Το 2003 η Κύπρος σώθηκε από την «εξπρές» εφαρμογή του αποικιακού Σχεδίου Ανάν - δηλαδή χωρίς δημοψήφισμα και μόνο με απόφαση της Βουλής - χάρις στην πλεονεξία του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντεκτάς, που τα ήθελε όλα για την Τουρκο-κυπριακή πλευρά, δηλαδή για την Τουρκία… Στη συνέχεια η υπόθεση οδηγήθηκε σε δημοψήφισμα τον Απρίλιο του 2004 με τη γνωστή κατάληξη, δηλαδή την απόρριψη του Σχεδίου από το 76% των Ελληνοκυπρίων…
Τώρα , σε αυτή τη περίοδο κρίσης, με την καταστρεπτική υποβάθμιση της δύναμης και της αυτοπεποίθησης Ελληνοκύπριων και Ελλαδιτών, τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα και η αποικιοκρατική Νέα Τάξη εμφανίζεται πολύ πιο ενισχυμένη. Όμως υπάρχει και ο ρωσικός παράγων που αντιδρά στον παραμερισμό του : Όπως και στη περίπτωση της Συρίας, όπου η ιμπεριαλιστική στρατιωτική επέμβαση ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή , έτσι και τώρα η Ρωσία φαίνεται να προβάλλει ως ο «από μηχανής θεός» για την Κύπρο.
Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς, εκπρόσωπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών,
η Ρωσία αντιτίθεται σε κάθε είδους «προθεσμίες» ή διακανονισμούς
που επιβάλλονται από «εξωτερικούς παράγοντες». Η ανακοίνωση εκφράζει την ελπίδα ότι στον διακοινοτικό διάλογο θα επιτευχθεί βιώσιμη και δίκαιη λύση, πάνω στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας το 1977 και 1979…