ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη, 15 Μαΐου 2014

Π.Πανάγος : Αγαθόν το συνεταιρίζεσθαι….Μόνοι γαρ τον τε μηδέν των δε μετέχοντα, ουκ απράγμονα, αλλ’ αχρείον νομίζομεν». Θουκιδίδου Ιστορίες,  Β 40, 3 .

Ο Παναγιώτης Πανάγος είναι υποψήφιος  Δημοτικός Σύμβουλος Γλυφάδας, με τον δημοκρατικό και αντιμνημονιακό  συνδυασμό «Ανοιχτοί Ορίζοντες». Είναι πρόεδρος του καταναλωτικού συνεταιρισμού  «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΛΥΟΜΕΝΟΣ», θητεύει γενικά  στην συνεταιριστική ιδέα και συμμετέχει στην Πρωτοβουλία Πολιτών «Κοινωνία Αλληλεγγύης» , που μάχεται ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και στις κατασχέσεις…

Ας σημειωθεί ότι στο υπάρχον πολιτικό πλαίσιο, παρά τις «εκσυγχρονιστικές» αγκυλώσεις  και τον ιδεολογικό κομφορμισμό πολλών και διαφόρων, η συνεταιριστική ιδέα  κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος σε πεδία όπως η αγροτική παραγωγή και ο τουρισμός …  Λέει ο Πανάγος : 
  «Ο Συνεταιρισμός έχει κινηματικό, πολιτιστικό και κοινωνικό χαρακτήρα, εκτός φυσικά του ότι είναι μία κοινωνικού χαρακτήρα «επιχείρηση», γιατί είναι κοινωνικά χρήσιμος μόνον αν είναι οικονομικά αποδοτικός….
Οι 500 καταναλωτές - πελάτες ενός σούπερ μάρκετ, δεν έχουν κάποιο δικαίωμα, δεν μπορούν να διαμορφώσουν κάτι που θα τους ωφελήσει,  πάρ’ όλο που έχουν την δύναμη του πελάτη που πληρώνει «μετρητοίς»….500 καταναλωτές που δημιουργούν καταναλωτικό Συνεταιρισμό, δεν είναι  απλώς  το άθροισμα των δυνάμεών τους, αλλά δημιουργούν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα επί των δυνατοτήτων τους….ο δικός μας  Συνεταιρισμός  επιδιώκει να λειτουργήσει με διαφάνεια, με ανοικτές δημοκρατικές διαδικασίες, με επιτροπές  οι οποίες έχουν στην πράξη προοϋποθέσεις άμεσης δημοκρατικής λειτουργίας.. 

Με στόχους :
1)      Τη προμήθεια προϊόντων καλύτερης ποιότητας απ’ αυτά του εμπορίου και σε φθηνότερες τιμές.2)      Το να  βοηθηθούν τα μέλη και οι φίλοι  να αναπτύξουν  σωστή  καταναλωτική συνείδηση και γνώση για υγιεινή διατροφή.3)    Το στηριχθεί η  Ελληνική παραγωγή, υποκαθιστώντας τις εισαγωγές και δίνοντας  αναπτυξιακό χαρακτήρα στην προσπάθεια.4)    Το να  συνδεθεί και με αγροτικούς συνεταιρισμούς,  παραγωγούς και  ομάδες παραγωγών, για συντονισμό  προσπαθειών.5)   Το να  λειτουργήσει δικές του αποθήκες και πρατήρια απ’ όπου θα διαθέτει τα προϊόντα.6)    Το να αναπτύξει κοινωνική και πολιτιστική δράση.


Πολλοί  έχουν  επιφυλάξεις, που βασίζονται στην αλήθεια ότι η έννοια «Συνεταιρισμός» έχει ευτελιστεί.  Εμείς λέμε  ότι δεν είναι οι ιδέες και οι υψηλές έννοιες που μειονεκτούν, από δήθεν  εγγενείς αδυναμίες τους, αλλά   οι επιλογές όλων των κυβερνήσεων και των κοινοτικών Ευρωπαϊκών κέντρων, που διαχειρίστηκαν τους αγροτικούς κυρίως συνεταιρισμούς.