ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Προστασία των κυκλαδίτικων παραδοσιακών τυριών…





Το ζήτημα της προστασίας των κυκλαδίτικων παραδοσιακών τυριών, τα οποία δεν περνούν από τη διαδικασία της παστερίωσης, επανέφερε ο βουλευτής  Νίκος Συρμαλένιος  σε τοποθέτησή του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση  σχεδίου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
 Ο Ν. Συρμαλένιος επεσήμανε ότι υπήρξε δέσμευση του υπουργού για την προστασία των τυριών των Κυκλάδων, όμως αυτή δεν προβλέπεται στο εν λόγω νομοσχέδιο. Απαντώντας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, δήλωσε ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τα κυκλαδίτικα τυριά μέσα σε τροπολογία για την προστασία προϊόντων οικοτεχνίας.
Το δεύτερο θέμα που ανέφερε ο Ν. Συρμαλένιος είχε σχέση με τη μείωση του κόστους μεταφοράς ζωοτροφών στα νησιά, τονίζοντας ότι εάν η κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει την κτηνοτροφία , θα πρέπει να ενισχύσει και τις επιδοτήσεις, ενώ με βάση τη νησιωτική ιδιαιτερότητα θα πρέπει να υπάρξουν επιπλέον προβλέψεις, ώστε να μπορέσει να επιβιώσει εκεί  ο κόσμος .
Ειδική αναφορά έγινε από τον βουλευτή Κυκλάδων στα μεταλλαγμένα προϊόντα, είτε αφορούν τρόφιμα, είτε αφορούν ζωοτροφές που εμπεριέχουν μεταλλαγμένες ουσίες που περνούν στην τροφική αλυσίδα.
Επεσήμανε ότι σε αυτό το θέμα υπάρχει γενικότερα μια σιωπή τα τελευταία χρόνια, ενώ υπήρξε  μεγάλη καμπάνια πριν από 4-6 χρόνια σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας που είχαν κηρυχθεί περιοχές απαγόρευσης  μεταλλαγμένων προϊόντων.

 «…. καταλαβαίνω τις όποιες δεσμεύσεις μπορεί να υπάρχουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όμως θα ήθελα μια συγκεκριμένη απάντηση, διότι υπάρχουν δεκάδες προϊόντα τα οποία αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν στα super market και παντού, και εμπεριέχουν μεταλλαγμένες ουσίες. Επίσης, το ίδιο ισχύει και για τις ζωοτροφές», δήλωσε ο Ν. Συρμαλένιος.
Τέλος, αναφέρθηκε στο άρθρο 56, όπου στις αγορές παραγωγών υπάρχει η δυνατότητα να δραστηριοποιούνται ομάδες παραγωγών από όμορες προς την Αττική Περιφέρειες, όπως Πελοπoννήσου, Εύβοιας, Στερεάς Ελλάδας, εξαιρώντας όμως τις περιφερειακές ενότητες των νησιών και ειδικότερα των Κυκλάδων. Για παράδειγμα, ανέφερε την Κέα και την Κύθνο, οι οποίες είναι δίπλα στην Αττική, αλλά με την λογική του υπουργείου δεν θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν οι παραγωγοί των νησιών αυτών, όπως και της Σύρου και άλλων νησιών των Κυκλάδων στην Αττική. Για το λόγο αυτό ο Ν. Συρμαλένιος ζήτησε να συμπεριληφθούν και τα νησιά των Κυκλάδων στο άρθρο 56.