθηναίων το 2010 ήταν προϊόν, σε μεγάλο βαθμό, της διάθεσης της πλειοψηφίας των δημοκρατικών πολιτών για αλλαγή στη δημαρχία έπειτα από 6 συνεχόμενες θητείες της Δεξιάς, αφού άλλωστε στον β' γύρο ψηφίστηκε κατά μεγάλο ποσοστό από τους ψηφοφόρους που την προηγούμενη Κυριακή είχαν ψηφίσει τις αριστερές παρατάξεις. Ομως στον φετινό δεύτερο γύρο ο κ. Καμίνης δεν μπορεί να περιμένει οποιαδήποτε στήριξη από τους αριστερούς ψηφοφόρους, αφού ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης εκπροσωπεί το αριστερό ψηφοδέλτιο της Ανοιχτής Πόλης, ενώ ο σημερινός δήμαρχος στα τριάμισι χρόνια της δημαρχίας του στήριξε, άλλοτε ανοιχτά και άλλοτε καλυμμένα, την κυβερνητική μνημονιακή πολιτική. Επιβράβευση της στάσης του είναι και η ανοιχτή πλέον στήριξη από τον σημερινό πρωθυπουργό κ. Σαμαρά.

Μάλιστα στη στήριξη αυτή από την αρχή απέβλεπε και συστηματικά επιδίωξε ο κ. Καμίνης τα τελευταία χρόνια,
όταν αρνιόταν να συμμετέχει ο Δήμος Αθηναίων σε πανελλαδικές απεργίες του κεντρικού οργάνου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που διεκδικούσε τα οφειλόμενα της κυβέρνησης προς τους δήμους, όταν δεχόταν αμαχητί τη συρρίκνωση ιστορικών οργανισμών του δήμου και την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, όταν ανεχόταν ή μεθόδευε την απόλυση των εργαζομένων που περιορίστηκαν από 12.000 στις 7.000 (κατά δική του ομολογία), όταν περιόριζε δραστικά τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου προς τους δημότες.
Η δημαρχία του εξελίχθηκε ανάμεσα στην υλοποίηση της μνημονιακής πολιτικής στον δήμο και σε μια άνευρη και ανούσια διαχείριση των τρεχόντων προβλημάτων της καθημερινότητας, μέσα από συμβιβασμούς και τακτικές ισορροπίας, χωρίς όραμα για την πόλη, χωρίς έμπνευση για το μέλλον, χωρίς καινοτόμους πρωτοβουλίες.

Οχι μόνον η Αριστερά, αλλά ευρύτερα όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες έχουν τώρα στον β' γύρο της ερχόμενης Κυριακής κάθε λόγο να ψηφίσουν τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη και την Ανοιχτή Πόλη, που στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων αντιπάλεψε με σθένος τη Χρυσή Αυγή στο Δημοτικό Συμβούλιο και στην πόλη. Ο Σακελλαρίδης, μέσα στη σύντομη προεκλογική του καμπάνια, στηρίχτηκε βέβαια στη μακρόχρονη πείρα της παράταξής του, κατάφερε όμως να αναπτύξει με πρωτοβουλία και σοβαρότητα το αυτοδιοικητικό του πρόγραμμα ρίχνοντας μεγάλο βάρος στην αλληλεγγύη και στις σχέσεις δημοκρατίας με τους πολίτες.

Η συμμετοχή των πολιτών με διαβούλευση για τις αποφάσεις στις δημοτικές κοινότητες, η εμβάθυνση της δημοκρατικής αντιπροσώπευσης μέσα από αυτοδιοικητικές ομάδες πολιτών στις γειτονιές, οι πολιτιστικές ομάδες νέων, η ανάπτυξη περιβαλλοντικής πολιτικής για την πόλη και η αναζωογόνηση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων στον δήμο ως πρωταρχικά στοιχεία για την ποιότητα ζωής των κατοίκων, είναι ζητήματα που προέβαλε σε όλες τις προεκλογικές του ομιλίες και είχε πάντα θετική ανταπόκριση από τους πολίτες. Η γνώση του για τα προβλήματα υγείας και παιδείας σε κάθε ξεχωριστή περιοχή, οι ρεαλιστικές προτάσεις του για άμεσα μικρά έργα που θα ανακουφίσουν την ταλαιπωρημένη κατοικία στις γειτονιές και στο κέντρο που υποφέρει πολλαπλά τώρα, την περίοδο της κρίσης, αναγνωρίστηκαν ήδη με την επιτυχία του στον α' γύρο. Ανέδειξε όμως και άλλα σημαντικά ζητήματα για την κρίσιμη οικονομική συγκυρία που ζούμε, στα οποία η συμβολή του δήμου μπορεί να είναι ουσιαστική, όπως συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την επιχειρηματικότητα των μικρομεσαίων και για την ανάπτυξη του τουρισμού στην Αθήνα μέσα από την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής φυσιογνωμίας της πόλης.

Μετά από πολλά χρόνια έχει τώρα τη δυνατότητα η πόλη μας να αλλάξει σελίδα αποκτώντας ένα δήμαρχο της Αριστεράς με βαθιά δημοκρατικές πεποιθήσεις και επιστημονική γνώση, με τη θέληση, τη σεμνότητα και την επιμονή ενός νέου ανθρώπου, γεμάτου όρεξη για δουλειά που μαζί με τους πολίτες θα οδηγήσει στην ανόρθωση και αναγέννηση της Αθήνας μας.



*   Η Άννα Φιλίνη είναι ζωγράφος και  δημοτική σύμβουλος Αθηναίων