ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑΣ


για την Ελευθερία των σπόρων, την Ελευθερία της τροφής και τη Δημοκρατία της Γης 

Σημείωση ΟΙΚΟΝΙΚΗΣ  : Όλα αυτά  που ακολουθούν είναι τόσο συμπαθητικά, όμως αυτή τη στιγμή είναι απολύτως φρέσκια  η είδηση για την αποδοχή των μεταλλαγμένων στην Ευρώπη…Δεν θα παραιτηθούμε βεβαίως από τον αγώνα, αλλά πρέπει να ξέρουμε τι μας γίνεται….Σχετικά με τις αγρο-φονικές διαθέσεις των κυρίαρχων κύκλων, δες  http://oikonikipragmatikotita.blogspot.gr/2014/02/blog-post_407.html
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ  ΤΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ

Είμαστε στη Φλωρεντία στην πλατεία του Ευαγγελισμού, όπου γίνεται το Φεστιβάλ με θέμα τη Δημοκρατία για τους Σπόρους την Τροφή και τη Γη. Συμμετέχουν πολίτες, οργανώσεις και αγρότες από πολλές χώρες προκειμένου να ενδυναμωθεί με δημιουργικούς τρόπους η Παγκόσμια Συμμαχία και να σχεδιασθούν κοινές δράσεις, ώστε από τους σπόρους μας και την τροφή μας να ξεκινήσει μια νέας μορφής οικονομία βασισμένη στα κοινά αγαθά.
Η συνάντηση σε αυτήν την αιώνια πόλη, γίνεται σε μια εποχή κοινωνικής οικονομικής και οικολογικής κατάρρευσης. Ο οραματισμός και η δημιουργία εναλλακτικών επιλογών στις σχέση με τα σημερινά οικονομικά και αγροτικά μοντέλα αποτελούν πλέον επιτακτική ανάγκη.   Το Διεθνές Καραβάνι Αλληλεγγύης για τους Σπόρους και το Φεστιβάλ της Φλωρεντίας με θέμα τη Δημοκρατία για τους Σπόρους την Τροφή και τη Γη διοργανώθηκαν με στόχο τη δημιουργία   εναλλακτικών επιλογών.

Είμαστε εδώ για να σπείρουμε τους σπόρους του μέλλοντος και τους σπόρους ενός άλλου οράματος για τον πλανήτη και τους κατοίκους του.
Το Καραβάνι και το Φεστιβάλ των Σπόρων διεκδικούν την επαναφορά της κοινοκτημοσύνη των σπόρων, της γης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Το βιομηχανικό αγροτικό μοντέλο έχει φέρει μια σοβαρή κρίση στα πλαίσια της οποίας η γη υποβαθμίζεται, η βιοποικιλότητα καταστρέφεται, οι αγρότες ξεριζώνονται από τους πόρους επιβίωσης και την κουλτούρα τους και τέλος, ο σπόρος ιδιωτικοποιείται, καταστρέφεται, πατεντάρεται και περιχαρακώνεται.
Η παλιά οικονομία που βασίζεται στην ιδιωτικοποίηση των κοινών αγαθών έχει φέρει ως αποτέλεσμα την οικολογική κρίση και τη βαθειά οικονομική κρίση.
Ένα οικονομικό σύστημα που κυριαρχείται από το κερδοσκοπικό χρηματιστήρ

ιο έχει δημιουργήσει μια κρίση για τις κοινωνίες μας και για τις μελλοντικές γενιές. Αυτό το ανισόρροπο σύστημα έχει φέρει τεράστια ανεργία και οι νέοι δεν έχουν δουλειές.
Αυτό το μοντέλο επιτρέπει τον σφετερισμό των δημόσιων αγαθών και της δημόσιας περιουσίας και καταστρέφει όχι μόνο τη γη αλλά και την οικογενειακή γεωργία και τις ευκαιρίες για τους νέους.
Δεν πρέπει να επιτραπεί, η οικειοποίηση της γης μας και των κοινών αγαθών από την απληστία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Η γη και τα κοινά αγαθά πρέπει να βρίσκονται εκτός της εμβέλειας των τραπεζών και αυτών των ιδρυμάτων.
Δεσμευόμαστε να υπερασπίσουμε τη βιοποικιλότητα και την ελευθερία του σπόρου να θεωρείται κοινό αγαθό.
Στο πνεύμα του Γκάντι δηλώνουμε ότι δεν συνεργαζόμαστε με άδικους νόμους για τους σπόρους, προκειμένου να υπερασπιστούμε την κοινοκτημοσύνη των σπόρων.
Στη Φλωρεντία, σπέρνουμε τους σπόρους της δημοκρατίας της γης στο πλαίσιο της οποίας προστατεύουμε τον πλανήτη, ξανακτίζουμε τις κοινότητες και προσφέρουμε ελπίδα στις επόμενες γενιές.
Δεσμευόμαστε να δημιουργήσουμε μια αγροτική Αναγέννηση και μια νέα οικονομία βασισμένη στα κοινά αγαθά, στη συνεργασία και στη δημιουργική συλλογική μας νοημοσύνη.
Φλωρεντία 29 Απριλίου 2014